Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 53_Zagalna_ta_sistematichna_tekhnologiya_u_pratsya

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
20.4 Кб
Скачать

53. Загальна та систематична технологія у працях А. Еспіанаса.

Альфред Еспінас у своїй книзі "Виникнення технології", яка являє собою збірник його праць, вміщених у різних філософських журналах (починаючи з 1890 року), формулює поняття технології. "Еспінас прямо заявляє, що говорить про корисні мистецтвах. Технологією він називає деякий майбутнє вчення про ці мистецтвах, що виділить їх основний характер історично і потім дасть можливість отримати основні закони людської практики в деяку "загальну праксеолога". Таким шляхом склала нове вчення про людської діяльності, який стане поряд з вченням про пізнання, настільки багатосторонньо розробленим, і тим самим заповнить пробіл, - відсутність "філософії дії" [107, с. 121].

А. Еспінас підкреслює, що ні один винахід не може народитися в порожнечі; людина може вдосконалити свій спосіб дії, тільки видозмінюючи кошти, якими він уже попередньо мав. Чи не несвідома практика, а лише зрілі мистецтва породжують технологію. Кожне з таких мистецтв припускає спеціальну технологію, а сукупність цих приватних наук (тобто цих технологій) природноутворює загальну, систематичну технологію. Ось цю-то загальну технологію Еспінас і іменує праксеолога, яка являє собою науку про найзагальніших формах і самих вищих принципах дії всіх живих істот. Загальна технологія - це наука про сукупність практичних правил мистецтва і техніки, що розвиваються, в зрілих людських товариства на певних ступенях розвитку цивілізації.

За думки Еспінаса, технологія обіймає три роду проблем, залежно від трьох точок зору, з яких можна розглядати техніку. По-перше, можна виробляти аналітичний опис ремесел в тому вигляді, в якому вони існують у даний момент і в даному суспільстві, визначаючи їх різноманітні види, і потім зводити їх за допомогою систематичної класифікації до деяких типах. Це відповідає статичної точці зору на техніку, в результаті чого сформувалася морфологія технології. По-друге, можна дослідити, за яких умовах і в силу яких законів встановлюється кожна група правил, яким причин вони зобов'язані своєю практичною діяльністю. Це динамічна точка зору на техніку, результатом якої є фізіологія технології. Нарешті, по-третє, комбінація динамічної та статичної точок зору дає можливість вивчати зародження, апогей і занепад кожного з цих органів у даному суспільстві або навіть еволюцію всієї техніки людства, починаючи від найпростіших форм і кінчаючи найскладнішими, в чергуванні традицій і винаходів, що складає ритм цієї еволюції.

За думку Еспінаса, технологія в області дії займає місце логіки в області знання, тому що остання розглядає і класифікує різні науки, встановлює їх умови або закони і відтворює їх розвиток і історію, а самі науки суть такі ж соціальні явища, як і мистецтва (тільки ми сьогодні сказали б замість логіки наукознавство). Оскільки предмет дослідження Еспінаса - історія технології, то це одночасно означає і історію філософії дії, тобто спостереження за тим, як філософія дії слід за розвитком індустрії і техніки. (Основні категорії дії - бажати, побоюватися, починати, кінчати, пробувати, досягати, терпіти невдачу). На відміну від неї історія самої техніки має показати, як виникли з техніки доктрини впливали назад на мистецтва і породили більш досконалі форми практики [71].

Аналізуючи тексти давньогрецьких авторів, Еспінас демонструє важливі зміни до еллінської культурі VII-V ст. до н.е., пов'язані з появою мистецтва (тісно злитого в цей час з технікою): "Поняття про мистецтво ... починає з'являтися разом з поняттям про сукупність переданих правил. Відношення людини і божества змінюються; замість того, щоб пасивно підкорятися рішенням Юпітера або користуватися ними без зусиль, людина має в своєму розпорядженні відомими засобами, щоб поліпшити своє становище, і почасти співпрацює з богами в їх благодіяння. Але на цьому і зупиняється його могутність: він не створює мистецтва, він сам нічого не вигадує.

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності