Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_AAS_2014-15.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
91.65 Кб
Скачать
  1. Способи вимірювання концентрації в аас

Поглинання світла атомами підкоряється тим же закономірностям, що і поглинання молекулами при стабільній роботі джерела випромінювання і розпилювача в постійній температурі полум'я, або графітову кювету та при сталому тиску, сигнал прямопропорційний концентрації визначуваної речовини, для визначення концентрацій використовують метод калібрувального графіку та метод добавок.

  1. Метрологічні характеристики ААС

7. 1. Похибки

Розрізняють систематичні та випадкові похибки атомно-абсорбційного аналізу.

Випадкові похибки повязані з нестабільною роботою джерела світла, атомізатору, приймача світла та вимірюючого пристрою. Крім того випадкові залежать від точності шкали вимірювального приладу.

Види систематичних похибок:

  1. Похибки від спектроскопічного перешкоджання з боку інших елементів, лінії яких дуже близькі до визначуваного елементу і їх не можна відділити приладом від ліній визначуваного елементу.

  2. Похибки від впливу інших елементів на величину розсіювання світла. Вони виникають тоді, коли в пробі є елементи, які можуть утворювати тугоплавкі оксиди.

  3. Похибки від впливу інших елементів на процес атомізації визначуваного елементу внаслідок утворення з ним хімічних сполук- тугоплавких, висококиплячих та які погано дисоціюють.

  4. Похибки від впливу інших елементів на фізичні характеристики розчину.

  5. Похибки, які визвані тим, що інший елемент здатний уширювати аналітичну лінію поглинання досліджуваного елемента.

7.2. Межа виявлення

Для характеристики атомно-абсорбційного приладу межі виявлення вимірюються за чистими водними розчинами кожного елементу і за найбільш сильними його лініями. В залежності від виду атомізатору межа виявлення дуже різниться. Межа виявлення з графітовою піччю у багато разів нижча, ніж в полум'ї. Наприклад: барій, алюміній.

Г

СBa=0,0005мкг/мл

СAl=0,00002мкг/мл

рафітова піч

СBa=0,015мкг/мл

СAl=0,035мкг/мл

Полум'я повітря, ацетилен

СBa=0,015мкг/мл

Полум'я NO/ ацетилен

Найбільш низькі межі виявлення для елементів 1А і 2А груп.

8. Використання атомно-абсорбційного аналізу

Цей метод використовується в усіх областях науки і промисловості. Найбільш широке використання для аналізу природної води, стічних та промислових вод. Його використовують для дослідження річних, мррських вод, атмосферних опадів та інших екологічних досліджень.

Цим методом виявляють залишки в біоматеріалах і грунті. Так визначають сліди елементів: кадмію, хрому, танталу, свинцю в крові при вмісті 10-4%, його використовують при кількісному аналізі ліків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]