Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОбщПсихМетодичка2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
305.66 Кб
Скачать

II. Дослідження психічних процесів, уваги і компонентів навчальної діяльності

У розділі представлений модифікований варіант методики Іерасека - Керна, що дозволяє судити про ступінь зрілості моторики, сприйняття безпосередньо сприймаються предметів, мислення, довільності і соціального розвитку, що дозволяє визначати готовність дитини до навчання в школі. Представлено кілька методик дослідження пам'яті, зокрема, продуктивності короткочасної і довготривалої пам'яті, обсягу пам'яті, концентрації та обсягу уваги, її перемикання, коригуючого з працездатністю. Кілька методик, що дозволяють діагностувати мовленнєвий розвиток особистості: методика сформованості мовного аналізу, який зв'язується з якістю динаміки оволодіння і володіння рідною та іноземною мовою і служить показником мовної працездатності при "свідомому" його засвоєння. Методика визначення розвитку імовірнісного прогнозування в мові дає уявлення про одне з найважливіших компонентів мовної здібності - вміння правильно підбирати слова фрази, враховуючи попередній новому висловом контекст. Методика оцінки рівня внутрішнього) плану дій, що є одним з показників сформованості навчальної діяльності та методика Д.Н. Завалішин для діагностики розвитку мислення.

Діагностика загальної шкільної зрілості дитини

Мета. Визначення рівня готовності дитини до навчання та школі. Інструкція. Завдання виконуються на стандартних аркушах паперу. Бажано проводити завдання не за один прийом.

Завдання I. Намалювати людини. "Візьми цей листок паперу і намалюй людини. Ви хлопчика чи дівчинку, дядька

або тітку, кого ти хочеш ".

Завдання 2.

Дати дитині аркуш паперу розміром 0,5 стандартного нелинованного листа, на якому заздалегідь дослідник для образна написав наступну фразу: Їй дано чай "Подивися уважно, як тут намалювати літери, постарайся написати їх сам

точно так само ".

Завдання 3.

Дослідник на 0,5 стандартного нелинованного листа малює п'ятикутник, що складається з 10 точок і пропонує дитині скопіювати фігуру.

"Подивися уважно на ці точки і намалюй їх сам точно так же"

● ● ●

● ● ●

● ● ●

Аналіз результатів. 1-е завдання.

1 бал приписується за намальовану фігуру людини, в якій є такі частини: голова, 2 вух, 2 очей, брови, рот, тулуб, шия, дні руки але 5 пальців, ноги / у взутті або без /, нижня частина тулуба відділена від верхньої .

2 бали - можуть бути відсутні такі деталі - волосся, пальці / або вони не все /.

3 бали - може бути відсутнім зображення шиї, вух, смуг, одягу, пальців.

4 бали - примітивне зображення.

5 балів – головонога істота.

2-е завдання.

1 бал - повна схожість букв. Літери за розміром відповідають зразку (або відрізняються за розміром не більше ніж і два рази). Головна буква вище рядкових, між буквами виражена зв'язок, нахил не більше 30 градусів вправо.

2 бали - зображення легко читати, але відсутній загальний нахил букв.

3 бали - правильне зображення не більше чотирьох букв ».

4 бали - набір штрихів.

5 балів - сумбурне зображення.

Третє завдання.

1 бал - повна схожість, допускається незначне відхилення від зразка окремих точок або всього стовпця / трьох точок /. Загальне зображення не повинно бути збільшеним або зменшеним більше ніж удвічі.

2 бали - кількість точок має відповідати зразку. Допускається відхилення трьох крапок по вертикалі або горизонталі не більше ніж на половину відстані між ними.

3 бали - загальна схожість зберігається, але кількість точок не відповідає зразку. У малюнку не повинно бути, більше 20 або менше 7 точок. Допускається поворот зображення на 180 градусів

4 бали - схожість відсутня Зображення складається з окремих точок, але вони все таки знаходяться певному порядку. Розмір і кількість точок не відповідає зразку.

5 балів - сумбурне зображення.

Сумарно від 3 до 5 балон отримують діти з високою шкільної зрілістю, від 5 до 9 - із середньою, 11 балів - з низькою і більше 11 получют діти з відхиленнями у психічному розвитку.

Примітка. Дана методика є модифікованим варіантом досить відомої процедури Іерасека - Керна. Її виконання дитиною дає уявлення про рівень психічного розвитку хлопчика чи дівчинки дошкільного віку: стенені зрілості моторики, сприйняття безпосередньо сприймаються предметів, мислення, довільності і соціального розвитку. Ці завдання моделюють ті дії, які найбільш поширені на уроці.