Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_23.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Тема №23. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА УМОВИ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ

План:

1. Поняття і складові кредитної політики банку.

2. Основні етапи процесу банківського кредитування.

3. Особливості видачі позик та порядок їхнього оформлення.

4. Плата за кредит.

Рекомендована література:

1. Дзюблюк О.В. «Банківські операції» стор. 268-278, 307-315

2. Міщенко В.І. «Банківські операції» стор. 297-307

3. Мороз А.М. «Банківські операції» стор. 153-160

1. Поняття і складові елементи кредитної політики банку

Одним з головних елементів ефективного управління кредитами є добре розроблена кредитна політика, що повинна забезпечувати ефективне управління портфелем кредитів банку, ретельний контроль за ними і мінімізацію втрат від настання кредитних ризиків

Кредитна політика комерційного банку - це стратегія і тактика банку щодо залучення коштів та спрямування їх на кредитування клієнтів банку (позичальників) на основі таких принципів кредитування, як строковість, платність, забезпеченість, поверненність та цільовий характер використання.

Кредитна політика – це система заходів банку в сфері кредитування його клієнтів, що здійснює банк для реалізації своєї загальної стратегії в певному періоді часу. Таки чином, кредитна політика як основа процесу управління кредитом визначає пріоритети в процесі розвитку кредитних відносин, з одного боку, та функціонування кредитного механізму –з другого. Кредитну політику необхідно розробляти та діяти згідно з нею насамперед тому, що вона дає змогу планувати, регулювати, контролювати, раціонально організовувати взаємовідносини між банком та його клієнтами щодо зворотного руху грошових коштів.

Виходячи з цього, кредитна політика банку є одним з найважливіших інструментів запобігання ризикам, а її головне призначення полягає у встановленні ключових принципів, яких мусять дотримуватися менеджери та керівники банку при плануванні кредитної діяльності і видачі кредитів.

Необхідно зауважити, що сама по собі кредитна політика - не панацея від

«поганих» кредитів. Тому необхідно створити таку систему прийняття кредитних рішень, так підготувати менеджерів та керівників банку, встановити такий контроль над банківськими операціями, за яких відхилення від кредитної політики стало б неможливим. Можна виділити наступні пріоритети при розробці кредитної політики:

1. Надання якісних кредитів. Якісні кредити (стабільні, стійкі кредити) –це такі кредити, що забезпечують адекватний процентний прибуток навіть при негативних змінах макроекономічних умов чи зміні умов ведення бізнесу. На відміну від даної категорії кредитів, не можуть бути зараховані до числа стабільних ті кредити, які в даних умовах захищені від ризику заставами, гарантіями і т. ін., але, можливо, перестануть приносити процентний прибуток у випадку зміни в зовнішньому середовищі. Таким чином, якісним кредитом є той забезпечений кредит, що може бути погашений у визначені строки без виникнення проблем чи ускладнень у позичальника.

2. Прибутковість. Вартість кредиту повинна відповідати прогнозному (розрахунковому) ступеню ризику. Кредитна політика банку повинна бути спрямована на створення стабільних прибуткових для банку відносин з клієнтурою. Прибутковість відносин з клієнтом необхідно максимізувати шляхом перехресних продаж для забезпечення максимального співвідношення ризику та прибутковості для кожного клієнта. Необхідно уникати такого кредитування, при якому ніяких інших відносин, крім кредитних, між клієнтом та банком не існує та не передбачається.

3. Розумне зростання кредитного портфелю. Метою банка є довгострокове стабільне зростання прибутковості бізнесу. Це зростання не може бути забезпечене, по-перше, без формування портфелю кредитів відповідної якості; по-друге, без досягнення оптимального співвідношення між прибутковістю та ризиком. Зростання кредитного портфелю банка повинно контролюватися таким чином, щоб уникнути неприйнятної для банку концентрації ризику, наприклад, за галузями, позичальниками.

Необхідно підкреслити, що не існує єдиної кредитної політики для всіх банків. Кожний банк визначає власну кредитну політику, враховуючи економічну, політичну та соціальну ситуації в регіоні його функціонування, або приймаючи до уваги всю сукупність зовнішніх та внутрішніх ризиків, які впливають на роботу визначеного банку.

Опис кредитної політики має важливе значення та допомагає банку сформувати такий портфель, який допоможе йому досягнути цілого ряду цілей:

забезпечити прибутковість, контроль за рівнем ризику і відповідність вимогам, які виставляють регулюючі органи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]