Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

1.1.3. Первинні посади на ринку праці, які мають право обіймати випускники

Магістр спеціальності 8.050107 — «Економіка підприємства» підготовлений до виконання професійних завдань за кількома видами економічної діяльності відповідно до «Класифікації видів економічної діяльності ДК 009: 2005», затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 26.12.05 № 375:

Економічна діяльність — процес виробництва продукції (товарів та послуг), який здійснюється з використанням певних ресурсів: сировини, матеріалів, устаткування, робочої сили, технологічних процесів тощо. Економічна діяльність характеризується витратами на виробництво, процесом виробництва та випуском продукції.

Основний вид економічної діяльності — вид діяльності статистичної одиниці, на який припадає найбільший внесок у валову додану вартість (або визначений інший критерій).

Допоміжні види економічної діяльності — види діяльності, які здійснюються переважно у сфері обслуговування виробництва та призначаються для використання тільки цією одиницею (управління підприємством, бухгалтерський облік, транспортування, складування, закупівля, збут, ремонт, технічне обслуговування тощо).

Фінансова діяльність:

J65.21.0 — Фінансовий лізинг (придбання основних засобів з подальшим їх переданням у користування орендарю на строк, що не перевищує строку повної амортизації таких основних засобів)

J65.22.0 — Надання кредитів.

J65.23.0 — Інше фінансове посередництво (капіталовкладення в цінні папери, капіталовкладення у власність).

J67.12.3 — Контроль та регулювання портфеля активів.

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям:

К73.20.0 — Дослідження і розробки в галузі суспільних наук (економічні науки). Цей розділ включає три види діяльності з наукових досліджень та розробок:

— фундаментальні дослідження: наукова теоретична та (або) експериментальна діяльність, спрямована на одержування нових знань про закономірності розвитку природи, суспільства, людини, їх взаємозв’язку, без будь-якої конкретної мети, пов’язаної з використанням цих знань;

— прикладні дослідження: роботи, спрямовані на одержування нових знань з метою практичного їх використання, а також для розроблення технічних нововведень;

— експериментальні розробки: систематична діяльність, яка спирається на наявні знання, придбані в результаті досліджень і/чи практичного досвіду, спрямована на виробництво нових матеріалів, продуктів чи пристроїв, впровадження нових процесів, систем та послуг чи значне удосконалення тих, що вже випускалися або були введені в дію.

К74.13.0 — Дослідження кон’юнктури ринку (вивчення потен- ційних можливостей ринку, попиту та потреб споживачів з метою поліпшення збуту та розроблення нових видів продукції, включаючи статистичний аналіз результатів).

К74.14.0 — Консультування з питань комерційної діяльності та управління. Цей підклас включає:

— консультування, надання рекомендацій та практичної допомоги суб’єктам підприємницької діяльності та державним службам у галузі зв’язків із громадськістю та обміну інформацією, розроблення систем бухгалтерського обліку, програм обліку виробничих витрат, процедур контролю за виконанням кошторису тощо;

— консультування та надання практичної допомоги комерційним підприємствам та державним службам у галузі планування, організації.

К74.15.0 — Управління підприємствами.

К74.20.1 — Діяльність у сфері інжинірингу (розроблення проектно-кошторисної документації).

К74.87.0 — Надання інших комерційних послуг (послуги з оцінювання платоспроможності у зв’язку із фінансовим станом або комерційною практикою фізичних або юридичних осіб.

Державне управління:

L75.13.0 — Регулювання та сприяння ефективному веденню еко- номічної діяльності (курирування діяльності у сфері економіки).

Освіта:

М80.21.1 — Загальна середня освіта (викладання економічних дисциплін).

М 80.22.0 — Професійно-технічна освіта (викладання економічних дисциплін).

М 80.30.0 — Вища освіта (викладання економічних дисцип- лін; науково-методичне забезпечення навчального процесу).

М 80.42.0 — Освіта дорослих та інші види освіти (викладання економічних дисциплін та науково-методичне забезпечення навчального процесу).

Магістр з економіки підприємств здатний виконувати професійні роботи й обіймати первинні посади, перелік яких наведено в табл. 1.2 (за Державним класифікатором професій ДК 003:2005).

Таблиця 1.2