Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48______-2013 / Конспект з ООП укр для студент_в - 2013.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
652.8 Кб
Скачать

Тема 6.8 Санітарно-гігієнічні вимоги до планування і розміщення виробничих і допоміжних підприємств.

6.8.1 Класи шкідливості підприємств за санітарними нормами.

При плануванні виробничих приміщень необхідно враховувати санітарну характеристику виробничих процесів, слідувати нормам корисної площі для тих, що працюють, а також нормативам площ для розташування устаткування і необхідної ширини проходів, що забезпечують безпечну роботу і зручне обслуговування устаткування.

Об'єм виробничих приміщень на того, що працює згідно санітарним нормам повинен складати не менше 15 м3, а площа приміщень – не менш 4,5 м2.

Ширина основних проходів усередині цехів і ділянок повинна бути не менше 1,5 м, а ширини проїздів – 2,5 м.

Важливе значення для здорових і безпечних умов праці, мають раціональне розміщення основного і допоміжного устаткування, виробничим меблям, а також правильна організація робочих місць. У всіх випадках, до устаткування, що має електропривод, повинен бути вільний підхід з усіх боків шириною не менше 1 м з боку робочої зони і 0,6 м – з боку неробочої зони.

Висота виробничих приміщень повинна бути не менше 3,2 м, а для приміщень енергетичного і складського господарства – З м. Відстань від підлоги до конструктивних елементів перекриття – 2,6 м. Галереї, містки, сходи і майданчики повинні бути шириною не менше 1 м і захищатися поручнями висотою 1 м з бортами заввишки 0,2 м по низу.

Ширина виходів з приміщень повинна бути не меншою 1 м, висота – 2,2 м. При русі транспорту через двері їх ширина повинна бути на 0,8 м більше габариту транспорту з обох боків.

Підлоги виробничих приміщень повинні бути зносостійкими, теплими, неслизькими, щільними, легко митися, а в деяких цехах і ділянках вологостійкими, кислотостійкими і вогнестійкими. Через підлоги в інші приміщення не повинні проникати вода, масло, шкідливі речовини, гази.

До складу будь-якого підприємства (незалежно від їх масштабу) повинні входити допоміжні приміщення, які підрозділяються на п'ять груп:

  • санітарно-побутові (вбиральні, душові, вбиральні, кімнати особистої гігієни жінок, відпочинку, куріння і ін.);

  • медичні (медпункти, поліклініки, профілакторії);

  • громадського харчування (їдальня, буфети, кімнати прийому пищи);

  • культурного і фізичного обслуговування (бібліотеки, зали засідань, спортзали);

  • адміністративні (заводоуправління, цехові контори) і конструкторські бюро.

Допоміжні приміщення різного призначення, як правило, розташовують в одній будівлі в місцях з найменшим впливом шуму, вібрації і інших

шкідливих чинників.

Вимоги по складу, розміщенню, розмірам і устаткуванню допоміжних приміщень викладені в БНіП 2.09.04-87.

6.8.2 Енерго- та водопостачання, каналізація, транспортні комунікації.

Виробничі приміщення повинні бути обладнані системами виробничого, протипожежного і господарський-питного водопроводів, господарський-побутовою і виробничою каналізацією.

Норма витрати води на питні і побутові потреби для цехів із значними виділеннями тепла на одну людину в зміну повинна складати 45 л, а для інших цехів і відділень – 25 л.

Відстань від найбільш віддаленого робочого місця до пристроїв питного водопостачання не повинна перевищувати 75 м.