Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів і маневрових робіт.doc
Скачиваний:
312
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

21.2 Формування поїздів

21.2.1 Небезпечні вантажі класу 1 (вибухові матеріали) можуть ставитися у вантажні поїзди окремими вагонами, групами вагонів з необхідним прикриттям, сформованими у межах норм ваги й довжини, передбачених графіком руху поїздів, а також відправлятися маршрутами, що не перевищують місткість приймально-відправних колій на ділянках їх прямування.

Вибухові матеріали з умовними номерами 119, 126, 137, 141, 179, 182, 350, 351, 352, 360, 361, 362, 363, 365 перевозяться спеціальними поїздами. Порядок пропуску спеціальних поїздів встановлюється Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Вагони з вибуховими матеріалами, що підлягають перевезенню тільки з виключеними автогальмами, ставляться в поїзд групами не більше восьми осей в одній групі, а в хвості поїзда перед останніми двома гальмівними вагонами – не більше чотирьох осей. Останні два вагони мусять мати справно діючі ввімкнені автогальма.

21.2.2 У складі поїзда повинно бути не більше 4 таких груп вагонів з виключеними автогальмами за умови забезпечення состава поїзда встановленим гальмовим натисненням. При перевезенні таких вантажів військовими транспортами (групами вагонів), що охороняються караулами Міністерства оборони України, Служби безпеки України і Міністерства внутрішніх справ України, дотримуються тих же умов постановки їх у поїзди, при цьому між групами дозволяється ставити не більше одного вагона, що не належить до транспорту.

Між сортувальними і дільничними станціями вагони з вибуховими матеріалами можуть прямувати зі всіма вантажними поїздами відповідно до плану формування. Такі вагони з проміжних станцій на найближчі дільничні чи сортувальні станції та у зворотному напрямку передаються зі збірними, вивізними поїздами або диспетчерськими локомотивами, а між станціями вузла і передвузловими станціями – з передавальними та вивізними поїздами.

Не допускається постановка вагонів з вибуховими матеріалами у поїзди близьких призначень, якщо за планом формування для відправлення цих вагонів передбачені більш дальні поїзди.

Забороняється ставити вагони з вибуховими матеріалами у поїзди:

- пасажирські, поштово-багажні (крім перевезень табельної зброї і боєприпасів до неї, військових караулів і команд Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та інших державних воєнізованих організацій і нарядів воєнізованої охорони залізниць);

- людські, а також в поїзди, (крім військових ешелонів), у складі яких є окремі вагони з людьми (крім вагонів з особовим складом ешелону). В складі військового ешелону можуть прямувати тільки ті вагони з вибуховими матеріалами, які належать до цього ешелону.

- з’єднані;

- ті, що перевищують довжину, встановлену графіком руху поїздів;

- з негабаритними вантажами – верхнього третього, нижнього третього і більших ступенів негабаритності, бокового четвертого і більших ступенів негабаритності.

- які обслуговуються машиністом в одну особу.

Крім цього, забороняється ставити вагони з вибуховими матеріалами з умовними номерами 115, 119, 121, 126, 128, 130, 134, 137, 141, 143, 148, 154, 155, 156, 167, 168, 176, 179, 182, 199 у вантажні поїзди, що мають у своєму складі вагони:

- зі стисненими газами, скрапленими (зрідженими) та розчиненими (клас 2);

- легкозаймистими рідинами (клас 3);

- легкозаймистими твердими речовинами, самозаймистими речовинами, речовинами, що виділяють займисті гази у взаємодії з водою, (клас 4);

- окисними речовинами і органічними пероксидами (клас 5);

- отруйними речовинами (підклас 6.1).

Дозволяється включати вагони з вибуховими матеріалами у великовагові поїзди.

Черговий по дирекції залізничних перевезень (старший диспетчер служби перевезень), станційний та маневрові диспетчери під час планування поїзної роботи повинні спеціально розглядати можливість першочергового відправлення вагонів з вибуховими матеріалами, що прибувають на станцію, меншою кількістю поїздів.

21.2.3 Для супроводження вагонів з вибуховими матеріалами воєнізованою охороною Державної адміністрації залізничного транспорту України не далі ніж за 5 вагонів від вибухового матеріалу має ставитися вагон з гальмовою площадкою або спеціально виділений порожній критий вагон.

Якщо група вагонів, що охороняється воєнізованою охороною Державної адміністрації залізничного транспорту України, розміщена у головній частині поїзда не далі ніж за 5 вагонів від електровоза або тепловоза, в разі відсутності вагонів з гальмовими площадками дозволяється проїзд стрілків воєнізованої охорони у неробочій кабіні локомотива поїзда з попереднім їх інструктажем машиністом про порядок проїзду на локомотиві.

У состави поїздів, в яких прямують транспорти з вибуховими матеріалами, можуть ставитися вагони з вибуховими матеріалами, що не належать до вказаних транспортів.

У разі супроводження вагонів з вибуховими матеріалами спеціалістами або військовими караулами вантажовідправника (вантажоодержувача), а також воєнізованою охороною залізниці, вагони, що охороняються, ставляться в поїзд однією групою. У тих випадках, коли ці вагони відповідно до цієї Інструкції включаються в поїзд з прикриттям один від одного вагонами з безпечними вантажами або порожніми, що не належать до даної групи вагонів, таке прикриття не повинно перевищувати мінімальних норм.

Вагони з вантажами класу ВМ одного призначення не повинні роз’єднуватися на протязі всього шляху прямування.

21.2.4 При наявності у перевізних документах штемпеля “Прикриття” і постановці у поїзд вагонів з вибуховими матеріалами, а також при виконанні маневрової роботи, маневровий состав повинний мати прикриття не менше мінімальних норм, передбачених у Додатку 6 цієї Інструкції.

21.2.5 Як прикриття в поїздах, в яких прямують вагони з вибуховими матеріалами, мають ставитися вагони, завантажені безпечними і не легкогорючими вантажами або порожні вагони, в тому числі й порожні цистерни.

Порожні вагони мають бути очищені від залишків легкогорючих вантажів і сміття, двері та люки закриті. Порожні цистерни мають бути очищені від залишків вантажу, кришки люків закриті. Не допускається використовувати, як прикриття, спеціальні цистерни, а також цистерни, спеціалізовані для перевезення небезпечних вантажів.

Порожні або завантажені платформи (у тому числі ті, що вказані у п.10 Додатку 6), а також транспортери можуть використовуватися як прикриття, крім першого вагону, що безпосередньо причіплюється до вагону з вибуховим матеріалом.

21.2.6 Вагони з людьми, у тому числі вагони з провідниками, спеціально виділеними працівниками для супроводження вантажів, караулами, нарядами охорони, а також вагони з тваринами та птицею можуть ставитися в поїзд як попереду, так і позаду вагонів з небезпечними вантажами класу 1 (вибуховими матеріалами), але завжди попереду вагонів, завантаженими небезпечними вантажами, в перевізних документах яких є штемпелі “Їдке” та “Прикриття”.

Вагони з легкозаймистими рідинами на станції формування мають ставитися в поїзд за вагонами з небезпечними вантажами класу 1 (вибуховими матеріалами) (рахуючи з голови поїзда).

Постановка вагонів прикриття між вагонами з вибуховими матеріалами та вагонами супроводження, що входять до складу спеціальної секції (схеми), не вимагається.

21.2.7 При формуванні військових ешелонів мають дотримуватися вимоги, передбачені в пп. 21.2.2, 21.2.3, 21.2.5, 21.2.6.

Допускається постановка вагонів з ВМ (крім умовних номерів 115, 119, 121, 126, 128, 130, 134, 137, 141, 143, 148, 154, 155, 156, 167, 168, 176, 179, 182, 199), що належать ешелону, або вагонів з автомашинами, автопоїздами, автоцистернами, іншими спеціальними ємностями, які завантажені цими небезпечними вантажами, у військові ешелони разом з вагонами, в яких перевозяться вантажі інших класів небезпеки, з прикриттям між ними не менше одного вагона. Для прикриття можуть ставитися вагони з безпечними вантажами або порожні вагони і цистерни після перевезення безпечних вантажів. Порожні і вантажні платформи, а також транспортери можуть використовуватись для прикриття з постановкою не ближче другого вагона від вагонів із зазначеними вибуховими матеріалами.

Вагони з вибуховими матеріалами (крім умовних номерів 115, 119, 121, 126, 128, 130, 134, 137, 141, 143, 148, 154, 155, 156, 167, 168, 176, 179, 182, 199) в танках, бронетранспортерах та інших машинах, які входять в комплект бойової техніки, прикриття не потребують.

Забороняється причіпляти до військового людського поїзда вагони: з ВМ, що не входять до складу ешелону, негабаритними, радіоактивними вантажами, цистерни з кислотами, зрідженими газами, легкозаймистими рідинами, а також цистерни з-під зріджених газів.

Платформи і піввагони з танками, самохідними артилерійськими установками, артилерійськими тягачами та критими бронетранспортерами, спорядженими боєкомплектами, що належать ешелону, можуть прямувати у складі воєнізованого ешелону без прикриття.