Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 49_Ekonomichni_ideyi_D_R_Kommonsa

.wiz
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
30.72 Кб
Скачать

49. Економічні ідеї Д. Р. Коммонса

Соціально-правову течію раннього інституціоналізму заснував Джон Роджерс Коммонс (1862—1945).

У своїх працях — «Правові основи капіталізму» (1924 р.), «Інституціональна економіка: її місце в політичній економії» (1934 р.) та ін., він досліджував вплив таких «колективних інституцій», як сім'я, виробничі корпорації, тред-юніони (профспілки), держава, на реформування ринкових відносин, виявивши себе прихильником юридично-правового регулювання економічного життя.

Економічні погляди Коммонса — це поєднання «юридичної концепції» в економіці з теорією граничної корисності австрійської школи. Вони мають міновий характер, адже на чільне місце поставлено відносини обміну. Всі явища економічного життя Коммонс тлумачив як своєрідні «правові угоди». Зокрема, відносини найманих працівників і роботодавців він уявляв як угоду рівноправних партнерів.

Яка характеристика поділу Дж.Коммонсома ринкового суспільства на професійні групи? Коммонс поділив ринкове суспільство на професійні групи, які співпрацюють між собою. Конфлікти, що виникають при цьому, стають динамічним чинником соціальної еволюції. Завдання держави як основної «інституції» полягає у розв'язанні цих конфліктів законодавчими, юридичними засобами. При зіткненні інтересів різних груп стосовно обміну продукту держава визначає його «розумну вартість». Цікаво, що, на думку Коммонса, вона повинна встановлюватись верховним судом країни.

За уявленнями Коммонса, першоосновою юридичних угод у суспільстві є «угоди» між підприємцями і працівниками. Згодом до цих «угод» мають приєднатись інші учасники — сім'ї, корпорації, тредюніони, спілки підприємців і, навіть, сама держава з її юридичними інститутами. Таким чином, за Коммонсом, реформування економіки і суспільства відбувається через юридичні норми.

А можно и это написать 

Джон Р. Коммонс (1862 – 1945), досліджуючи колективні організації: сім'я, профспілки, торговельні об'єднання, виробничі корпорації, держава, правові форми створив соціально-правовий напрямок в інституціоналізмі. Правовий аспект Дж. Коммонс використовував і у висунутій ним концепції вартості, згідно з якою вартість товарної продукції є не що інше, як результат юридичного узгодження "колективних інститутів". До останніх він зараховував об'єднання корпорацій, профспілок, політичних партій, які відображають професійні інтереси соціальних груп і прошарків населення.     Дж. Коммонс відстоював необхідність проведення державної реформи в галузі законодавства і створення керівництва, запропонованого лідерами різних "колективних інститутів". Він був переконаний у необхідності створення такого уряду, який був би підзвітний громадській думці і проводив демонополізацію економіки.    Еволюція капіталізму вільної конкуренції у фінансову стадію – центральна ідея його основних праць – "Правові основи капіталізму" (1924), "Інституціональна економіка, її місце в політекономії" (1934). У них розглядаються проблеми, викликані "соціальним конфліктом" через "нечесну" (монополістичну) конкуренцію підприємців. Державні правові рішення в рамках економічних реформ, як гадає автор, дозволять усунути протиріччя і конфлікти в суспільстві, ознаменують перехід до стадії адміністративного капіталізму. Юридичні (правові) аспекти "колективних дій" Дж. Коммонса і антимонопольні реформаторські ідеї Т. Веблена, знайшли реальне практичне застосування уже в 30-ті роки – у період так званого нового курсу президента США Ф. Д. Рузвельта.