Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8-88.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
177.15 Кб
Скачать

58.Державна одноразова допомога при народженні дитини;

Перелік законодавчих актів:

1. Закон України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” 2. Закон України „Про Державний бюджет України на 2012 рік”  3. Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року №1751із змінами та доповненнями) 

Право на одноразову допомогу при народженні дитини

Одноразова допомога при народженні дитини за цим Законом надається одному з батьків дитини (усиновителю чи опікуну), не застрахованому в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Умови призначення одноразової допомоги при народженні дитини

Одноразова допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини. Усиновителям та опікунам зазначена допомога призначається на підставі рішення про усиновлення або встановлення опіки.

У разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.

Одноразова допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше шести місяців з дня народження дитини.

У разі народження мертвої дитини допомога при народженні дитини не призначається.

Розмір одноразової допомоги при народженні дитини

Одноразова допомога при народженні дитини надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Термін призначення

Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців з дня народження дитини. Виплата допомоги припиняється у разі: - позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;  - відмови отримувача допомоги від виховання дитини;  - нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;  - відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;  - тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;  - припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;  - перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;  - усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування; - смерті дитини - смерті отримувача допомоги;  - виникнення інших обставин.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.У випадках, коли батьки відмовляються від дитини або виявлено нецільове використання коштів, виплата допомоги припиняється на підставі пропозицій органу опіки та піклування чи державного соціального інспектора органу праці та соціального захисту населення. Виплата допомоги може бути поновлена особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною (один з батьків дитини, усиновитель, опікун) якщо така.особа протягом 6 місяців з дня припинення виплати допомоги звернулася до органу, що призначив допомогу, з письмовою заявою.