Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Компютерні мережі та електронна комерція

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
960.53 Кб
Скачать

Самостійна робота №6

Тема: Створення найпростішого сайту (персональної сторінки) і її публікація (розміщення в Інтернет).

Мета: навчитися створювати найпростіші веб-документи й розміщати їх у мережі Інтернет.

Короткі теоретичні відомості

Вибір Домена. Як вибрати Домен для сайту.

ДОМЕН - ім'я Вашого сайту. Домени бувають 1-го, 2-го, 3-го й т.д. рівнів. Всі домени унікальні, двох однакових бути не може. Домени першого рівня: наприклад, com, net, ru, info, biz, uа, de і т.д. Під цими доменами існують домени другого рівня, наприклад, google.com або rambler.ru, третього рівня: banner.org.ru, soft.narod.ru, shops.com.ua, banner.kiev.ua і т.д. Домени першого рівня діляться на дві групи: територіальні (ru, ua, de, us і т.д.) і позатериторіальні (com, org, net і т.д.). Домени першого рівня називають ще зонами. Наприклад, всі домени будь-якого рівня в географічній зоні .RU відносяться до Росії. На кожному з доменів першого рівня кожний бажаючий може зареєструвати домен другого рівня.

Багато хостинг-провайдерів надають Домен другого рівня .ru,

.com, .net, .org, .ws, .info і т.д. БЕЗКОШТОВНО при замовленні в них хостинга.

Вибір імені сайту (доменного імені). Приділите особливу увагу вибору імені для Вашого сайту. Вибирайте прості імена, що легко запам'ятовуються. Це дуже важливий момент у процесі розкручування

51

Інтернет-ресурсу. Вдало обране, що запам'ятовується ім'я (URL, тобто адреса, по якому відвідувачі будуть приходити на Ваш сайт) може послужити гарною рекламою, може дати Вам додаткові переваги в порівнянні із сайтами конкурентів, що мають аналогічний зміст.

Підбір Домена. Сервіс перевірки доменів.

Тут Ви можете проекспериментувати і підібрати різні варіанти назви Вашого сайту й підібрати для нього Домен. Після того, як Ви підберете Домен для сайту, можете перейти на сторінку вибору

ХОСТИНГА і вибрати хостинг для свого сайту.

Даний сервіс допоможе Вам вибрати Домен для Вашого сайту. Вам досить увести слова, що характеризують спрямованість Вашого сайту, діяльність Ваших компаній і т.д. При запиті Домени будуть відразу перевірені на їхню зайнятість.

Підбір Домена в нашому сервісі доступний у доменах верхнього рівня (зонах) - .ru, .com, .net, .org, .info, .biz, .us, .name, .com.ru, .net.ru,

.org.ru, .spb.ru, .msk.ru.

Кілька порад при підборі Домена.

Не пишіть "www." перед доменним ім'ям. "www." - це ім'я хоста, а не домена.

Можна використати символи: 0-9, a-z і "-". Підкреслення (_) і пробіли в доменних іменах не підтримуються.

Мінімальна довжина домена становить 2 символи, максимальна - 57 символів.

Доменне ім'я не може містити дефіси й букви, якщо його довжина не перевищує 2 символів.

52

Доменне ім'я не може починатися або закінчуватися на дефіси або містити два дефіси підряд. Доменне ім'я може містити дефіси, але вони не повинні розташовуватися поруч (так: "-і") і не можуть починати або завершувати доменне ім'я, наприклад "-sitem.ru" неправильне, тому що починається з дефіса.

Доменне ім'я може містити тільки алфавітні букви й дефіси. Доменні імена можуть складатися тільки із цифр, букв і дефісів - це значить, що ніяких кружків, ком і інших символів пунктуації бути не повинно. Часто користувачі починають домен з "www." - це не частина домена і її не потрібно використати.

Однак, якщо ваша сторінка - домашня, і ви поки що не створюєте серйозний проект, те безкоштовний хостинг це те, що вам потрібно спочатку. Безкоштовний хостинг надають Narod.ru, By.ru, Boom.ru і багато хто інші, ви легко знайдете їх за допомогою будь-якої пошукової системи, досить увести в рядку пошуку “безкоштовний хостинг”.

Як зареєструвати місце під сторінку, що таке домен, як

завести унікальне ім'я для сайту.

Допустимо, ви вирішили зареєструватися на Narod.ru. Шукаємо на Народ.ру посилання на розділ Реєстрація (Створити сторінку, Зареєструвати сайт - це може називатися по-різному), читаємо уважно правила й угоди з користувачем, заповнюємо уважно запропоновану форму (анкету).

Після реєстрації адреса вашого сайту буде, припустимо, vasya.narod.ru - це називається домен третього рівня.

53

Відповідно, тепер кожна організація могла купити в зоні якоїнебудь країни собі домен - наприклад, firma.ru - це домен другого рівня. На своєму домені другого рівня кожна фірма може створити скільки завгодно доменів третього рівня, що й роблять безкоштовні хостери.

Що робити, якщо ви хочете унікальне ім'я для свого сайту, і не хочете сидіти на безкоштовному хостинзі? Спочатку зареєструвати свій домен. Реєстрацією доменів у Росії займається РосНИИРОС, ви можете знайти інформацію про їх і зарезервувати домен для реєстрації на сайті http://nic.ru/.

Іноді, платні хостери пропонують вам наступну послугу - реєстрацію домена за вас. Але справа в тому, що в цьому випадку вони однаково звертаються до РосНИИРОС, і реєструють домен не на вас, а на себе. Це робиться, щоб ви потім не могли піти від них до іншого хостера, якщо вам не сподобається їхнє обслуговування, адже в цьому випадку ви втратите унікальне ім'я для свого сайту, тому що воно зареєстроване не на вас, і скаржитися ви можете в такому випадку тільки на самого себе. Тому, краще реєструвати домен самостійно, а не через кого-небудь. Домен ви можете також втратити у випадку несплати за нього в РосНИИРОС. У рік домен обійдеться вам близько 20 y.о., що не так дорого, погодитеся.

Для створення Інтернет-сторінки в Microsoft Word можна скористатися набором тексту, графіки, автофігур. Вставити гіперпосилання можливо нажиманням Ctrl-K та обиранням шляху та імені файлу або мережевого ресурсу, на який вказує посилання.

Приклад:

54

Елементи меню сторінки можуть бути також створені за

допомогою гіперпосилань.

55

Зміст та правила оформлення звіту

4.Звіт по завданню виконується на папері формату А4, на обкладинці якого укажіть, що містить цей звіт, прізвище студента і групу.

5.Звіт обов’язково виконується українською мовою охайно, малюнки, якщо вони є, виконуються олівцем з використанням креслярських приладів із додержанням стандарту ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення».

6.Звіт повинен містити:

q)тему і мету завдання;

r)порядок виконання роботи з описом усіх операцій;

s)адреси пошукових машин, посилання, електронні адреси сайтів.

t)висновки.

Перелік контрольних запитань.

1)Що таке домен?

2)Що таке хостинг?

3)Які ви знаєте англомовні домени?

4)Які ви знаєте російськомовні домени?

5)Які ви знаєте україномовні домени?

6)Як створити свій власний сайт?

7)Як розташувати свій сайт на безплатному хостінзі?

8)Як зареєструвати свій сайт на платному хостінзі?

9)Які правила реєстрації доменів ви знаєте?

Використані джерела: [11 – 13].

56

Самостійна робота №7

Тема: Планування системи захисту інформації та безпеки в інформаційних системах (2 год.)

Мета: Навчитися здійснювати розподілення повноважень користувачів у мережевих системах, використання засобів захисту інформації (архіватори RAR, ZIP з метою шифрування), використовувати засоби захисту від комп’ютерних вірусів (DrWeb).

Основні теоретичні відомості

При розробці комп'ютерних систем питання комп'ютерної безпеки стають першочерговими. Відомо багато заходів, спрямованих на попередження злочину. Виділимо з них технічні, організаційні і правові.

До технічних заходів можна віднести захист від несанкціонованого доступу до системи, резервування особливо важливих комп'ютерних підсистем, організацію обчислювальних мереж з можливістю перерозподілу ресурсів у випадку порушення працездатності окремих ланок, установку устаткування виявлення і гасіння пожежі, вживання конструкційних заходів захисту від розкрадань, саботажу, диверсій, вибухів, установку резервних систем електроживлення, оснащення приміщень замками, установку сигналізації і багато чого іншого.

До організаційних заходів віднесемо охорону, ретельний підбір персоналу, виключення випадків ведення особливо важливих робіт тільки однією людиною, наявність плану відновлення працездатності центра після виходу його з ладу, організацію обслуговування

57

сторонньою організацією чи особами, незацікавленими в прихованні фактів порушення роботи центра, універсальність засобів захисту від усіх користувачів, покладання відповідальності на осіб, що повинні забезпечити безпеку центра, вибір місця розташування центра і т.п.

До правових заходів варто віднести розробку норм, що установлюють відповідальність за комп'ютерні злочини, захист авторських прав програмістів, удосконалювання карного і цивільного законодавства, а також судочинства. До правових заходів відносяться також питання суспільного контролю за розроблювачами комп'ютерних систем і прийняття міжнародних договорів про їхні обмеження, якщо вони впливають чи можуть уплинути на військові, економічні і соціальні аспекти життя країн, що укладають угоду.

При розгляді проблем захисту даних в ІС будемо використовувати найбільш розповсюджену класифікацію збоїв і порушень, що можуть привести до знищення чи небажаній модифікації даних. Серед таких потенційних “загроз” необхідно виділити:

1.Збої устаткування:

-збої кабельної системи;

-перебої електроживлення;

-збої дискових систем;

-збої систем архівації даних;

-збої роботи серверів, робочих станцій, мережевих карт і т.д.

2.Втрати інформації через некоректної роботи ЗД:

-втрата чи зміна даних при помилках ПО;

-втрати при зараженні системи комп'ютерними вірусами;

58

3.Втрати, пов'язані з несанкціонованим доступом:

-несанкціоноване копіювання, знищення чи підробка інформації;

-ознайомлення з конфіденційною інформацією, що складає таємницю, сторонніх осіб;

4.Втрати інформації, пов'язані з неправильним збереженням архівних даних.

5.Помилки обслуговуючого персоналу і користувачів:

-випадкове знищення чи заміна даних;

-некоректне використання програмного й апаратного забезпечення, що веде до знищення чи зміни даних; У залежності від можливих видів порушень роботи ІС численні

види захисту інформації поєднуються в три основних класи:

-засоби фізичного захисту, що включають засоби захисту кабельної системи, систем електроживлення, засоби архівації, дискові масиви і т.д.

-програмні засоби захисту, у тому числі: антивірусні програми, системи розмежування повноважень, програмні засоби контролю доступу.

-адміністративні міри захисту, що включають контроль доступу в приміщення, розробку стратегії безпеки фірми, планів дій у надзвичайних ситуаціях і т.д.

Слід зазначити, що подібний розподіл достатній умовно, оскільки сучасні технології розвиваються в напрямку сполучення програмних і апаратних засобів захисту. Найбільше поширення такі програмноапаратні засоби одержали, зокрема, в області контролю доступу, захисту від вірусів і т.д.

59

У ході даної роботи будуть більш розглянуті деякі програмні засоби захисту інформації на рівні розмежування повноважень користувачів у мережі, архівування і шифрування інформації, засобів боротьби з комп'ютерними вірусами.

2. Завдання роботи

Зробити призначення повноважень доступу на локальні диски ПЕОМ, зробити архівацію та разархівацію інформації за допомогою паролю, перевірити власний комп’ютер на наявність вірусів.

3.Порядок виконання роботи

1.Завантажити операційну оболонку Windows.

2.Зареєструватися у локальній мережі Novell Netware під ідентифікатором WHD_0XX.

3.Використавши стандартну піктограму “Мой компьютер” призначити повноваження 3-м іншим користувачам на локальні диски C: та D:.

4.Здійснити архівацію декількох файлів на диску D: за допомогою архиваторів WinRAR та WinZIP із використанням парольного захисту.

5.Виконати розархівування всіх архивів.

6.Виконати перевірку локальних дисків C: та D: на наявність вірусів за допомогою програми DrWeb.

7.Продемонструвати результати своєї роботи викладачу.

60