Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 5..docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
138.26 Кб
Скачать

Втрата громадянства

Закон України «Про громадянство України» (ст. 19) встановлює підстави втрати громадянства України. Такими підставами є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто. Не вважається добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки: а) одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав; б) набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями; в) автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства в результаті одруження з іноземцем; г) автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства іноземної держави, якщо такий громадянин не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави;

2) прийняття до громадянства України внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів;

3) добровільний вступ на військову службу іншої держави, яка за законодавством цієї держави не є загальним військовим обов’язком чи альтернативною (невійськовою) службою. Причому підстави, передбачені пунктами 1 і 3, не застосовуватимуться, якщо внаслідок їх застосування громадянин України стане особою без громадянства.

У Законі «Про громадянство України» визначена правосуб’єктність громадянина України, який подав заяву про вихід із громадянства та щодо якого оформляється втрата громадянства. Така особа до набрання чинності рішенням про припинення громадянства користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України.

У статті 21 цього Закону встановлено, що рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується, якщо особа набула громадянство України шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого факту, за наявності якого особа не може набути громадянство України.

11. ПРАВА ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА.

Проголошені права людини і громадянина, зокрема економічні права, навіть закріплені у відповідних актах держави й її органів, не можуть бути реалізовані без реальних гарантій їх здійснення. Відповідно до Конституції України громадяни наділені системою економічних прав. Вони мають право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ст. 41), право на підприємницьку діяльність (ст. 42), право на користування об'єктами державної та комунальної власності, а також права власності Українського народу (статті 13,14).

Встановлення прав людини і громадянина навіть у нормативно-правовому акті не є показниками їх реальності. Відомо, що і в конституціях держав із тоталітарним режимом правління були проголошені широкі права і свободи, однак вони були лише про декларовані. Велике значення має саме реальне забезпечення прав та свобод людини і громадянина, що є однією із найважливіших ознак демократичної, правової держави.

У науковій літературі в останні роки проблемі конституційно-правових гарантій приділялася велика увага. Видано ряд ґрунтовних праць, в яких досліджувалися питання гарантій. Зокрема, це наукові публікації таких вчених, як Т. Заворотченко, А. Колодій, В. Погорілко, О. Скакун, Ж. Пустовіт. Дослідженню гарантій економічних прав не приділялося достатньої уваги.

Визначенню гарантій економічних прав людини і громадянина об'єктивно має передувати загальне визначення гарантій прав людини і громадянина. Права людини і громадянина та їх гарантії в юридичній літературі визначаються по-різному. На думку О. Скакун, під гарантіями прав, свобод і обов'язків людини і громадянина розуміють систему соціально-економічних, моральних, політичних та юридичних умов, засобів і способів, які забезпечують їх фактичну реалізацію, охорону і надійний захист. З наведеного можна зробити висновок, що гарантії прав та свобод людини і громадянина як загальне поняття - це основні способи, засоби, за допомогою яких кожна особа має можливість реалізувати свої права.

В. Погорілко та ряд інших науковців вважають, що юридичні гарантії є специфічним правовим засобом забезпечення, реалізації, охорони та захисту прав людини і громадянина; першочергового значення вони набувають при практичній реалізації суб'єктивних прав громадян. Іншими словами, юридичні гарантії - це передбачені законом спеціальні засоби практичного забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Т. Заворотченко [4. с. 95] зазначає, що поняття гарантій прав і свобод людини та громадянина відрізняється від поняття конституційно-правових гарантій тим, що останні встановлюються Основним Законом держави та іншими законодавчими актами. Конституційно-правові гарантії за своїм характером є юридичними нормами, які дають можливість реалізувати права і свободи людини та громадянина в житті. За своєю суттю конституційно-правові гарантії прав і свобод людини та громадянина - це умови, що зобов'язана створити держава для реалізації конституційних прав і свобод своїм громадянам. За змістом конституційно-правові гарантії прав і свобод людини і громадянина є системою заходів, яка спрямована на реалізацію конституційних прав і свобод. За формою конституційно-правові гарантії - це передбачені Конституцією і законами України організаційно-правові та нормативно-правові способи реалізації конституційних прав і свобод особи. Роль і значення конституційно-правових гарантій прав і свобод особи визначаються тим, що вони є сукупністю різних факторів в економічній, політико-правовій, культурній та інших сферах життя суспільства, які створюють максимум можливих на даному етапі розвитку суспільства і держави умов та передумов для реальної можливості здійснення прав і свобод особи. Спеціального аналізу заслуговують гарантії економічних прав і свобод людини та громадянина, оскільки в юридичній літературі ця проблема недостатньо досліджена. Щоб розкрити поняття, сутність, зміст і форми гарантій економічних прав, необхідно, н; нашу думку, проаналізувати гарантії конкретних економічних прав та визначити їх суть, зміст, форму. Розглянемо суть, зміст і форму гарантій права на приватну власність.

Суттю гарантій права на приватну власність є створення державою умов для повного здійснення, реалізації громадянами права на приватну власність, рівність усіх форм власності, захист прав усіх суб'єктів права власності, непорушність прав приватної власності, заборона примусового відчуження права приватної власності (виняток - суспільна необхідність), конфіскація майна у передбачених законом випадках. Змістом є можливості особи вільно володіти, користуватися та розпоряджатися своєю приватною власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Формою гарантій права на приватну власність є здійснення права приватної власності в порядку та спосіб, визначені Конституцією та законами України.

Суттю гарантій права на користування об'єктами публічної власності є умови, що створюються державою для здійснення даного права. Змістом є можливість реалізації права на користування об'єктами публічної власності. Формою гарантій даного права є те, що користування ним можливе лише у встановленому Конституцією та законом порядку.

Суттю гарантій права на підприємницьку діяльність є умови, що створюються державою для реалізації права на підприємницьку діяльність. Змістом є заходи, які вживаються державою для забезпечення цього права. Наприклад, забезпечення захисту конкуренції у підприємницькій діяльності, недопущення зловживання монопольним становищем на ринку. Формою є здійснення права на підприємницьку діяльність у порядку та спосіб, визначені Конституцією та законами України.

Отже, гарантії економічних прав людини та громадянина як поняття є системою засобів і способів, що дають реальну можливість для захисту своїх прав на володіння, користування та розпорядження економічними благами.

За своєю суттю гарантії економічних прав - це умови, що зобов'язана створити держава для реалізації прав; за змістом - це система заходів, спрямована на реалізацію прав (організація підприємницької діяльності, користування об'єктами права публічної власності); за формою - це передбачені Конституцією і законами України організаційно-правові та нормативно-правові форми реалізації економічних прав людини та громадянина.