Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні з психології.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Обробка завдання

Завдання:

  1. вимірювання меж поля зору і виявлення фізіологічної скотоми (сліпої плями);

  2. вимірювання меж кольорових полів;

  3. вимірювання гостроти зору в різних ділянках поля зору.

Апаратура. Дослідження проводиться за допомогою настільного периметра.

Експериментальна група складається із двох людей: експериментатора і досліджуваного. Після виконання першого завдання досліджуваний і експериментатор міняються ролями.

Інструкція досліджуваному. “Прямо перед Вами в центрі дуги периметра знаходиться маленька точка. Вам необхідно строго фіксувати її на протязі всього експерименту. По дузі буде рухатись обєкт. Повідомте про його появу і зникнення (для завдання 1); повідомте про появу обєкта і вкажіть вкажіть його колір (для завдання 2); повідомте коли обєкт стане роздвоємим.

Процедура дослідження. Перед початком експерименту заповнюється периметричний бланк. В ньому відмічаються: дату, прізвище досліджуваного, експериментатора, а також діаметр мітки для обєкта. Останній ставиться в чисельнику дробу, що є на бланку - /333 мм (його знаменник радіус дуги периметра). Слід памятати, що для визначення меж поля зору використовують мітку діаметром 3 мм, для визначення скотом – мітку діаметром 1 мм, межі кольорових полів вимірюють з допомогою обєкта діаметром 5 мм.

Процедура вимірювання меж поля зору. Досліджуваний фіксує точку в центрі дуги периметра, експериментатор дуже рівномірно переміщає обєкт з периферії до центра. Швидкість руху не повинна перевищувати 2 см в секунду. В момент коли досліджуваний вперше помічає обєкт, експериментатор робить позначку на бланку. Ця точка буде межею поля зору по даному меридіану.

В завданні поле зору вимірюється по 12 меридіанах: 4 прямим (вверх, вниз, назовні і всередину) і 8 косим – проміжним по відношенню до вказаних прямих. Інтервал між сусідніми інтервалами складає 30. Найперше дуга периметра встановлюється горизонтально. Дальше експериментатор послідовно переміщає її у вказані положення.

Для виявлення сліпої плями дугу периметра знову встановлюють в горизонтальне положення. Обєкт дуже повільно переміщається від фіксаційної точки до периферії в зовнішній частині поля зору; моменти його зникнення і появи, про які повідомляє досліджуваний, відмічаються на бланку. Інтервал між позначками буде складати поперечник фізіологічної скотоми. Іноді скотома виявляється не зразу, і вказану процедуру доводиться повторювати декілька разів.

Дослідження полів зору на різні кольори проводиться так же, як і на білий стимул.

Процедура досліду (для завдання 3). В завданні визначається гострота зору парацентральних (5 , 8) і периферичних (20 , 40 , 60) ділянок сітчатки. Вимірювання проводиться з допомогою спеціальної приставки, яка надівається на дугу периметра. Спочатку вона ставиться в положення 5 від фіксаційної точки. Мітки на приставці зєднані. Досліджуваний фіксує точку в центрі дуги периметра. Експериментатор плавно розводить мітки до тих пір, поки досліджуваний не помітить, що їх стало дві. Відстань між мітками, при якому досліджуваний вперше помітить їх порізну, буде характеризувати гостроту зору.

В завданні досліджується зовнішня частина поля зору по горизонтальному меридіану.