Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Аксёнов Кирилл МН-292.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
56.52 Кб
Скачать

Розділ 7: аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Як вже було зазначено вище, ПАТ «Луганскьтепловоз» дуже активно приймає участь у зовнішній торгівлі. Основним ринком збуту є залізні дороги «простору 1520» (стандарт ширини залізниць, прийнятий у країнах СНД, Балтії та Монголії - 17% довжини всіх залізниць світу) - в першу чергу, Росії та Україні. Основним видом продукції компанії є магістральні тепловози (майже 86% продажів в 2010 р.). У 2010 р. до Росії «Луганськтепловоз» експортував майже 75% продукції. В 2008-2010 рр. конкурентні позиції компанії на російському ринку магістральних тепловозів помітно ослабли, перш за все, в силу протекціонізму російської влади і включення до державних програм розвитку залізних доріг «Трансмашхолдингу», на той момент конкурента луганської компанії. В результаті, частка останньої знизилася з 54% в 2008 р. до 37% в 2010 р. Відзначимо, що після того, як ТМХ отримав контроль над «Луганськтепловозом», отримати російські замовлення будлопомітно простіше. Навпаки, конкурентні позиції обох компаній тільки посилилися. Нагадаємо, що вже в 2008 р. підприємства «Трансмашхолдингу» забезпечували 98% російського випуску електровозів і 77% тепловозів (Не тільки магістральних). Тому, очікується, що в 2012-2013 рр. луганський завод поверне втрачені позиції. В Україні «Луганськтепловоз» займає на ринку даного виду продукції монопольне становище. Враховуючи географічні особливості країн, що входили до складу СРСР (Вони ж - учасники «простору 1520»), залізна дорога буде раніше домінувати в перевезенні вантажів. Наприклад, в 1П 2011р. на основному для «Луганськтепловозу» російському ринку на частку залізничних перевезень доводилося 42.7% вантажних перевезень. При цьому темпи зростання перевезень цим видом транспорту за зазначений період на 3п.п. випереджають темпи зростання перевезень вантажу в цілому (6.7% проти 3.9%). Залізниця протягом найближчих десятиліть не зможе повністю відмовитися від використання тепловозів шляхом заміни на локомотиви з іншим типом енергетичної установки. А заміни в найближчі роки потребує понад 70% тепловозів парку РЖД і понад 90% - «Укрзалізниці». Таким чином, високий попит на тепловози проглядається на кілька десятиліть вперед, а загрози з боку появи товарів-замінників мінімальні.

Сила покупців - висока, в якості замовників продукції «Луганськтепловозу» і ТМХ виступають державні монополії - залізні дороги Росії, України, Казахстану, Монголії. Основними клієнтами «Луганськтепловозу» є РЖД і «Укрзалізниця». Однак здатність замовників диктувати ціни майже повністю компенсується необхідністю оновлення рухомого складу залізниць у умовах монопольного положення ТМХ. Крім того, спостерігається висока ступінь взаємодії керівників залізничних підприємств із залізницями, що знаходяться в державної власності.

Сила постачальників - низька. ТМХ контролює виробників ключових елементів локомотивів. У планах холдингу відмовитися від виробництва більшості комплектуючих, передавши їх третім компаніям на конкурсній основі.

Основні конкуренти ПАТ «Луганськтепловоз» з найбільших зарубіжних виробників на території пострадянського простору в ключових для ТМХ секторах працює Siemens (поставки магістральних вантажних тепловозів в Литву), General Electric (організація складального виробництва магістральних вантажних тепловозів у Казахстані, модернізація тепловозів компанії «Залізниці Якутії» в Росії), Stadler (поставка дизель-поїздів в Білорусію). Найбільші світові компанії працюють також в тих секторах, де ТМХ не представлений, (Siemens, наприклад, забезпечує високошвидкісний рух), або діють в рамках спільних з ТМХ підприємств (Siemens, Alstom). Разові поставки здійснюють китайські виробники (невеликі партії електровозів і пасажирських вагонів поставлялися в Казахстан і Узбекистан). Прогнозується, що в середньостроковій перспективі ТМХ буде нарощувати поставки продукції на традиційні ринки, а також продовжить робити спроби просування в регіони Південної та Південно-Східної Азії. ТМХ збереже домінуючі позиції на ключових ринках.

Ринок локомотивів Росії. Щорічна потреба РФ в локомотивах становить 800 одиниць, в той час як закуповується лише 300. Всього в Росії парк локомотивів різного типу складає 20 тисяч одиниць, а їх середній вік - 20-25 років. При цьому знос парку складає 53-73% в залежності від типу локомотива.

Після поглинання «Луганськтепловозу», положення ТМХ на Російському ринку локомотивів близько до монопольного, оскільки продукція найбільших світових компаній транспортного машинобудування в Росії не сертифікована і безпосередньо не поставляється. Більшість підприємств-конкурентів, які працюють в Росії, виробляють суттєво менші, ніж ТМХ обсяги продукції, при тому значно більш вузької номенклатури. Високі бар'єри для входу глобальних лідерів на цей ринок (які включають специфічні технологічні вимоги, обов'язкову сертифікацію та бюджетні обмеження) не дозволяють покупцям швидко переключитися на продукцію інших виробників. РЖД планує закупити в 2011-2013 рр.. 1250 нових локомотивів на суму $ 3.7 млрд. Тільки в 2011 р. компанія планує закупити 375 локомотивів. Крім того, Globaltrans, найбільший приватний російський перевізник, планує здійснити закупівлю близько 100 локомотивів для локальних перевезень вже в 2012 р.

Ринок локомотивів України. На даний час на залізницях України експлуатуються магістральні вантажні, пасажирські і маневрові тепловози; магістральні вантажні та пасажирські електровози. Інвентарний парк налічує близько 2450 тепловозів і 1863 електровоза, з них в експлуатації перебувають понад 1450 тепловозів і 1271 електровозів. Більшу частину парку становлять електровози ВЛ8, ВЛ10, ВЛ11, ВЛ60, ВЛ80, ВЛ82, ЧС2, ЧС4, ЧС7, ЧС8, магістральні тепловози 2ТЕ116, 2ТЕ10, 2М62, ТЕП70 маневрові тепловози ЧМЕ3 та інші локомотиви, спроектовані і виготовлені в 50-х-60-х роках минулого століття. Рівень зносу тепловозного парку «Укрзалізниці» в даний час досяг 97%, електровозного - 90%. Уже в 2011 р. через високий ступень зношеності передбачається списати 195 електровозів та 340 тепловозів. Через кризу 2008-2009 рр., Плани «Укрзалізниці» були виконані чи на чверть: в рамках програми оновлення рухомого складу в 2008-2010 рр.. необхідно було придбати 146 електровозів і 26 тепловозів, а проте за фактом за ці три роки було придбано всього 45 електровозів (у 2008 р. - 34 од., у 2009 р. - 4 од., у 2010 р. - 7 од.) І 4 тепловоза (всі - в 2008 р.). «Укрзалізниця» планує закупити 275 локомотивів до 2015 р.: 250 електровозів і 25 тепловозів (приблизна вартість замовлення складає 12.5 млрд. грн., Або $ 1.6 млрд.).