Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
25.09 Кб
Скачать

4. Закон причинності.

Усі явища у світі, усі зміни, процеси неодмінно виникають внаслідок дії певних причин. У світі немає і не може бути безпричинних явищ. Положення, що всі явища у світі причинно зумовлені, визначає закон причинності («рівні прични породжують рівні наслідки»). Філософів, які визнають цей закон, поширюють його дію на всі явища, називають детерміністами, філософів, які заперечують закон причинності, - індетерміністами.

Цей закон формулювали різними способами , кожний з яких адекватно виражає його основне значення . Кант в першому виданні книги " Критика чистого розуму " стверджував , що " все, що відбувається ( починаюче існувати ) припускає щось , за чим воно випливає, згідно з правил " . У другому виданні він посилив це висловлювання , зазначивши , що "всі зміни мають місце згідно закону віднесеності причини і наслідку " . Шопенгауер висловив це положення таким чином: "Ніщо не відбувається без причини , чому це повинно статися , замість того щоб не відбутися " . Кількість різних формулювань можна збільшувати майже до безкінечності. Але , кажучи простими словами , закон причинності стверджує , що кожна матеріальна дія має мати адекватну попередню причину .

Причинність( каузальність) - певне внутрішнє відношення між явищами , такий їх зв'язок , при якому всякий раз за одним слідує інший. Причина - це явище, що викликає появу іншого явище ; результат дії причини - наслідок .

Причина завжди передує в часі наслідку. Коли є причина , неминуче настає і наслідок .

Настанню кожного явища передує нескінченна безліч інших явищ . Але тільки одне з них може бути його причиною. Постійне проходження одного явища за іншим не говорить ще , що попереднє - причина подальшого .

Наслідок обов'язково настає у разі реалізації причини. Але причина , понад те , породжує і обумовлює наслідок. У цьому - ще одна особливість причинного зв'язку , що відмежовує його від всіх інших випадків постійного прямування одного явища за іншим. Без цієї особливості причинний зв'язок неможливо характеризувати однозначно. Без нього не можна , зокрема , відрізнити причину від приводу , тобто події, яка безпосередньо передує іншій події , робить можливим його появу , але не породжує і не визначає її .

Причинність всезагальна. Немає і не може бути безпричинних явищ . Все в світі виникає тільки в результаті дії певних причин . Це - закон причинності, що вимагає природного пояснення всіх явищ природи і суспільства.