Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / ПОСОБИЕ_ОТ польз ПК укр..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

3.5.6 Захисні фільтри

Якщо ЕПТ-монітори з маркуванням Low Radiation мають високий ступень захисту і не вимагають спеціальних дообладнання, то монітори старих моделей, як правило, випромінюють ЕМП, що представляє небезпеку для користувача. Щоб захистити себе від шкідливих дій, найправильнішим було б змінити морально застарілу за екологічними і ергономічними мірками техніку на сучасну, таку, що має знижений рівень побічних випромінювань. Але змінити увесь парк обчислювальної техніки доступно ще не всім. Найпростішим способом є використання вже готових конструктивних вузлів, що поставляються фірмами-виготовлювачами, – захисних фільтрів (ЗФ), призначених для установки на екран монітора.

ЗФ є оптично прозорою панеллю, яка жорстко закріплюється на корпусі ПК за допомогою кронштейна поверх екрану дисплея. На панель нанесений тонкий провідний шар. Передбачається, що заземлення цього провідного шару дозволяє подавити електромагнітні випромінювання, що витікають від екрану дисплея в осьовому напрямі. Крім того спеціальним вибором матеріалу підкладки і провідного шару можна в значній мірі ослабити (а у ряді випадків і повністю подавити) оптичні випромінювання в ультрафіолетовій і інфрачервоній областях спектру. ЗФ, що випускаються, мають стандартні розміри: 14`,15`,17`,21` і т.д.

Захисні фільтри:

- пригнічують відблиски, що з'являються на скляних елементах монітора від освітлювальних приладів або сонячних променів, які при тривалій дії можуть вражати зір оператора;

- зменшують загальну яскравість екрану дисплея, в той же час деталі зображення з малою яскравістю чудово видимі, оскільки загальна контрастність збільшується. Фарби зображення стають соковитішими, оскільки захисний екран поглинає фоновий сірий колір;

- здійснюють захист від електростатичної і електромагнітної дій.

Важливо, щоб різні моделі ЗФ використовувалися грамотно, залежно від бажаного ефекту захисту.

Залежно від конструкцій ЗФ можна розділити на три основні групи:

1. Сітчасті. Виготовляються з капронових або дротяних сіток. ЗФ на основі капронових сіток з покриттям або без (як наприклад вироби тайванської фірми Megastar) ослабляють відблиски від зовнішнього освітлення і покращують контрастність зображення, що при інтенсивній роботі за комп'ютером є важливим чинником. ЗФ на основі дротяних сіток (використовується мідний чорнений дріт з покриттям матового кольору) компенсують відображені компоненти оптичного випромінювання і екранують ЕМ поля. Дуже щільна сітка, яка служить кращим екраном, погіршує візуальне сприйняття. Тому, щоб компенсувати втрати світлового потоку, доводиться збільшувати яскравість зображення на дисплеї, що, в принципі, при використанні ЗФ такого типу може приводити до скорочення терміну служби ЕПТ. Практично всі моделі дають несприятливий муаровий ефект.

2. Плівкові. Можуть бути виконані на основі тонкої прозорої підкладки – скляною або з синтетичного матеріалу (наприклад, акрилу). Плівкові ЗФ забезпечують більш оптимальне оптичні властивості (підвищений контраст, придушення відблисків), значно підвищують контрастність зображення, практично повністю поглинають ультрафіолетове випромінювання і знижують рівень рентгенівського випромінювання, але слабо захищають від статичної електрики. Існують так звані поляризаційні ЗФ.

При виготовленні скляних ЗФ (Ergon, Російський щит) на скляну підкладку напилюється прозорий струмопровідний шар, який забезпечує електростатичне і електромагнітне екранування (як правило, металева плівка). Металева плівка має високий коефіцієнт віддзеркалення, що приводить до сильнішого впливу сторонніх джерел світла на умови спостереження зображень на екрані дисплея, і може в процесі експлуатації окислюватися. Тому на неї необхідно наносити спеціальні покриття, що виконують функції антивідблисків і захисних. Кількість шарів, матеріал покриття , порядок і спосіб їх нанесення варіюється в конструкціях різних фірм і є їх ноу-хау.

3. Змішаного типу. Мають скляну підкладку армовану металевою сіткою. Найбільш відомі ЗФ цього типу фірми Tecknik (США).

Найбільш високий ступінь захисту дозволяють забезпечити ЗФ класу Total Shield. Вони характеризуються коефіцієнтом захисту близько 1% (практично не дають відблисків), високим коефіцієнтом екранування електростатики 99,5%, коефіцієнтом поглинання ультрафіолету близько 98.99%, м'якого рентгенівського випромінювання – близько 95%, помітним коефіцієнтом екранування електромагнітного поля, у тому числі і на НЧ, підвищують контрастність зображення в півтора – двічі. Ці фільтри виготовляються із спеціального сорту скла, легованого атомами важких металів, і мають складне багатошарове покриття (наприклад, фільтри ErgoStar виготовляються з чотиришарового кристалічного скла і мають сертифікат відповідності тестам 551 3/92 Шведського Національного Інституту Захисту від Випромінювання). Відомими у нас марками є Polaroid CP- Workstation (США), Xenium (Італія), Unus (Тайвань), Ergostar (Австрія), Ergon (Росія).

Порівняльні технічні характеристики оптичних захисних фільтрів, представлених на ринку України і Росії, приведені в табл. 11. Слід зазначити, що багато з них не мають необхідних сертифікатів. Ціна на деякі ЗФ, що забезпечують високий ступінь захисту, достатньо висока.

Таблиця 11