Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,2,4,6,8,10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Уругвай

Офіційна назва - Східна Республіка Уругвай

Площа території - 176,2 тис. кв.км.

Кількість населення - 3,35 млн. осіб (2011 р.)

Столиця - м. Монтевідео (Montevideo) - 1,3 млн.осіб (2010 р.).

Офіційна мова - іспанська.

Грошова одиниця – уругвайське песо =100 сентесімо.

Національне свято - 25 серпня - День проголошення незалежності (1825 р.).

Географічне положення - країна розташована у східній частині Південної Америки. Межує: з Аргентиною – на заході, з Бразилією – на півночі і сході. На півдні омивається водами Атлантичного океану.

Климат субтропический, океанический

у багатьох відношеннях Уругвай утворює як би перехідну зону між рівнинами аргентинській Пампи і горбистими плоскогір'ями Бразилії.

родючі алювіальні ґрунти

Найважливіший водний басейн країни утворює найбільша ріка Уругваю - el Río Uruguay (Ріка Уругвай), яка є судоходною і відіграє значну роль в житті країни.

Этно-расовий склад :білі 88 %метиси 8 %мулати 4 %

Релігії :католики 47,1 % інші християни 11,1 % віруючі, які не визначилися23,2 %іудаїсти 0,3 %інші релігії 1,1 %атеїсти 17,2 %

Уругвай - республіка. Діє конституція схвалена від 1 березня 1967 р. з останніми змінами від 1997 р.

Членство в міжнародних організаціях: Union Latina, ВТО,

Главою держави є президент республіки. Президент і віце-президент обираються прямим загальним голосуванням терміном на 5 років. Вибори президента і віце-президента проводяться в два тура у випадку, якщо в першому турі ні один з кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів.

Президент Східної Республіки Уругвай – Хосе Альберто МУХІКА КОРДАНО (Jose Alberto Mujica Cordano).

Законодавчий орган - Конгрес (Генеральна ассамблея), яка складається з двох палат: палати представників і сенату. Сенат складається з З1 сенатора, включаючи віце-президента, який є головою Конгресу і сенату. Палата представників складається з 99 членів. Генеральна ассамблея обирається терміном на 5 років.

Голова Конгресу та Сенату – Даніло АСТОРІ (Danilo Astori).

Голова Палати представників - Хорхе ОРРІКО (Jorge Orrico).

Виконавча влада здійснюється президентом республіки. Президент призначає Раду Міністрів.

Голова уряду - Президент Східної Республіки Уругвай – Хосе Альберто МУХІКА КОРДАНО

Основні політичні партії

Склад парламенту після виборів у жовтні 2009 року: Широкий фронт - ліва коаліція, 16 сенаторів і 50 депутатів

Національна партія «Білі» - права, 9 сенаторів і 30 депутатів

Партія Колорадо «Червоні» - право-центристська, 5 сенаторів і 17 депутатів

Незалежна Партія - ліво-центристська, 2 депутата

У Широкий фронт входять 7 партій, в тому числі комуністична.

Судова влада

Судова влада, за конституцією, належить Верховному суду, що складається з голови і чотирьох членів, які повинні обиратися на 10 років на сумісній сесії обох палат Генеральної асамблеї. Решта всіх суддів і судових чиновників призначається Верховним судом і затверджується Генеральною асамблеєю.

Судова система Уругваю створена за зразком європейських систем. Тут немає присяжних, і більшість судових процедур не вимагають виклику свідків до суду. Вважається, що закони країни засновані на справедливості, проте в країні так мало судів, що здійснення правосуддя відбувається вельми повільно.

Адміністративний устрій - поділяється на 19 департаментів.

Уругвай — одна из наиболее экономически развитых стран Латинской Америки. ВВП на душу населения в 2009 году — 12,7 тыс. долл. (6-е место в Латинской Америке, 88-е место в мире).

Экономика Уругвая ориентирована на экспорт продукции сельского хозяйства и рыболовства. При этом в сельском хозяйстве занято 9 % работающих, в промышленности 15 %, в сфере обслуживания 76 %.

Около 75 % всех предприятий сосредоточены в столице, городе Монтевидео.

[править]

Внешняя торговля

Экспорт — 7,1 млрд долл. в 2008 году — мясо, рис, кожа, шерсть, рыба, халва, фрукты(апельсин).

Основные покупатели — Бразилия 18,7 %, Китай 8,5 %, Аргентина 7,3 %, Германия 6,5 %, Мексика 4,9 %, Нидерланды 4,5 %, Россия 4,4 %.

Импорт — 8,8 млрд долл. в 2008 году — сырая нефть и нефтепродукты, промышленное оборудование, химическая продукция, автомобили, бумага, пластмассы.

Основные поставщики — Аргентина 19,6 %, Бразилия 17,9 %, Китай 11,0 %, США 9,7 %, Парагвай 6,5 %, Нигерия 4,5 %.

[править]

Промышленность

Основные отрасли промышленности:

Пищевая

мясохладобойная

винодельческая

консервная

Текстильная

Кожевенно-обувная

Того

Тоголезька Республіка

Територія - 56,8 тис. кв. км

Населення - 6,78 млн. осіб(2010 р.)

Столиця - Ломе

Офіційна мова - французька

Грошова одиниця - африканський франк =100 сантимам

Національне свято - 27 квітня – День незалежності(1960 р.)

Членство у міжнародних організаціях  - член ООН з 1960, Організації африканської єдності (ОАЄ) з 1963, а з 2002 її наступника – Африканської спілки (АС), Руху неприєднання, Економічного співтовариства держав Західної Африки (ЕКОВАС) з 1975, Спільній Афро-маврикійській організації (ОКАМ) з 1965, Міжнародній організації Франкофонії (МОФ) і Організації Ісламська конференція (статус спостерігача).

Географічне положення - розташована в Західній Африці.Межує на заході з Ганою, на півночі – з Буркіна-Фасо, на сході – з Беніном. Південне узбережжя омивається водами Гвінейської затоки Атлантичного океану.

Северную часть страны занимают равнины, центральную часть — плато со средними высотами 200—400 метров над уровнем моря, на юге — приморские равнины с лагунами и невысокие глыбовые горы, На территории Того есть полезные ископаемые, например: алюминий, боксит, графит, доломит, железо, золото, известняк, каолин, мрамор, фосфаты, поваренная соль, уран и хром.

Климат — экваториальный, жаркий

Самой длинной рекой является Моно, её длина 467 километров.

Озеро Того является самым большим в стране,

Етнічний склад—близько 45 племен,найкрупніші— эве и кабре.Того – поліетнічна країна. 98% населення становлять  корінні африканські народи й етнічні групи (бл. 45).

Релігія - 50%населення притримуються традиційних вірувань, 26%- католики, 9% - протестанти, 15%- мусульмани - сунніти

Того - президентська республіка. Діє конституція, схвалена на референдумі 27 вересня 1992 р., з останніми змінами від лютого 2005 р. У минулому - підопічна територія ООН, яка була під управлінням Франції. В 1956 р.проголошена самоврядною республікою у складі Французького Співтовариства. 27 квітня 1960 р. проголошено незалежність.

Входить у міжнародну організацію країн АКТ.

Глава держави - президент. Він є верховним головнокомандуючим збройними силами. Обирається загальним голосуванням терміном на п'ять років і може бути обраний необмежену кількість раз. Наділений правом розпускати парламент. Президент Конголезької Республіки – Фор Ессозімна ГНАСІНГБЕ(Faure Essozimna Gnassingbe). Обраний 4 березня 2010 р. Раніше обирався в 2005 р.

Законодавча влада належить Національним зборам, у складі 81 депутата, які обираються на п'ять років на основі загального голосування. Національні збори обрані 14 жовтня 2007 р. Голова – Абасс БОНФО(Abass Bonfoh).

Виконавча влада здійснюється президентом і урядом. Президент призначає прем'єр-міністра від партії, яка дістала більшість у парламенті. Уряд підзвітний Національним зборам. Президент Конголезької Республіки – Фор Ессозімна ГНАСІНГБЕ(Faure Essozimna Gnassingbe). Прем’єр – міністр – Жільбер Фоссун УНГБО(Gilbert fossoun Houngbo).

Політичні партії

Демократична конвенція африканських народів - ДКАН (Convention democratique des peuples africains - CDPA). Партія. Заснована в 1991 р. Генеральний  секретар – Леопольд ГНІНІНВІ (Leopold Gnininvi).  Комітет дії за оновлення - КДО(Comite d'action pour le renouveau - CAR). Партія. Створена в 1991 р. Лідер –Йавові АГБОЙІБО(Yaowovi Agboyibo). Генеральний секретар–  Доджі АПЕВОН (Dodji Apevon).  Координація нових сил(КНФ)(Coordination nationale des forces nouvelles- CFN). Партія. Створена в 1993 р. Голова – Джозеф Коку КОФФІГО(Joseph Kokou Koffigoh). Об'єднання на підтримку демократії і розвитку (Rassemblement pour le soutien de la democratie et du developpement - RSDD). Партія.  Лідер –Гаррі ОЛІМПІО (Harry Olympio).  Об'єднання тоголезького народу - ОТН (Rassemblement du peuple togolais, RPT). Партія. Заснована 28 – 30 листопада 1969 р. З 1969  по 1991 р була  єдиною партією в  країні. Голова – Фор Ессозімна ГНАСІНГБЕ(Faure Essozimna Gnassingbe). Генеральний секретар – Солітокі ЕССО(Solitoki Esso).  Союз сил за зміниССЗ (Union des forces de changement- UFC). Партія . Створена 1992р. Лідер – Жількріст ОЛІМПІО (Gilchrist Olympio). Генеральний  секретар –Жан-П’єр ФАБР(Jean-Pierre Fabre). 

Судова система

Судову систему Того очолює Верховний суд, в складі

якого дві палати - Судова та Адміністративна. Верховному суду

підпорядковані апеляційні суди та суди першої інстанції. поряд з

цивільними судами діють військові трибунали. У сільських

районах неофіційно існують суди звичайного права, в яких

розглядаються незначні кримінальні та цивільні справи.

Адміністративний поділ - 5 областей (region), які поділяються на 30 префектур (prefectures)

Економіка Того базується на комерції (реекспорт) і на сільському господарстві (при цьому значна частина продовольства імпортується). Основні експортні товари - бавовна, кава і какао. Крім цього, Того займає 4-е місце в світі з експорту фосфатів.

ВВП на душу населення в 2009 році - 900 дол (214-е місце в світі).

Сільське господарство (47% ВВП, 65% працюючих - кава, какао, бавовна, ямс, кассава (тапіока), кукурудза, боби, рис, просо, сорго; розлучається худобу, рибальство.

Промисловість (25% ВВП, 5% працюючих) - видобуток фосфатів, обробка сільгосппродукції, текстиль, напої.

Сфера обслуговування - 27% ВВП, 30% працюючих.

Гана

Офіційна назва - Республіка Гана

Територія - 238,5 тис. кв. км.

Населення - 24,3 млн. чол. (2010 р.).

Столиця - Аккра (Accra) - 2,1 млн. жителів.

Офіційна мова - англійська.

Грошова одиниця - седі =100 песева.

 Гана является членом ООН и всех специализированных агентств этой организации, Организации африканского единства. Британского Содружества наций

Національне свято - 6 березня - День незалежності(1957 р.).

Географічне положення - держава у Західній Африці, на узбережжі Гвінейської затоки. Країна розташована на північ від екватора. На півночі межує з Буркіна-Фасо, на заході з Кот д'Івуар, на сході з Того. З півдня омивається водами Гвінейської затоки Атлантичного океану.

У межах території Гани виділяють прибережний, лісовий і саванний райони, розділені невисокими лісистими уступами.Климат тропический. Ріка Вольта і її притоки, особливо Чорна Вольта, Біла Вольта, Оті і Афрам, утворюють основну систему стоку. Много золота-«Золотой берег»

Етнічний склад: акан 45,3 %, моле-дагбон 15,2 %, еве 11,7 %, адангме 7,3 %, гуан 4 %, гурма 3,6 %, груси 2,6 %,

Етнічній склад: народності і племена акан 44 відсотки, мосі - 16, еве - 13, га - 8, європейці - 0,2 відсотка.  Традиційних вірувань дотримуються 38 відсотків віруючих, 30 відсотків - мусульмани, 24 - християни.  Міське населення становить 37 відсотків.  Середня тривалість життя - 57,14 років.  Рівень грамотності серед осіб, старших 15 років - 64,15%. 

Релігії: християни 68,8% ( п'ятидесятники 24,1%, протестанти 18,6%, католики 15,1%, послідовники синкретичних афро-християнських церков 11%), мусульмани 15,9%, послідовники традиційних культів 8,5%, інші 0,7%, визначився і атеїсти 6,1%

Гана - президентська республіка. Діє конституція від 7 січня 1993 р. з останніми змінами від 16 грудня 1996 р. Входить в Співдружність, яку очолює Велика Британія.

Глава держави - президент. Він є головнокомандуючим збройними силами. Президент обирається прямим загальним голосуванням на 4 роки і може переобиратись ще на один термін. Президент призначає віце-президента.

Президент Республіки Гана - Джон Атта МІЛЛС (John Atta Mills). Обраний 28 грудня 2008 р. Віце-президент - Джон Драмані МАХАМА(John Dramani Mahama).

Законодавча влада належить однопалатному парламентові у складі 230 депутатів, які обираються на 4 роки прямим загальним голосуванням. Парламент обраний 7 грудня 2008 р. В Парламенті представлені чотири партії: Національний демократичний конгрес (114 депутатів), Нова патріотична партія (63 депутати), Народний національний конвент (два депутати), Народна партія конвенту (один депутат). Також в Парламенті є чотири незалежних депутата.

Спікер - Джойс БАМФОРД-АДДО (Joyce Bamford-Addo, жін.).

Виконавча влада здійснюється президентом республіки і урядом. Уряд сформовано 21 квітня 2009 р.

Голова уряду - Президент Республіки Гана - Джон Атта МІЛЛС (John Atta Mills).

Судова система Гани складається з Верховного суду (вища

судова інстанція у цивільних і кримінальних справах, очолювана

верховним суддею, якого після консультацій з парламентом

призначає президент), Апеляційного суду, Високого суду, десяти

обласних судів, окружних і районних судів, а також Суду у справах

неповнолітніх. На низовому рівні діють громадські суди,

приймають рішення на основі звичаєвого права. До традиційних

судам ставляться Судовий комітет Національної палати вождів.

Входить у міжнародну організацію країн АКТ. Політичні партії Народний національний  конвент - ННК (People’s National Convention -  PNC).  Партія. Створена  у 1992 р.  Лідер – Едуард МАХАМА (Edward Mahama). Голова - Майк МЕНСАХ(Mike Mensah). Генеральний секретар   - Габріель ПВАМАНГ (Gabriel Pwamang). Національний демократичний конгрес - НДК (The National Democratic Congress). Партія, створена в червні 1992 року. Голова - Квабена АДЖЕЙ (Kwabena Adjei).  Генеральний секретар – Джонсон Асієду НКЕТІА (Johnson  Asiedu Nketiah). Нова патріотична партія – НПП (New Patriotic Party - NPP).  Створена в 1992 р. Голова – Пітер МАКМАНУ (Peter MacManu). Генеральний секретар – Нана Охене НТОУ (Nana Ohene Ntow). Партія народної згоди – ПНЗ (Convention People’s Party- CPP). Створена в 1998 р. як Партія згоди в результаті злиття Партії національної згоди (заснованої в 1993 р.). З 2000 р. носить нинішню назву. Голова – Ладі НІЛАНДЕР (Lady Nylander). Генеральний секретар – Івор Коббіна ГРІНСТРІТ (Ivor Kobbina Greenstreet). Партія національної реформи - ПНР (National Reform Party - NRP). Створена в 1999 р. колишніми членами Національного демлкратичного конгресу. Голова - Пітер Гамелі КПОРДУГБЕ (Peter Gameli Kpordugbe). Генеральний секретар - Опоку К'ЄРЕТВІ (Opoku Kyeretwie). Партія ЕГЛЕ (EGLE - Every Ghanaian living Everywhere - Party). Створена у червні 1992 р. Голова - Даніель ОФОРІ- АТТА (Daniel Offori - Atta). 

Адміністративний поділ - 10 областей (regions), в які входять 110 адміністративних округів (districts).

Гана – аграрна країна з розвинутою гірничодобувною (головним чином золотодобувною) промисловістю. Основні галузі промисловості: гірнича, лісорозробки, легка мануфактура, алюмінієва, харчова.

Транспорт: автомобільний, морський, частково – залізничний, авіасполучення. Головні морські порти: Тєма, Такораді. У кінці 1990-х років значно збільшила обсяги перевезень державна авіакомпанія «Ейр Гана», яка є основним авіаперевізником в Західній Африці і, крім регулярних рейсів в країни Європи, відкрила нові лінії в США і країни Південної Африки.

Структура енергоспоживання (на 1993 рік): нафтопродукти - 69%, гідроенергія - 31%. Встановлена потужність ГЕС в Акосомбо 912 тис. кВт, а в Кпонзі - 160 тис. кВт. У 1993 в Гані було вироблено приблизно 6,2 млрд. кВт·год електроенергії, з них 288 млн. було поставлено в Того і Бенін.

Для підтримання дрібних племен Верхньої Західної області (зокрема Буілси), періодично випускають подарункові монети, частина коштів від продажі яких йде на становлення економіки (наприклад: плем'я Канжага - монета кебу, плем'я Нчама - монетапіол).

Сурінам

Офіційна назва Республіка Супінам

Площа території - 163,3 тис. км. км.

Кількість населення - 524 тис. осіб(2010 р.)

Столиця - Парамарибо(Paramaribo)- 205 тис. осіб .

Офіційна мова – нідерландська.

Релігія - віруючі сповідують католицизм, протестантизм, індуїзм, іслам

Грошова одиниця – суринамський гульден(флорин)=100 центів.

Національне свято- 25 листопада- День незалежності(1975 р.).

Членство у міжнародних організаціях  - член ООН, МВФ, ОАД.

.Географічне положення - країна розташована у північно-східній частині Південної Америки. Межує: з Гайяною – на заході, з Французькою Гвіаною – на сході, з Бразилією – на півдні. На півночі омивається водами Атлантичного океану.

Южнее прибрежной полосы находятся холмы предгорий Гвианского плоскогорья, покрытые саванной. Почвы в основном состоят из песка и глины, поэтому малопригодны для земледелия.

Экваториальный климат

Реки Суринама (Корантейн, Коппенаме, Суринам, Марони, Амазонка и другие) многоводны, но порожисты.

Етно-расовий склад: індійці 37% креоли (в основному мулати) 31% індонезійці 15%Марон("лісові негри") 10% індіанці 2% китайці 2% білі 1% інші 2%

Релігії:

індуїсти 27,4% протестанти (переважно мораване) 25,2% католики 22,8% мусульмани 19,6% нші 5%

Суринам - республіка. Діє конституція Республіки Суринам від 30 вересня 1987 р.

Глава держави - президент. Президент і віце-президент обираються більшістю (у дві третини) депутатів парламенту терміном на 5 років. Президент є головнокомандувачем збройних сил країни. Президент Республіки Суринам – Дезіре БОУТЕРСЕ(Desire Bouterse), віце-президент - Роберт АМЕРАЛІ(Robert Ameerali), обрані 19 липня 2010 р.

Законодавча влада здійснюється Національною асамблеєю (однопалатний парламент), яка складається з 51 депутата, що обирається загальним прямим і таємним голосуванням терміном на 5 років. Обрана 25 травня 2010 року. Голова Національної асамблеї – Дженніфер ГІРЛІНГЗ-САЙМОНЗ (Jennifer Geerlings-Simons, жін.).

Виконавча влада здійснюється прем'єр-міністром, який формує очольований ним уряд. Віце-президент і прем’єр-міністр - Роберт АМЕРАЛІ (Robert Ameerali).

За результатами виборів в травні 2010:

Мега-комбінація (у тому числі Національно-демократична партія) - 23 депутата

Новий фронт за демократію і розвиток - 14 депутатів

А-комбінація - 7 депутатів

Народний альянс за прогрес - 6 депутатів

Партія за демократію і розвиток через єдність - 1 депутат

Демократична  альтернатива  1991 - ДА'91 (Democratisch Alternatief 1991 –DA’91). Створена у 1991 р. як передвиборний блок трьох партій. Голова - В. ДЖЕССЕРУН(W. Jesserun). Національна  демократична  партія  - НДП  (Nationale  Democratisch Partij - NDP).  Cтворена у 1987 р. на основі громадсько-політичної організації  "Рух  25 лютого".  Голова - Дезіре (Дезі)БОУТЕРСЕ  (Desire (Desi) Bouterse).  Національна  партія  Суринаму  - НПС  (Nationale Partij Suriname - NPS). Заснована в 1946 р. Секретар –Отмар РУЛ РОДГЕРС(Otmar Roel Rodgers). Оновлена  прогресивна партія - ОПП (Hernieuwde Progressieve Partij - HPP). Голова - Прім РАМТАХАЛСІНГ (Prim Ramtahalsing). Партія  за  національну  єдність  і солідарність - ПНЄС (Kerukanan Tulodo Pranatan Ingi - KTPI). Заснована в 1947 р. під назвою Каум Тані Персуатан Індонезіа. Лідер - Віллі СУМІТА (Willy Soemita). Прогресивна  партія  реформ  - ППР  (Vooruitstrevende  Hervormings Partij  - VHP).  До  1969 р.  називалась Об'єднана індустанська партія (Verenigde  Hindostaanse  Partij (Vatan Hitharie Partij).  Заснована в 1949 р. Лідер – Рам САРДЬЮ(Ram Sardjoe).

Адміністративний устрій - ділиться на 10 округів(district).

Загальна характеристика господарства: Суринам — аграрно-промислова країна. ВВП (1992) — $ 1,7 млрд темп зростання ВВП — (-3,2 % у 1992 р і +3,9 % у 2000 р)%. ВВП на душу населення (1992) — $3700. Основні галузі промисловості: гірнича, алюмінієва харчова, рибна. Партнери по імпорту та експорту: США, Норвегія, Нідерланди, Тринідад і Тобаго, Японія, Бразилія та ін. Експортує алюміній, боксити, глинозем, рис, лісоматеріали, банани і креветки. Імпортує продукцію машинобудування, нафту, сталь і прокат, сільськогосподарські продукти і споживчі товари. 50 % імпорту надходить зі США, а інша частина — з Бразилії, країн ЄС і Карибського співтовариства.

Гайана

Офіційна назва - Кооперативна Республіка Гайана (Co-operative Republic of Guyana - англ. мова).

Площа території - 215 тис. кв. км.

Кількість населення - 766 тис. осіб.(2008 р.).

Столиця – Джорджтаун

Державна мова - англійська.

Релігія - протестанти, католики, індуїсти мусульмани.

Інші великі міста - Лінден (40 тис. осіб), Нью-Амстердам (40 тис. осіб). У вузькій прибережній смузі (3,5% території країни) проживає 90% населення Гайани.

Грошова одиниця - гайанський долар = 100 центам.

Національне свято - 23 лютого - День Республіки(1970 р.).

Членство в міжнародних організаціях - член ООН, МВФ, ОАД, Британської Співдружності націй.

Географічне положення - країна розташована на північному сході Південної Америки. Межує: з Венесуелою - на заході, з Бразилією - на заході й півдні, з Суринамом - на сході. На півночі омивається водами Атлантичного океану.

Климат субэкваториальный, жаркий и влажный. В стране много рек, озёр, водопадов, самый крупный из которых — водопад Кайетур — в 5 раз выше Ниагарского. Річки Ессекібо, Демерара, Бербіс і Корантейн

Почти 90 % территории страны покрыто влажными джунглями.

Етно-расовий склад (за переписом 2002 року):43,5% - індійці ;30,2% - негри;16,7% - змішаного походження (метиси і мулати);9,1% - індіанці;0,4% - інші (португальці, китайці, араби)

Релігії індуїсти 28,4% п'ятидесятники 16,9% католики 8,1% англікани 6,9% адвентисти сьомого дня 5%

методисти 1,7% свідки Єгови 1,1% нші християни 17,7% мусульмани 7,2% інші 4,3%

атеїсти 4,3%

Кооперативна Республіка Гайана – республіка в складі Співдружності, на чолі з Великою Британією. Діє конституція від 6 жовтня 1980 р. з наступними змінами.

Глава держави – президент, призначається партією, що отримала більшість у парламенті. Президент має право займати цей пост не більше двох термінів поспіль. Президент призначає прем'єр-міністра та є головнокомандуючим збройними силами. Президент Кооперативної Республіки Гайани – Доналд Рабіндранат РАМОТАР (Donald Rabindranauth Ramotar), обраний 28 листопада 2011 року.

Законодавча влада належить однопалатному парламенту – Національним зборам в складі 65 членів. З них 40 депутати обираються на основі пропорційного представництва загальним прямим і голосуванням і 25 членів обираються регіональними представниками терміном на 5 років. Нинішній склад парламенту обрано 28 листопада 2011 року.

Голова Національних зборів – Рафаель ТРОТМАН (Raphael Trotman).

Виконавча влада здійснюється Кабінетом міністрів на чолі з президентом і прем'єр-міністром. Кабінет міністрів підзвітний Національним зборам. Уряд сформовано 5 грудня 2011 року.

Пост прем'єр-міністра обіймає Семюел Арчибальд Ентоні ХАЙНДЗ (Samuel Archibald Anthony Hinds). Політичні партії Народна прогресивна партія (НПП) (The People's Progressive Party - PPP). Правляча партія. Заснована в 1950 р. Генеральний секретар - Доналд РАМОТАР ( Donald Ramotar). Друковані органи - Газета "Міррор" (Mirror) і журнал "Сандер" (Thunder). Народний національний  конгрес/Реформа - Одна Гайана- ННК/Р- Одна Гайана (The People's National Congress Reform). Партія  заснована в 1955 р.  внаслідок розколу НПП.  В 2000 р. всередині  партії утворився рух Реформа. Нинішню назву має з 2006 р. Лідер – Роберт Корбін (Robert Corbin). Голова Вінстон Маррі (Vinston Murray). Генеральний секретар - Оскар КЛАРК (Oscar Clarke). Друкований орган - газета "Нью нейшн" (New Nation).   "Об'єднана сила" (The United Force - TUF). Партія. Заснована в 1960 р. Лідер – Мазур НАДІР (Mazoor Nadir). Союз  трудящих (Working People's Alliance - WPA). Партія заснована в 1979р. Лідери: Клайв ТОМАС (Clive Thomas), Руперт РУПНАРІН (Rupert Roopnarine). 

Судова система

Верховний суд Кооперативної Республіки Гайана складається з двох

відділень - Високого суду і Апеляційного суду. У компетенції

першого - справи про найбільш тяжких злочинах. Слухання у справі

проводяться за участю присяжних засідателів. Скаргу на вирок

можна подати до Апеляційного суду. Голови Високого і

Апеляційного судів призначаються главою держави після

консультації з лідером парламентської опозиції.

Адміністративний устрій - поділяється на 10 округів.

Гаяна — аграрно-промислова країна. Основа економіки – сільське господарство і видобуток бокситів. Крім гірничої виділяється цукрова промисловість. Внутрішній транспорт головним чином автомобільний. Загальна довжина автомобільних доріг — 3 995 км. Важливим є і морський транспорт.

ВВП – $ 5 069 млн. Темп зростання ВВП у 2010 році — 2,5 %. ВВП на душу населення – $ 6 800. Прямі закордонні інвестиції – $ 42 млн. Імпорт – $ 739 млн (г.ч. США – 28,2%; Трінідад і Тобаго – 19%; Нідерланди – 12,9%; Великобританія – 8,3% – все на 1997). Експорт – $ 659 млн (г.ч. Канада – 24,2%; Великобританія – 20,8%; США – 20,3 %; Нідерланди – 9,2%). У 1990-х роках основні статті експорту – боксити, глинозем (на суму 40 млн. дол. в 1996), золото (120 млн. дол.), цукор-сирець (163,5 млн. дол. в 1995), рис (93,7 млн. дол.), деревина цінних порід і фанера (32 млн. дол. в 1995), креветки, ром; імпорту – машини, обладнання, транспортні кошти, будівельні матеріали, продовольство, промислові товари.

Програма економічної допомоги, що включає рекомендації МВФ і значну іноземну фінансову підтримку, дозволила Гаяні стримати інфляцію і частково вирішити проблему платежів по зовнішніх боргах.

Гамбія

Республіка Гамбія - Republic of the Gambia

Територія - 11,З тис. кв. км

Населення - 1,75 млн. чол. (2010 р.)

Столиця - Банжул – Banjul - 406 тис. чол.(2010 р.)

Офіційна мова - англійська

Релігія - іслам

Грошова одиниця - даласі = 100 бутутам

Національне свято - 18 лютого - День незалежності(1965 р.)

Членство у міжнародних організаціях - член ООН з 1965 р., Організації африканської єдності (ОАЄ) з 1965 р., а з 2002 р. її наступника – Африканського союзу (АС), Руху неприєднання, Економічного співтовариства держав Західної Африки (ЕКОВАС) з 1975 р., Організації Ісламська конференція (ОІК) з 1965 р., Співдружності (об'єднання країн, що входили до Британської імперії) і субрегіональної Організації розвитку басейну річки Гамбія. 

Географічне положення - розташована в Західній Африці, на узбережжі Атлантичного океану

На севере, востоке и юге граничит с Сенегалом, на западе имеет небольшую береговую линию Атлантического океана. Вся территория страны не превышает по высоте 60 м над уровнем моря. Клімат екваторіальний мусонний Корисні копалини – ільменіт, рутил і цирконій.

Населення країни складає ,з яких 99% африканці в тому числі: 42% - мандінка, 18% - фульбе, 16% - волоф, 10% - Діола, 9% - сонінке; в країні проживають також креоли аку.

Релігії: Іслам (в основному сунітського толку) сповідують 90% населення, християнство - 9%, традиційні вірування - 1% ( анімалізм, фетишизм, культ предків, сил природи та ін)

Гамбія - республіка. Входить до Співдружності на чолі з Великобританією. Діє конституція, схвалена на референдумі 8 серпня 1996 р. і набрала чинності 16 січня 1997 р.

Глава держави - президент, який обирається на загальних прямих виборах строком на 5 років і може переобиратися неодноразовоПрезидентом может стать гражданин Гамбии в возрасте от 30 до 65 лет, проживающий на территории страны не менее 5 лет, имеющий среднее образование и избранный депутатом Национальной Ассамблеи (К.. ст. 62). Президент страны избирается на основе всеобщего избирательного права

Конституцией закреплена должность вице-президента, который замещает главу государства в случае невозможности исполнения им своих обязанностей. Вице-президент должен соответствовать требованиям, предъявляемым к главе государства, за исключением того, что он не обязательно должен быть избранным депутатом (К., ст. 70).

Правительство состоит из Президента страны и не менее 15 секретарей (министров), которые назначаются Президентом и не должны быть членами Национальной Ассамблеи

Президент є верховним головнокомандувачем збройними силами.

Президент Республіки Гамбія – альхаджі Яйя ДЖАММЕ (Yahya Jammeh). Обраний 24 листопада 2011 р. На посаді президента з липня 1994 р.

Законодавчий орган – Національна асамблея, яка складається з 53 депутатів, з яких 48 обираються населенням шляхом загальних прямих виборів, 5 – призначаються президентом. Строк повноважень парламенту - 5 років. Національна асамблея обрана 25 січня 2007 р. Членом Национальной Ассамблеи может быть гражданин Гамбии не младше 21 года, постоянно проживающий на территории страны не менее одного года, владеющий английским языком (К., ст. 89). Депутаты могут быть отозваны при условии наличия обоснованных причин и петиции, подписанной не менее одной трети избирателей округа (К., ст. 92). На первом заседании Национальной Ассамблеи избирается спикер (К., ст. 93)[18].

Спікер – Абдулі БОДЖАНГ (Abdoulie Bojang).

Виконавча влада здійснюється президентом і урядом. Уряд сформовано 21 липня 2010 року. Глава уряду – президент Республіки Гамбія, міністр оборони та сільського господарства - Яйя ДЖАММЕ (Yahya Jammeh).

Система судових органів Гамбії представлена ​​верховним судом ( англ. Supreme Court ), Апеляційним судом, високим судом ( англ. The High Court ), Спеціальним кримінальним судом ( англ. Special Criminal Court ), Магістратськими судами, судами каді, окружними трибуналами (К., ст. 120).

Верховний суд - суд вищої інстанції країни, складається з міністра юстиції і мінімум 4 інших суддів (К., ст. 125). Високий суд складається з міністра юстиції і мінімум 7 інших суддів, які призначаються Президентом Гамбії, і розглядає будь-які цивільні і кримінальні позови, а також дає офіційну трактування прав людини, зазначених у Конституції країни

Політичні партії "Альянс за патріотичну переорієнтацію і творення"- АППС (Alliance for Patriotic Reorientation and Construction- APRC). Партія. Створена в серпні 1996 р. Лідер –Яйя ДЖАММЕ (Yahya Jammeh).  Народна  партія  Гамбії - НПГ (Gambia People's Party – GPP). Заснована в лютому 1986 р. Відокремилась від Народної прогресивної партії. Лідер - Ассан Муса КАМАРА (Hassan Musa Camara). Народна  прогресивна  партія  - НПП (People's Progressive Party - PPP). Заснована в 1959 р. Голова – Омар ДЖАЛЛОУ(OMAR Jallow). Друкований орган – газета "Гамбіан таймс" (The Gambian Times). Національний альянс за демократію і розвитокНАДР(National Alliance for Democracy and development - NADD). Опозиційна партія. Заснована в 2005 р. Лідер – Халіфа САЛЛАХ(Halifa Sallan). "Об'єднана демократична партія"- ОДП (United Democratic Party- UDP). Створена  у серпні 1996 р.  Лідер і генеральний секретар – Усейну ДАРБО (Ousainou Darboe).  Партія  національного  конвенту - ПНК (National Convention Party - NCP ). Заснована в 1977 р.  Лідер - Ебріма Джанко САНЬЯНГ (Ebrima Janko Sanyang).

Адміністративний поділ - 8 районів

Економіка. Гамбія — аграрна, економічно слаборозвинута країна. Частка сільського господарства у ВВП — 23%. Головна с. г. культура — арахіс. Промисловість (11% ВВП) розвинута слабо.

В країні є запаси титанисто-залізнякових і кварцових пісків. Залізниць немає. Автошляхи — понад 3 тис. км. Головний морський і річковий порт — Банжул. Є аеропорт. Експорт: арахіс і продукти його переробки. Імпорт: прод. товари, машини й устаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]