Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
30.21 Кб
Скачать

55. СУТНІСТЬ техніки за М.Хайдеггером.

Ще в 30 -х роках XX століття Мартін Хайдеггер показав , що техніка - це не стільки механізми і машини, скільки органічний і проблемний аспект сучасної культури і цивілізації. Техніка у Мартіна Хайдеггера - найважливіший спосіб виявлення глибинних властивостей буття. Відмічаючи важливість поглибленого розуміння природи техніки М.Хайдеггер формує загальну антропологічну ідею такого розуміння: сутність техніки визначається не її іманентними особливостями, а людиною. Хайдеггер відкидає традиційні відповіді , які зводяться до того , що техніка є нейтральним засобом у руках людини чи людської активності . На противагу інструментальному переконанню на техніку як на нейтральний засіб , Хайдеггер доводить , що техніка лише частина істини, що , з одного боку , сучасна техніка є відкриттям, при якому людина використовує природу , не порушуючи її природного стану , з іншого - кидає їй виклик тим , що з природного матеріалу виробляє той чи інший вид енергії і, не будучи залежним від природи , накопичує і передає їх. Людське буття за Хайдеггером, найбільш сумісне з технікою тоді, коли остання стає подібна мистецтву, яке використовує природні матеріали для вираження розмаїття людського.

У поглядах Хайдеггера , сучасна техніка може бути охарактеризована як матеріалізований догматизм . Техніка добре знає , як треба щось конструювати і як треба робити . Техніка володіє ефективним методом , що виключає всі інші методи . І в цьому відношенні техніка не володіє знанням власних кордонів , вона не визнає їх. Вона нездатна пізнати саму себе. "Техніка , сутністю якої є саме буття , ніколи не може дозволити людям подолати її . Це , в кінцевому рахунку, означає , що саме людина є паном буття " Через сутність техніки людина говорить з буттям , чує його поклик . Але імпульс може бути вгаданий невірно , бо техніка провокує людину на помилкове саморозкриття . На думку Хайдеггера , буття неможливо без людського існування. Людина перетворює речі , переводячи їх зі стану « готівки» у стан « підручні ». Техніка несе із собою і виражає в собі нове відношення людини до світу , новий спосіб розкриття буття. У цьому техніка споріднена мистецтву і сполучена з щирим пізнанням . Подібно мистецтву техніка - творчість , що відкладається в добутку , а оскільки всякий добуток виводить з неявного у відкритість , техніка відноситься до тієї ж області , де збувається істина.

Однак , сучасна техніка зв'язана з забуттям буття і його відкритості . У цьому джерело тієї загрози, яку несе з собою техніка. Вона формує сугубо технічний спосіб конструювання світу , де природа виявляється постачальником енергії і матеріалів , ставиться на службу виробництва як добуванню нових матеріалів , нової енергії , нової сировини . Техніка з розкриття потаємне буття перетворюється у виробляюче , видобувне розкриття , для якого буття , що стало сущим , поставлене як складається -в- наявності , функціонально використовуване людиною. Своєрідність сучасної свідомості полягає в тому , що онтологічна природа техніки, її спряженість з Таємницею Буття зникає , елімінується зі свідомості. Річ конституюється в горизонті техніки , втрачає свою індивідуальність і самостійність , підкоряючись владі техніки. М.Хайдеггер, підкреслює необхідність розгляду техніки через призму визначального значення людського фактору і тієї обставини, що всеохоплюючою метою є людський добробут, максимальний розвиток людства. Такий підхід дозволяє виявити як дисфункціональність техніки, так і критерії її сумісності з оптимальним існуванням людей. Люди не повинні залишатися пасивними та залежними від сильної, добре упорядкованої машинної організації. Не можна допускати того, щоб жива енергія людини повністю замінювалась механічною, а людська думка — "машинним мисленням". Це і буде виразом несумісності людей з технікою, бо людина перестане бути собою, перетвориться у бездумну та нечутливу машину.

Соседние файлы в папке К.Р.Теорія.причинності