Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

1.1.5. Спеціальні компетенції випускників магістерської програми

Магістерську програму «Менеджмент підприємницької діяльності» сформовано на підставі чинних освітніх стандартів України та «Положення про магістерську програму» Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, затвердженого Вченою радою університету (протокол №10 від 29 березня 2007 р.).

Спеціалізованим об’єктом професійної діяльності випускника програми «Менеджмент підприємницької діяльності» є ефективність здійснення та розвиток підприємницької діяльності суб’єкта господарювання.

Важливими особливостями організації навчального процесу на магістерській програмі мають стати:

  1. органічне поєднання фундаментальних теоретичних знань із практичним досвідом і набуття навичок до сприйняття і генерування нових ідей;

  2. пакетний принцип побудови магістерських програм;

  3. інтенсифікація самостійної підготовки студентів, а також створення умов для самонавчання, саморозвитку і самоорганізації їх не тільки в межах навчального процесу.

Це зумовлює доцільність здійснювати вибір магістерських програм за двома критеріями: перший, врахування необхідних знань з надзвичайного широкого кола питань зі створення, функціонування та розвитку підприємств та їх об’єднань; другий, врахування специфіки, особливостей сучасних напрямів діяльності підприємств, які зумовлені динамічністю інноваційно-інформа- ційних процесів, становленням нових вимірів і вимог функціонування бізнесу.

В цьому зв’язку реалізацію першого критерію має забезпечити базова (фундаментальна) підготовка магістрів з дисциплін управлінського циклу. Реалізація другого критерію вимагає надання майбутнім фахівцям можливості вибору, в рамках магістерських програм, напряму спеціалізації, зумовленого сучасним попитом на фахівців відповідної поглибленої спеціальної підготовки та наявністю вакансій на ринку праці. Ця умова може бути забезпечена пакетним принципом побудови магістерських програм.

Сутність цього принципу полягає в наявності, в рамках магістерських програм, декількох варіативних пакетів дисциплін (до яких мають ввійти 2—3 спеціальні дисципліни та комплексний тренінг) за якими відбувається диференціація спеціальних знань. Це дозволяє розширити спектр сучасних освітніх послуг КНЕУ.

«Управління вартістю підприємств» є базовою дисципліною магістерської програми «Менеджмент підприємницької діяльності». Вона вивчається упри опануванні варіативних пакетів дисцип- лін «Менеджмент бізнесу», «Менеджмент економічної безпеки», «Контролінг діяльності підприємств». Завдання дисципліни полягає у вивченні:

  • теоретичних засад управління вартістю підприємства;

  • процесів управління вартістю підприємств на фондовому ринку;

  • місця і ролі вартісного менеджменту в моделях корпоративного управління підприємствами;

  • організації внутрішньогосподарського управління вартістю підприємства;

  • механізмів емісії цінних паперів підприємств і формування акціонерного капіталу;

  • методології та методів економічного оцінювання вартості підприємств;

  • теоретичних і практичних засад дивідендної політики підприємств;

  • методик оптимізації капіталу підприємства та їх реалізації;

  • процесів управління позиковим капіталом підприємств;

  • методів раціоналізації грошових потоків підприємств;

  • системи інвестування і розпорядження майном на основі вар- тості підприємства;

  • способів застосування ризик-менеджменту в управлінні вартістю підприємства;

  • теоретико-практичних засад об’єднання та поділу підприємств за критерієм вартості;

  • особливостей управління відновленням вартості підприємств-банкрутів.

Практична підготовка магістрів поряд з традиційними методами (семінарськими і практичними заняттями) ведення підготов- ки, на нашу думку, повинна включати також і ігрове моделювання ділових ситуацій, аналіз кейсів, психологічне тестування, і як завершальний етап практичної підготовки — комплексний тренінг з раціональним поєднанням різних інтерактивних методів навчання (ділових та рольових ігор, ситуаційно-імітаційних задач та навчальних проектів, і т. і.). Тому до складу спеціальних дисциплін магістерської програми як обов’язковий елемент кафедра включає «Комплексний тренінг».

Підвищення якості підготовки фахівців вимагає реалізації компетентнісного підходу в організації освітньої діяльності, посилення практичної підготовки, органічного поєднання фахової та управлінської складової в кожній спеціальності (Проект ухвали Вченої ради Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана «Про затвердження навчальних планів підготовки фахівців магістерського рівня»).

Виходячи із основних класів професійних завдань та компетен- цій магістра з економіки підприємства в рамках магістерської програми «Менеджмент підприємницької діяльності» кафедра вважає виділити три варіативні пакети дисциплін: «Менеджмент бізнесу», «Менеджмент економічної безпеки» і «Контролінг діяль- ності підприємств».

Пакет «Менеджмент бізнесу», до якого належать дві дисципліни «Обґрунтування та експертиза бізнес-проектів» та «Управління ресурсами підприємства», має безпосереднє відношення до названої магістерської програми виходячи з наступних міркувань — підприємницьку діяльність можна визначати як сукупність бізнес-проектів, реалізація яких формує дохід підприємця і кінцевий результат у визначальній мірі залежить від мистецтва менеджера управляти ресурсами суб’єк- тів господарювання.

Доцільність пакету «Менеджмент економічної безпеки», що складається з двох дисциплін «Економічна безпека бізнесу» та «Управління антикризовою діяльністю підприємств», визначається:

  • переходом національних підприємств від режиму антикризового управління за умов несформованого нормативно-правово- го поля, недотримання елементарних економічних законів на державному рівні, до системи стабільного, результативного, безпечного розвитку;

  • подолання сучасними підприємствами кризових проявів у різних сферах діяльності шляхом формування високоефективної та стабільної бізнес-моделі;

  • створення системи моніторингу рівня економічної безпеки вітчизняних компаній, розробкою внутрішніх економічних механізмів адаптації та протидії загрозам;

  • необхідністю збереження національних корпоративних інтересів за умов глобалізації, конвергенції форматів торгівлі та стирання меж між різними сферами бізнесу;

  • планомірного та ефективного здійснення процедур оптимізації бізнес-процесів, реструктуризації, санації та банкрутства;

  • дефіцитом кваліфікованих фахівців, здатних на належному рівні розробляти та реалізовувати практичні заходи з антикризового управління підприємством.

Сучасна спрямованість навчання фахівців-господарників (еко- номістів з планування й фінансів, бухгалтерів, менеджерів тощо) не передбачає підготовки спеціалістів і керівників, здатних кваліфіковано приймати управлінські рішення в умовах майже повної невизначеності та активної дестабілізації стану підприємства.

В рамках навчальних дисциплін, що викладаються в КНЕУ, проблеми забезпечення економічної безпеки та стабільного розвитку підприємств вивчаються фрагментарно. У вищих навчальних закладах США, Канади, Великобританії, Іспанії тощо, вже тривалий час проводиться підготовка фахівців з менеджменту безпеки та розвитку.

На сьогоднішній день науковою думкою напрацьовано значний теоретичний та методологічний базис, який покладено в основу третього пакету «Контролінг діяльності підприємств» який включає дисципліни «Контролінг» та «Оптимізація бізнес-процесів» і визначається:

  • появою додаткових вимог до сучасних систем управління і необхідністю їх розвитку у напрямку збільшення швидкості реакції на зміни у зовнішньому і внутрішньому середовищі, зміщення акценту з контролю минулого на аналіз майбутнього;

  • існування на підприємствах специфічного механізму самооцінки, що забезпечує фрагмент зворотного зв’язку в контурі управління;

  • створення спеціальної системи забезпечення управління релевантною інформацією за умов її необмеженості;

  • інтеграції різних функціональних складових у єдину систему управління, націлену на ефективне досягнення цілей розвитку бізнесу;

  • дефіцитом кваліфікованих фахівців, здатних на належному рівні впроваджувати на практичному рівні системи контролінгу.

В таблиці 1.4 представлені дисципліни магістерської програми «Менеджмент підприємницької діяльності» в розрізі фахових компетенцій.

Таблиця 1.4