Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

К.Р.Теорія.причинності / 52_Filosofiya_tekhnitsizmu_E_Kappa

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
18.82 Кб
Скачать

52. Філософія техніцизму Е. Каппа.

Ернст Капп. Його книга «Основні риси філософії техніки» вийшла в світ у 1877 році. Основна ідея Каппа полягала в прагненні зрозуміти сутність техніки на базі «органопроекціі», тобто шляхом виведення її з розвитку самої природи. Наприкінці ХIХ століття російський інженер П.К. Енгельмейер (1855-1942), формулює завдання філософії техніки в своїй брошурі «Технічний підсумок ХIХ століття» (1898 р.). Однак тільки в ХХ столітті техніка, її розвиток, її місце в суспільстві і значення для майбутнього людської цивілізації стає предметом систематичного вивчення.

Філософія техніки - дослідження першопричин техніки. Основоположником цього розділу філософії є ​​Ернст Капп , який написав «Основні напрями філософії техніки» ( 1877). Різні аспекти філософії техніки розглядаються в марксизмі , трансгуманізму та ряді інших напрямків .

Основні ідеї

В основі техніки лежить органопроекціі , тобто техніка створюється за зразком живого організму. Створення техніки не їсти створення нового , але розкриття природних можливостей організму.

Техніка - це шлях до нових горизонтів буття.

Філософія науки . Для визначення того , що являє собою філософія техніки , необхідно досліджувати не тільки її співвідношення з філософією науки , а й з історією науки і техніки. Історичний розвиток Т традиційно вважається предметом дослідження історії Т. Розрізняють історію різних областей Т і різних періодів її розвитку . Сучасні ж тенденції та напрямки розвитку Т в даному випадку випадають з поля зору дослідника. Якщо розглядати історію техніки як цілісну історію соціокультурного розвитку технічної та інженерної діяльності , то зв'язок її з ФТ стає очевидною. ФТ виступає в цьому випадку як частина культурології , а історія Т - як частина історії культури. Однак , на відміну від історії Т , ФТ покликана також виконувати прогностичні функції , які реалізує методологія технічних наук та проектування. Методологія вивчає дослідницьку та проектну діяльності як би з боку. ФТ і ФН настільки ж тісно пов'язані між собою , як самі наука і Т. Співвідношення науки і Т в історично існуючих культурах різна . В античній культурі наука ( епістеме ) і Т ( техне ) розглядалися як принципово різні види діяльності , теоретичне знання і практичне ремесло чітко розмежовувалися . Перші етапи історичного розвитку людства характеризуються синкретизмом знання , коли ще немає чіткого розмежування наукового і технічного знання . В античній культурі математика і фізика не дбали про будь додатках в техніці , розвиток науки і техніки йшло практично незалежно один від одного , а техне античного ремісника ближче мистецтву , ніж науці . Поняття техне охоплює і техніку, і технічне знання , і мистецтво , але воно позбавлене теорії - це практичне знання , яке необхідне для здійснення конкретної справи і нерозривно пов'язане з ним. В силу проникнення техніки практично у всі сфери суспільства багато суспільні науки , перш за все соціологія і психологія , звертаються до спеціального аналізу технічного розвитку. Висвічуючи в ній який-небудь один аспект. Історія техніки як особлива історична дисципліна розтікається по її окремих галузях або стадіях і , крім того , не розглядає її сучасного стану та перспектив. Заповнити утворився прогалину в осмисленні техніки в цілому і намагається філософія техніки. У філ-ії техніки історичний розвиток техніки розглядається як перехід від канонічної традиційної культури до проектної культурі. Якщо в європейській культурі людина як діючий суб'єкт розташовується в центрі Космосу , то в культурах Др Сходу висувався ідеал внутрішньої досконалості і порядку в універсумі . Тому важливо простежити , що викликало до життя ті форми наукового і технічного знання і діяльності , які стали парадигмою сучасного культурного розвитку.

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності