Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pr-s_ch_I.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
260.21 Кб
Скачать

2. Поняття судової системи та інстанцій. Межі розгляду цивільної справи судами різних інстанцій

Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та суд конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів. Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд України. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається (ст. 3 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів». Система судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Систему судів загальної юрисдикції складають: 1) місцеві суди; 2) апеляційні суди; 3) вищі спеціалізовані суди; 4) Верховний Суд України. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди (ст. 17 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»).

Інстанція – це ступень, ланцюг у системі підлеглих, залежних органів. Межі судового розгляду залежать від того, судовий орган якого рівня розглядає справу – місцевий, апеляційний суд чи касаційна інстанція.

  • Місцевий суд (суд І інстанції) розглядає справи тільки за зверненням фізичних та юридичних осіб, поданих відповідно ЦПК, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі (ч.1 ст. 11).

  • Апеляційний суд розглядає справи відповідної судової юрисдикції в апеляційному порядку, перевіряє законність та обґрунтованість рішень суду І інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді І інстанції та здійснює інші повноваження (ст. 303 ЦПК).

  • Суд касаційної інстанції – Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ВССУ), перевіряє

  • в межах касаційної скарги правильність застосування судом І або апеляційної інстанції норм матеріального або процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими;

  • в межах позовних вимог, заявлених у суді І інстанції, – законність судових рішень.

Суд не обмежений доводами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов’язковою підставою для скасування рішення.

  • Верховний суд України переглядає справи з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї самої норми матеріального права у подібних правовідносинах та інше. Таким чином Закон України від 07.07.2010 р. №2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» встановлює подвійну касацію перегляду рішень судів.

Конституційний Суд України відповідно до статті 147 Конституції України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні. Конституційний Суд України вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]