Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,2,4,6,8,10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Гондурас

Офіційна назва - Республіка Гондурас

Територія - 112 кв. км.

Населення - 7,7 млн. чол. (2008 р.).

Столиця - Тегусігальпа.

Офіційна мова - іспанська.

Грошова одиниця - лемпіра = 100 сентаво.

Національне свято - 15 вересня - День незалежності (1821 р.).

ООН, МБРР, МВФ.

Географічне положення - розташована в Центральній Амеріці. Межує з Нікарагуа на південному сході, Гватемалою на заході. Омівається Карібськім морем на півночі, Тихим океаном на півдні.

Гондурас розташований на великому плоскогір'я, яке перетинається зі сходу на захід гірськими ланцюгами: Монтесільос, Комаягуа і Опалака з найвищою точкою країни горою Селак (2865 м). 80% території Гондурасу покрито горами, а низовини зустрічаються в основному тільки уздовж узбережжя. Глибока тектонічна долина розділяє гірські масиви з півночі на південь, від витоку річки Улуа до затоки де Фонсека.

Найвища точка: Сьєрра Лас Мінас (Cerro Las Minas) - 2870 м.

Найнижча точка: Атлантичний / Тихий океан - 0 м.

Природні багатства: ліс, золото, срібло, мідь, свинець, цинк, залізна руда, сурма, вугілля, риба, гідроенергія;

Клімат країни характеризується як тропічно пасатний з різкими відмінностями

Середня тривалість життя - 69 років у чоловіків, 72 роки у жінок.

Міське населення - 48%.

Зараженість ВІЛ - 0,7% (оцінка на 2007 рік).

Етно-расовий склад:

метиси 90%

індіанці 7%

негри 2%

білі 1%

Релігії - 97% католики, 3% протестанти.

Грамотність - 80% (за переписом 2001 року). Гондурас - унітарна Президентський республіка.

Діє Конституція РЕСПУБЛІКИ Гондурас від 11 січня 1982 р. и набрала чінності 20 січня 1982 р. з поправками від 1995, 1999, 2005, 2008 рр.

Глава держави - президент, Що обірається простою більшістю голосів загальний прямими и таємнім голосуванням терміном на 4 роки. Президент Не може буті обраних на другий строк.

Президент РЕСПУБЛІКИ Гондурас - Порфіріо Лобо СОСА обраних 29 листопада 2009 р.

Президент - глава держави, головнокомандуючий збройними силами і гарант конституції, видає декрети, бере участь у створенні законів, вносячи проекти в Національну асамблею, диктує прийняття при необхідності термінових заходів в економічній та фінансовій сфері, стежить за надходженням податків і фінансовою діяльністю. Призначає і зміщує міністрів і заступників міністрів, президентів та віце-президентів банків країни, присвоює молодші офіцерські звання.

Законодавчо влада здійснюється Національнім конгрес - однопалатним парламентом - у складі 128 депутатів, які обіраються населенням за пропорційною системою загальний прямими и таємнім голосуванням терміном на 4 роки. За рішенням асамблеї або на прохання виконавчої влади можливе проведення надзвичайних сесій. Національна асамблея обирає голову і членів Верховного суду, головного інспектора, прокурора республіки та їх заступників, має право зробити запит про роботу міністрів, пред'являє звинувачення проти президента, міністрів та інших посадових осіб держави, надає політичну амністію, присвоює старші офіцерські звання, визначає чисельність збройних сил, оголошує війну і мир. Асамблея затверджує проект бюджету, представлений виконавчою владою, приймає рішення про притягнення позик та іноземного капіталу.

Голова Національного Конгресу - Хуан Орландо Ернандес.

Виконавче влада здійснюється президентом. Президент прізначає и очолює уряд. Уряд сформовано 27 січня 2010 р.

За підсумками виборів парламенту в листопаді 2009 року:

Національна партія - право-центристська, 71 депутат

Ліберальна партія - центристська, 45 депутатів

Християнсько-демократична партія - ліво-центристська, 5 депутатів

Партія демократичної уніфікації - ліва, 4 депутати

Партія оновлення та єдності - ліва, 3 депутати.

Судова влада представлена ​​Верховним судом з 9 членів і 7 заступників, а також місцевими судами. Для здійснення процедур виборів існує незалежний Національний виборчий трибунал, що складається з представників Верховного суду та зареєстрованих політичних партій.

Адміністратівній Поділ - 18 департаментів, департамент поділяються на округи, округи - на муніціпії.

Гондурас - вельми слаборозвинена в економічному плані країна Латинської Америки, економіка якої знаходиться в залежності від економіки США (найбільшого торгового партнера Гондурасу), а також від коливань світових цін на основні експортні товари (в першу чергу, на банани і кава).

В останні роки за підтримки держави (податкові пільги, цільові кредити, боротьба з нелегальним завезенням дешевих харчових товарів із сусідніх країн) більш динамічно стали розвиватися галузі сільського господарства, що виробляють товари переважно для внутрішнього споживання, насамперед рис, кукурудзу, квасолю, овочі, а також м'ясо-молочні продукти.

[Правити]

Промисловість

Є кілька підприємств, що випускають концентрати свинцю і цинку. Основу гірничо-збагачувальної промисловості становлять в основному відділення іноземних корпорацій по видобутку срібних, золотих і сурьмових руд. На шельфі Карибського моря ведеться інтенсивна розвідка нафти. В останні два десятиліття на півночі країни отримали значний розвиток «вільні економічні зони», де розташовано понад 80 фабрик і цехів з виробництва текстильних виробів, взуття, посуду, електротехнічних товарів, широкого спектру товарів харчосмакової промисловості.

[Правити]

Зовнішня торгівля

Експорт у 2008 році - 6 млрд дол

Основні експортні товари - каву, креветки і омари, сигари, банани, золото, пальмова олія, фрукти, деревина.

Основні покупці - США 61,2%, Сальвадор 5,5%, Гватемала 5,2%, Мексика 4,1%.

Імпорт в 2008 році - 10,4 млрд дол

Основні імпортні товари - машини, транспортні засоби, хімічна продукція, паливо, продовольство.

Основні постачальники - США 49,8%, Гватемала 7,6%, Сальвадор 6,1%, Мексика 4,7%, Коста-Ріка 4,2%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]