Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8-88.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
177.15 Кб
Скачать

78.Соціально-трудові пільги.

Найбільш поширеною соціально-трудовою пільгою є поза-конкурсне зарахування до вищих навчальних закладів при одержанні позитивних оцінок. Умови прийому до вищих навчальних закладів України затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 1 лютого 2006 р. № 7 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 8 лютого 2006 р. № 111/11985).

Ними, зокрема, передбачено, що правом позаконкурсного зарахування, при одержанні вступних оцінок не нижче середнього рівня (4-12 балів за 12-бальною шкалою оцінювання знань) користуються:

— особи, яким Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надане таке право;

— діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків;

— інваліди І та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;

— особи, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право;

— діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, при вступі на навчання за гірничими спеціальностями;

— діти військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов'язків.

Різновидами соціально-трудових пільг також вважаються:

— право позачергового працевлаштування за спеціальністю;

— переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства;

— підвищений розмір виплати допомоги в разі тимчасової непрацездатності;

  • використання щорічної відпустки у зручний для працівника час та ін.

88.Забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

У листопаді 2011 року Верховною Радою України ухвалені зміни до ст.26 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», якими запроваджено новий механізм забезпечення ТЗР. Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, перелік таких засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 (далі – Порядок).

Цей Порядок визначає:

- механізм безоплатного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР);

- безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту.

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом, що настало внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Категорії осіб, які мають право на забезпечення ТЗР:

- інваліди та діти-інваліди забезпечуються усіма видами технічних та інших засобів реабілітації. Також зазначеними засобами (крім засобів для пересування) забезпечуються діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату;

- ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ і ветерани державної пожежної охорони забезпечуються протезами верхніх та нижніх кінцівок, спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов'язковими для застосування у разі забезпечення такими протезами;

- особи похилого віку забезпечуються протезами верхніх та нижніх кінцівок і спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов'язковими для застосування у разі забезпечення такими протезами. При забезпеченні протезами нижніх кінцівок видаються лише протези та чохли на куксу (ортопедичне взуття не видається).

- жінки після мастектомії та з вродженими вадами молочних залоз забезпечуються протезами молочних залоз, ліфами для їх кріплення, ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами.

Медичні показання до забезпечення технічними та нішими засобами реабілітації визначаються для:

інвалідів - медико-соціальні експертні комісії (далі – МСЕК) з оформлення індивідуальної програми реабілітації;

дітей-інвалідів та інших осіб – лікувально-консультативні комісії лікувально-профілактичних закладів (далі – ЛКК) або клініки Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності з оформленням відповідного висновку.

Інвалідів та дітей-інвалідів, які досягли шестирічного віку (для забезпечення кріслами колісними з електроприводом), обласні, центральні міські медико-соціальні експертні комісії з оформленням відповідного висновку.

Медичні показання визначаються на підставі переліку діагнозів відповідно до класифікаційних шрифтів зазначених засобів, що затверджуються разом з МОЗ. Підставою забезпечення інвалідів по слуху мобільними телефонами є висновок МСЕК про інвалідність по слуху; Підставою для забезпечення інвалідів І і ІІ групи по зору годинниками та магнітофонами є висновок МСЕК про інвалідність по зору;

Для інвалідів I і II групи по зору з числа студентів та слухачів вищих навчальних закладів I—IV рівня акредитації і професійно-технічних навчальних закладів, юристів, журналістів, педагогів, інших спеціалістів, керівників та їх заступників підставою забезпечення диктофонами є: висновок МСЕК про інвалідність по зору; рішення комісії департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації за участю представника УТОС.