Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретична частина.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
35.58 Кб
Скачать

Додаток 2

«Невловимий шнур»

(Орієнтовна рухлива гра для учнів молодших класів)

Підготовка. На землю кладуть шнур довжиною 2м з обох сторін шнура обличчям до його кінців встають по одному змагаються (шнур знаходиться між ступнями гравців).

Зміст гри. Гравці виконують руху за вказівкою керівника (руки вперед, в сторони, вгору, на пояс і т.д.). За сигналом гравці швидко нахиляються і намагаються висмикнути шнур з-під ніг.

Виграє той, кому вдається це зробити першому.

Правила гри:

1. Гра починається за сигналом керівника.

2. Під час нахилу ноги згинати не можна.

Гру можна проводити командами.

«Дістань містечко»

(Орієнтовна рухлива гра для учнів IV-VI класів)

Підготовка. Гравці діляться на дві команди. Учасники гри беруть вихідне положення: встають, з'єднавши шкарпетки і п'яти разом, руки за спиною (кисть однієї руки захоплює зап'ястя іншої).

Зміст гри. Гравці повинні сісти і, не сходячи з місця і не торкаючись руками підлоги, підняти містечко (шайбу, кубик, гулю і т.д.), що знаходиться біля ніг. За вдале виконання завдання гравець отримує переможне очко.

Перемагає команда, яка набере більшу кількість очок.

Правила гри:

1. Під час присідання п'яти від підлоги не відривати.

2. Руки розчіплювати не можна.

«Пошуки дзвоника»

(Орієнтовна рухлива гра для учнів VI I-IX)

Підготовка. На кожен з двох стільців, відстань між якими 8-10 кроків, кладуть по дзвонику. Біля кожного з них стає грає з зав'язаними очима.

Зміст гри. По сигналу гравці повинні обійти справа стілець товариша, повернутися на своє місце і зателефонувати в дзвоник.

Перемагає той, хто раніше задзвонить дзвіночком.

Правила гри:

1. Гра починається за сигналом керівника.

2. Зачіпати стільці не можна.

3. Обходити стілець можна лише у зазначеному напрямку

Гру можна проводити командами.

«Вернись до кола»

(Орієнтовна рухлива гра для учнів X-XI)

Підготовка. На підлозі креслять два кола діаметром 50см. кінці довгого шнура (6-7м), до яких прикріплені кеглі, знаходяться в центрі кіл. Учасники по одному стають у кожне коло спиною один до одного.

Зміст гри. Керівник пропонує граючим точно виконувати різні рухи. За сигналом керівника кожен з них біжить вліво, оббігає коло свого суперника, повертається назад у своє коло й вистачає кеглю, намагаючись випередити суперника.

Перемагає той, хто першим схопить кеглю.

Правила гри:

1. Гра починається за сигналом керівника

2. Гравці повинні точно виконувати рухи, пропоновані керівником.

3. Оббігаючи коло суперника, заходити в нього забороняється.

Гру можна проводити командами.

Додаток 3

На що це схоже?

(Орієнтовна інтелектуально-розвиваюча гра для учнів молодших класів)

Ігровий матеріал: м'яч, картки із зображенням геометричних фігур, схематичних зображень.

Керівництво грою: Грає група дітей (7-10 чол.) Хлопці розташовуються півколом близько ведучого. Перед ним набір карток, які лежать зображенням вниз. Він бере одну картку і показує її дітям, при цьому одного з дітей кидає м'яч. Дитина повинна зловити м'яч і назвати (протягом 3-4 с) предмет, схожий на зображення (наприклад коло) і повернути м'яч ведучому. Далі показується картка, де зображена інша фігура, а хід гри триває аналогічно. Фігури можуть повторюватися, однак діти не повинні називати однакові предмети: кожен раз необхідно представити інший предмет. Діти, які не можуть протягом зазначеного часу назвати предмет, повторюють раніше названі (або навіть помиляються). У цих випадках вони отримують штрафні жетони. Виграють ті, в кого не буде штрафних жетонів або їх кількість буде мінімальним.

Новорічні подарунки

(Орієнтовна інтелектуально-розвиваюча гра для учнів IV-VI класів)

Ігровий матеріал: картки з схематичними зображенням іграшок.

Керівництво грою. Грає група дітей. педагог повідомляє хлопцям, що в школу до свята привезли в подарунок іграшки. Кожна іграшка загорнута у фольгу. Необхідно відгадати, яка іграшка криється під блискучою папером. Той, хто правильно відгадає, отримає її (картку). Виграє той, у кого в кінці гри виявиться більше карток.

Педагог показує картку, діти по черзі називають іграшки, які можуть бути заховані під фольгою. Якщо діти не можуть відгадати, то провідний підказує їм, читаючи загадку про той чи інший предмет, проте в цьому випадку картка відкладається. Можна запропонувати дітям схематично намалювати зображення на картках, задумавши певну іграшку. Тоді кожна дитина представляє свій подарунок.

Допоможи художнику

(Орієнтовна інтелектуально-розвиваюча гра для учнів VI I-IX)

Ігровий матеріал: олівці, картки з незакінченою зображенням одного з предметів або сюжетної картинки.

Керівництво грою. Педагог повідомляє дітям, що художник Тюбик не встиг домалювати картинку до кінця і попросив хлопців допомогти йому закінчити роботу. Роздавши дітям картки з одним і тим же зображенням, ведучий просить хлопців подумати, що хотів зобразити художник, і зобразити це (при малюванні картинку можна повертати). Готові картки з малюнками педагог збирає і разом з дітьми розглядає. Найбільш оригінальні відзначаються призом тюбика (в якості призу може бути вирізаний з паперу олівець або тюбик).

Чарівні ляпки

(Орієнтовна інтелектуально-розвиваюча гра для учнів X-XI)

Ігровий матеріал: папір, туш або чорнило, фарби, пензель, нитку.

Керівництво грою. Звичайні плями можна перетворити в забавних чоловічків, тварин та інші предмети, домалювавши їх з різних сторін. Разом з педагогом діти заготовляють собі листочки з плямами, капнувши тушшю або чорнилом на одну зі сторін зігнутого аркуша паперу й накривши його іншою стороною. Лист з двома ляпками розділяється по підлогах, і окремі листочки з плямами лунають двом дітям для домальовування.

Коли малюнки готові, порівнюються парні малюнки. Переможець оголошується в кожній парі: де зображення повинне бути більш цікавим, оригінальним, виразним.

Є ще один варіант підготовки цікавих ляпок. Аркуш паперу також складається удвічі і розгортається. На одній з внутрішніх сторін довільно укладається нитка, наполовину змочена в туші або чорнилі. Чистий її кінець виводиться за межі аркуша. Змочена частина нитки придавлюється іншою частиною аркуша, і в такому положенні нитка потихеньку витягується. Відкривши листок, виявляємо хитромудре зображення, залишене ниткою, в якому можна уявити масу цікавих речей.