Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Аксёнов Кирилл МН-292.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
56.52 Кб
Скачать

Розділ 5: виробнича структура підприємства

ПАТ «Луганськтепловоз» має виробництво з повним замкнутим циклом. Загальна площа території виробничої зони заводу складає 124 га. Виробничий комплекс складається з металургійного, заготівельного, зварювально-складального, механоскладального виробництв. На підприємстві здійснюється повна технічна підготовка виробництва, включаючи перед проектні НДР, проектування, виготовлення, випробування, експериментальне доведення дослідних зразків, технологічну та організаційно-матеріальну підготовку виробництва. В структуру підприємства входять: 10 основних цехів, 9 допоміжних цехів, інженерно-виробничий центр "Полімер", інженерно-сервісний центр "Лугтранспорт", виробничо-комерційний центр «Інструментальне виробництво», виробниче управління, 30 відділів і служб. Підприємство має унікальне обладнання і технологію для виробництва рухомого складу залізничного транспорту, колісних пар, тягових передач локомотивів, зварних конструкцій (головних рам, рам візків, кузовів), гальмового обладнання, теплообмінників, секцій радіаторів, редукторів. Чисельність персоналу - 6300 чоловік.

Розглянемо опис роботи цехів ПАТ «Луганськтепловоз», на прикладі інженерно-виробничого центру «Полімер», який входить до складу основних цехів підприємства.

ІВЦ «Полімер» - інженерно виробничий цех є одним з допоміжних підрозділів холдингової компанії «Луганськтепловоз» і має дрібносерійний і одиничний характер виробництва, для якого характерні такі риси:

  • виготовлення продукції та її частин здійснюється дрібними партіями і серіями;

  • розташування обладнання по ходу технологічного процесу;

  • закріплення місць за кількома деталями та операціями;

  • значні розміри незавершеного виробництва;

  • витрати матеріалів і праці на виготовлення деталей і партій попередньо нормуються.

До складу ІВЦ «Полімер» входять:

  • ділянка гумотехнічних виробів;

  • ділянка склопластикових виробів;

  • ділянка пластмасових виробів;

  • швейна ділянка.

Виробнича структура підприємства - це сукупність виробничих одиниць підприємства (цехів, служб), що входять до його складу і форми зв'язків між ними. Виробнича структура залежить від виду продукції, що випускається і його номенклатури, типу виробництва та форм його спеціалізації, від особливостей технологічних процесів. Причому останні є найважливішим фактором, що визначає виробничу структуру підприємства.

Характеристики типів виробництв по організації виробничого процесу. У ній розрізняють підрозділи виробництв:

  • Основного,

  • Допоміжного,

  • Обслуговуючого.

В ІВЦ «Полімер» основного виробництва предмети праці перетворюються на готову продукцію. Підрозділи ІВЦ допоміжного виробництва забезпечують умови для функціонування основного виробництва (інструменти, енергія, ремонт обладнання). Підрозділи обслуговуючого виробництва забезпечують основне і допоміжне виробництва транспортом, складами (зберігання), технічним контролем і т.д. Таким чином, у складі ІВЦ «Полімер» виділяються основні, допоміжні та обслуговуючі ділянки і господарства виробничого призначення.

На основі виробничої структури розроблений генеральний план цеху, тобто просторове розташування всіх ділянок і служб, а також шляхів і комунікацій на території заводу. При цьому забезпечено прямоточність матеріальних потоків. Ділянки розташовані в послідовності виконання виробничого процесу.

Розглянемо загальну чисельність працівників цеху див. таблицю 5.4

Таблиця 5.4