Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48______-2013 / Конспект з ООП укр для студент_в - 2013.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
652.8 Кб
Скачать

Джерела штучного освітлення

Як джерела штучного освітлення широко використовуються лампи розжарювання і газорозрядні лампи.

Лампи розжарювання відносяться до теплових джерел світла. Під дією електричного струму нитка розжарення (вольфрамовий дріт) нагрівається до високої температури і випромінює потік променистої енергії. Переваги: простотою конструкції і виготовлення, щодо низькою вартістю, зручністю експлуатації, широким діапазоном напруги і потужностей. Недоліки: велика яскравість (засліплююча дія); низька світлова віддача (7–20 лм/Вт); відносно малий термін експлуатації (до 2,5 тис. ч.); переважання жовто-червоних променів в порівнянні з природним світлом; висока температура нагріву (до 140° З і вище), що робить їх пожеженезпечними.

Лампи розжарювання використовують, як правило, для місцевого освітлення, |, а також освітлення приміщень з тимчасовим перебуванням людей.

Газорозрядні лампи в результаті електричного розряду в середовищі інертних газів і пари металу і явища люмінесценції випромінюють світло оптичного діапазону спектру.

Основною перевагою газорозрядних ламп є їх економічність. Світлова віддача цих ламп складає 40–100 лм/Вт, що в 3–5 разів перевищує світлову віддачу ламп розжарювання. Термін експлуатації – до 10 тис. год., а температура нагріву (люмінесцентні) – 30–60° С. Крім того, газорозрядні лампи забезпечують світловий потік практично будь-якого спектру, шляхом підбору відповідних інертних газів, пари металу, люмінофора. Так, по спектральному складу видимого світла випускають люмінесцентні лампи: денного світла (ЛД), денного світла з покращеною передачею кольорів (ЛДК), холодного білого (ЛХБ), теплого білого (ЛТБ), білого (ЛБ) і ін.

Основним недоліком газорозрядних ламп є пульсація світлового потоку, яка може зумовити виникнення стробоскопічного ефекту. В результаті такого ефекту спотворюється зорове сприйняття предметів, що пересуваються і обертаються, що може збільшити небезпеку травматизму. До недоліків цих ламп можна також віднести складність схеми включення, шум дроселів, значний час між включенням і запаленням ламп, відносну дорожнечу.

Надійність і ефективність природного і штучного освітлення залежить від своєчасності і ретельності їх обслуговування. Забруднення скла світлових отворів, ламп і світильників може понизити освітленість приміщень в 1,5–2 рази. Тому вікна необхідно мити не рідше за два рази на рік для приміщень з незначним виділенням пилу; не рідше за чотири рази — при значному виділенні пилу. Періодичність чищення світильників – 4–12 разів на рік (залежно від характеру запиленої виробничих приміщень).

Періодично, не рідше за один раз на рік, необхідно перевіряти рівень освітленості в контрольних точках виробничого приміщення. Основний прилад для вимірювання освітленості – люксметр.

Тема 6.3 Вібрація.

6.3.1 Джерела, класифікація і характеристики вібрації.

Серед всіх видів механічних дій для технічних об'єктів найбільш небезпечна вібрація. Знакозмінна напруга, викликана вібрацією, сприяє накопиченню пошкоджень в матеріалах, появі тріщин і руйнуванню. Найчастіше і досить швидко руйнування об'єкту наступає при вібраційних впливах в умовах резонансу. Вібрація викликає також і відмови машин, приладів.

Вібрація викликає порушення фізіологічного і функціонального станів людини. Стійкі шкідливі фізіологічні зміни називають вібраційною хворобою. Симптоми вібраційної хвороби виявляються у вигляді головного болю, оніміння пальців рук, болю в кистях і передпліччі, виникають судоми, підвищується чутливість до охолоджування, з'являється безсоння. При вібраційній хворобі виникають патологічні зміни спинного мозку, серцево-судинної системи, кісткових тканин і суглобів, змінюється капілярний кровообіг.

Функціональні зміни – погіршення зору, зміна реакції вестибулярного апарату, виникнення галюцинацій, швидка стомлюваність. Особливо шкідливі вібрації з частотами, близькими до частот власних коливань тіла людини, більшість яких знаходяться у межах 6—30 Гц.

Вібрацію, яка впливає на людину, нормують окремо для кожного встановленого напряму відповідно до ГОСТ 12.1.012-90.

Гігієнічні норми вібрації, які впливають на людину у виробничих умовах, встановлені для тривалості 480 хв (8 годин). При впливі вібрації, яка перевищує встановлені нормативи, тривалість її впливу на людину протягом робочої зміни слід зменшити згідно даним табл. 2.6.