Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні з психології.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема: Визначення абсолютного порогу шкірних просторових відчуттів за допомогою естезіометра

Мета завдання. Визначення абсолютного порогу шкіряних просторових відчуттів при допомозі естезіометра методом мінімальних змін.

Необхідне обладнання. Естезіометр.

Цей прилад зовнішньо нагадує штангенциркуль. Складається він з металевого стержня з нанесеними на нього міліметровими поділками. На одному кінці стержня біля нульової поділки закріплена нерухома ніжка. Вздовж стержня рухається друга, рухома, ніжка. Між ніжками естезіометра можна встановити різну відстань (Див. мал.).

Хід виконання завдання. Дотиком розсунутих на певну відстань ніжок естезіометра до тильної сторони кисті у досліджуваного викликається відчуття подвійного дотику. Рука досліджуваного повинна мати упор в ліктьовому суглобі, щоб усунути її напруженість. Експериментатор дотикається одночасно обома ніжками естезіометра, не натискаючи на шкіру досліджуваного, який не повинен бачити ніжок приладу. В першій серії експериментатор, поступово збільшує відстань між ніжками естезіометра, дотикається до шкіри досліджуваного. Збільшення робиться мінімальне, від 0 до того моменту, коли досліджуваний відчує вперше два дотики.

У другій серії дослідів відстань між ніжками приладу зменшується, починаючи від наперед великої (наприклад, 40 мм) до тих пір, поки досліджуваний вперше перестане відчувати два дотики.

Обробка даних виконаного завдання. Дані дослідів заносяться в таблицю результатів:

Абсолютну порогову величину шкіряних просторових відчуттів можна визначити за формулою:

де Е1 і Е2 порогова величина подразника в першій і другій серії дослідів.

Після закінчення дослідів збираються всі окремі результати, одержані для кожного досліджуваного, і виводиться середня арифметична величина абсолютного порогу по даній підгрупі. Результат, одержаний у окремого досліджуваного, порівнюється із средньогруповою величиною. Якщо відхилень нема, то графа «Примітка» залишається незаповненою. Якщо є відхилення від средньогрупової величини, то виясняють у досліджуваного можливу причину відхилення і вписують в «Примітку». Однією із основних причин зниження чутливості є втома, тобто стан особистості, який позначається на всіх її проявах, в тому числі и на роботі окремих органів.

Висновки студенти роблять самостійно на основі порівняння окремого результату з середньою (М) величиною.

Протокол дослідження

Подразник (в мм)

  1. Відповіді досліджуваного

    1. Примітка

0

2

5

7

9

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

Література:

  1. Атлас для экпериментального исследования отклонений в психической деятельности человека / Под ред. И.А.Полищука, А.Е.Видренко; 2-е изд-е, пеpеpаб. и дополн. - К.: Здоров'я,1979. - 124 с.

  2. Лабоpатоpно-пpактические задания по куpсу общей психологии / Сост. П.А.Шавиp и дp. - Тюмень: Изд-во Тюмен. ун-та,1975. - 80 с.

  3. Маpищук В.Л., Блудова Ю.М., Плахтиенко В.А., Сеpова Л.К. Методики психодиагностики в споpте: Учебное пособие - М.: Пpосвещение,1984. - 191с.

  4. Платонов К.К. Психологический практикум. - М.,1980. - 165 с.

  5. Практикум по основам психологии: Тесты и хpестоматия / Сост. В.А.Мельников - Симферополь: СОНАТ,1997. - 254 с.

  6. Практические занятия по психологии /Под ред. А.В.Петровского. – М.: Просвещение, 1972.