Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / ПОСОБИЕ_ОТ польз ПК укр..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Залежність розмірів букв або цифр на написах від відстані до очей

Відстань до очей, м

Розміри букв або цифр, мм

важливі написи

звичайні написи

0,7

1

2

6

2,5–5

3,3–6,6

6,6–12

22–43

1,2–4

1,5–4,5

3,3–10

11,6–33

Рекомендовані розміри букв в написах приведені в табл. 15. При оптимальній відстані від оператора (приблизно 25 см) товщина лінії чорних цифр і букв на білому фоні повинна складати близько 1/6, а білих цифр і букв на чорному фоні – близько 1/71/8 їх висоти. Рекомендована товщина лінії букви залежить також і від тієї відстані, на якій розташований пульт від очей оператора. Так, при відстані 1, 2, 3, 4, 5, 6 м ширина букви (чорна на білому) повинна бути відповідно 0,5; 0,8; 1,1; 1,4; 1,7; 2 мм. Для, оцінки робочої пози часто застосовуються метод спостереження, фотографування, кінозйомка.

Широко використовується метод моделювання виробничих умов в лабораторії, на підставі якого визначають оптимальні параметри розташування важелів управління, сидіння і робочої поверхні устаткування.

При оцінці організації робочих місць і пультів управління використовується матричний метод дослідження, за допомогою якого визначають раціональність розташування сигналізації і органів управління, кількість і послідовність зв'язків оператора з окремими сигналами і органами управління. Для цього сигнали і органи управління шифруються, складається матрична таблиця з шифрами. Потім проводиться спостереження за роботою робочого, в ході якого враховується і підсумовується кількість сигналів і зв'язків його з органами управління, встановлюється їх послідовність. Ті органи управління (сигнали), які мають найбільше число зв'язків з робочим, повинні розташовуватися в оптимальній зоні управління (для сигналів – в оптимальній зоні огляду).

4.2 Порядок виконання практичної роботи

1. Вивчити діяльність оператора в умовах виробництва.

2. Провести необхідні виміри для оцінки робочої пози, робочих меблів, органів управління і сигналізації.

3. Дати санітарно-гігієнічну характеристику умов купа.

4. Оцінити отримані дані за допомогою нормативних документів.

5. Скласти висновок і розробити рекомендації по пристрою робочого місця, засобам віддзеркалення інформації, органам управління, робочій позі і умовам праці на пульті управління.

Конструкція робочого місця і розташування всіх його елементів (сидіння, органів управління, засобів відображення інформації і ін.) повинні відповідати антропометричним, фізіологічним і психологічним особливостям що працює, а також характеру роботи.

В процесі виконання роботи використовуються наступні терміни: Антропометричні параметри – це розміри тіла людини, які необхідно враховувати при проектуванні ергономічних параметрів робочих місць, устаткування, органів управління і т.д.

Антропометричні стандарти – це статистичні розміри тіла «стандартної» людини, отримані на основі вимірювань і обробки однорідної за віком, підлозі і етнічній приналежності групи людей.

Кожен антропометричний стандарт характеризується величинами середньоарифметичних і среднеквадратических відхилень, що характеризують даний параметр. Основні антропометричні стандарти студентів інституту приведені в таблиці 16.

Індивідуальні антропометричні параметри – це розміри тіла конкретної людини, для якої розраховуються ергономічні параметри робочого місця.

Фізіологічні параметри людини – це дистанція ясного бачення, сила грон рук і інші параметри життєдіяльності.

Ергономічні параметри виробничого устаткування і робочих місць – це такі їх розміри, які повинні відповідати антропометричним і фізіологічним параметрам людини-оператора.

Таблиця 16