Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
28.16 Кб
Скачать

56.Ідеї технічного детермінізму у працях К. Ясперса.

Німецький філософ - екзистенціаліст , психіатр Карл вважав, що техніка характеризується двома особливостями: з одного боку , розумом , з іншого - владою. К. Ясперс розглядає техніку як засіб. Вона виникає , коли для досягнення мети вводяться проміжні цілі. Розвиток техніки К. Ясперс пов'язував зі зміною праці : скороченням витрат і посиленням інтенсивності праці , еволюцією самого характер праці у процесі якого технічна творчість протистоїть не творчій . Техніка відкриває перед людиною новий світ. Але вона має свої межі, які визначаються тим , що техніка - лише засіб панування над млявими , органічними силами і людьми , які часом дивляться на техніку з жахом . " У машинному виробництві - немає радості індивідуального творення , там зникає і власність на знаряддя ручної праці , і виробництво товарів за особистим замовленням. Для величезної більшості людей втрачається перспектива праці , його мета і сенс. Подвійна залежність праці від машин і від організації праці ... призводить до того , що людина сама перетворюється на частину машини. Далі Ясперс виділяє характерні риси техніки , до яких відносить наступні:

Безстрасність . Техніка спочиває на діяльності розуму , на численні передбачення можливостей і зі здогадами . Техніка оперує механізмами , перетворює свої дані в кількості і відносини. Вона є частиною загальної раціоналізації як такої.

Владність . Використання техніки дає людині владу над природою. Техніка панує над природою за допомогою самої природи. Вона дає уміння , методи яких є зовнішніми стосовно мети . Панування техніки ґрунтуються на знанні .

Теленомічність . Влада має сенс тільки при наявності мети. Цілями володарювання над природою є полегшення життя людини , скорочення щоденних зусиль, що витрачаються на існування , збільшення зручностей. Сенс техніки полягає у звільненні від влади природи. Її призначення - звільнити людину як живу істоту від підпорядкування природи з її лихами , погрозами , оковами . Тому принцип техніки полягає в цілеспрямованому маніпулюванні матеріалами і силами для реалізації призначення людини.

Репродуктивність . Техніка - це сукупність відкритих людиною прийомів і дій , які можна потім повторювати скільки завгодно разів. У цьому полягає відмінність між творчою і трудовою діяльністю.

Ясперс розрізняє техніку, що робить енергію і техніку, що робить продукти. Вважав , що можливі технічні спотворення, які виникають тоді , коли знаряддя і дії перестають бути опосередкованими діями і стають самоціллю , й тоді абсолютною метою стають засоби . Але сама по собі техніка нейтральна : вона не є ні злом , ні добром. Все залежить від того , чого можна домогтися з її допомогою. У цьому Ясперс покладається на свідомість людини.

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності