Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,2,4,6,8,10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Мексика

Офіційна назва - Мексиканські Сполучені Штати

Площа теріторії - 1958,2 тис. кв.км

Чісельність населення - 112,3 млн. ОСІБ (2011 р.)

Столиця - Мехіко

Державна мова - іспанська

Грошова одиниця - нове песо = 100 сентаво

Державне свято - 16 вересня - День проголошення Незалежності (1810 р.).

Членство у міжнародніх організаціях - ООН, МВФ, ОАД, СОТ, МБРР, ЄБРР, ЮНЕСКО.

Географічне положення - країна розташована у південній частіні Північної Америки. Межує Зі США - на півночі (кордон - 3326 км), з Гватемалою (962 км) i Белізом (250 км) - на південному сході. Омівається водами Тихого океану на заході и Мексіканської затоки Карібського моря на сході.

Рельєф: високі гірські ланцюги, низькі прибережні рівнини, високогірні плато, пустелі.

Мексика пересічена з півночі на південь двома гірськими хребтами: Сьєрра-Мадре Східна і Сьєрра-Мадре Західна, які є продовженням Скелястих гір Північної Америки.

П'ять річок - Усумасинта, Гріхальва, Папалоапан, Коацакоалькос і Пануко

Найбільше в Мексиці прісноводне озеро - Чапала

Тропік Рака розділяє Мексику на зони з тропічним і помірним кліматом.

На півночі і північному заході Мексики розташовані пустелі (Чіуауа, Сонора) з примітивними сероземами. Більш вологі місця мають сіро-коричневі грунти

Природні загрози: цунамі вздовж узбережжя Тихого океану, вулкани і руйнівні землетруси в центрі і на півдні країни, а також урагани в Мексиканській заліве.Ресурси: нафта, срібло, мідь, золото, свинець, цинк, природний газ і деревина.

Етнічній склад населення. 60% населення складають іспано-індіанські метиси, 29% - індіанці різніх племен, 10% - нащадки європейців и 1% - Інші нечісленні народності

Релігія. 89% віруючіх мексіканців - католики, 6% - протестанти, 5% - Прихильники інших релігій. У глібіні Країни Серед місцевіх індіанськіх племен досі широко Поширення язичництво.

Форма правління - федеративна республіка

Форма держ. влаштую - федерація

Діє Політична Конституція мексиканські сполучення Штатів від 5 лютого 1917 р. з подалі змінамі.

Глава держави - президент, Який обірається загальний прямими голосуванням терміном на 6 РОКІВ.

Президент, який обирається на шестирічний термін без права переобрання ЯКЩО президент тимчасово Не може віконуваті Свої обов'язки, Національний конгрес (а ЯКЩО ВІН НЕ засідає - Постійна комісія) прізначає тимчасово віконуючого обов'язки президента.

Президент мексиканські сполучення Штатів - Філіпе Кальдерон ІНОХОСА. Обраних 2 червня 2006 р. Приступивши до виконан обов'язків 1 грудня 2006 р.

Як глава виконавчої влади Президент керує всім державним апаратом, призначає і звільняє вищих посадових осіб Федерації та Федерального округу, очолює збройні сили. Йому надано право законодавчої ініціативи, і практично переважна більшість законопроектів обговорюваних і затверджуються Конгресом, виходить від виконавчої влади. Президент має право вето, яке не набуло поширення в Мексиці тому, що у фактично сформованій системі зв'язків Конгресу і Президента останній має можливість повністю контролювати законодавчий процес. Президент має право вводити надзвичайний стан, призупиняти дію конституційних гарантій, реалізовувати можливість федеральної інтервенції у внутрішні справи штатів. Він видає декрети, що мають силу закону.

Законодавчо влада здійснюється Національнім конгресом, Який складається з двох палат: палати депутатів и сенату. Сенат обірається загальний прямими голосуванням терміном на 6 РОКІВ по сістемі пропорційного представництва. Склад сенату поновлюється на одну четверту кожні три роки (нінішній поновлена ​​на одну четверту 5 липня 2009 р.). Голова сенату - Хосе ГОНСАЛЕС МОРФІН

Палата депутатів обірається загальний прямими голосуванням терміном на З роки за системою пропорційного представництва. Обрана 5 липня 2009 р. Голова - Гуадалупе Акоста Наранхо.

Члени обох палат не можут буті переобранімі безпосередню на Наступний рядків. Щодо законодавства палати рівноправні: для затвердження Інструкції законопроекту Потрібна згода обох. Президент має право накласти вето на законопроект, прийнято Національнім конгрес; вето Може буті Подолання двома третина голосів Національного Конгресу. У перерва Між сесіямі Національного Конгресу діє Постійна комісія у складі 29 членів, з якіх 15 є депутатами и 14 - сенаторами, які прізначаються відповіднімі палатами на последнего засіданні сесії перед розпуск.

Виконавче влада здійснюється президентом. Президент формує уряд, Який відповідальній перед ним. Нінішній уряд сформовано 1 грудня 2006 р.

Глава Уряду - Президент мексиканські сполучення Штатів - Філіпе Кальдерон ІНОХОСА.

За результатами виборів в липні 2009 в Палаті депутатів представлено 7 партій (сенатори по виборах в липні 2006):

Інституційно-революційна партія (PRI) - лівоцентристська, 241 депутат (35 сенаторів)

Партія національної дії (PAN) - правоцентристська, 147 (52)

Партія демократичної революції (PRD) - ліва, 72 (31)

Екологічна зелена партія (PVEM) - центристська, 17 (4)

Партія праці (PT) - ліва, 9 (3)

Партія новий альянс (PNA) - лівоцентристська, 8 (1)

Конвергенція - лівоцентристська, 6 (2)

Соціал-демократична партія і незалежні не отримали жодного місця.

Мексиканська судова система поділена на федеральні суди і суди штатів, які застосовують відповідно федеральний і місцевих законів. На чолі федеральної судової системи стоїть верховний суд, що складається з 22 суддів, який призначається президентом на шестирічний термін, за згодою сенату. Верховний суд має судову та адміністративну владу над нижчестоящими судами.

Адмін. Поділ. Країна розділена на 32 адміністратівніх регіони - 31 штат и федеральний округ, у якому розташована столиця, Мехіко.

Мексика - індустріально-аграрна країна, одна з найбільш економічно розвинених в Латинській Америці. Проводиться видобуток нафти, природного газу (одне з провідних місць в Латинській Америці), залізної руди, сірки, руд сурми, ртуті і графіту.

Мексика - один з провідних у світі виробників і експортерів плавикового шпату. В обробній промисловості найбільш розвинуті чорна та кольорова металургія, машинобудування, хімічна та нафтохімічна, бавовняна, харчосмакова галузі.

Нафтопереробка розвинена недостатньо, будучи одним з найбільших світових експортерів нафти, Мексика імпортує нафтопродукти.

У сільському господарстві переважає рослинництво - кукурудза, пшениця, соя, рис, боби, бавовник, кава, фрукти, помідори; розлучаються корови і птиця. Лісозаготівлі, рибальство, промисел креветок.

Мексика входить у Північноамериканську зону вільної торгівлі (NAFTA).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]