Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kirik_usi_uroki_fiziki_11_klas_ak_riven_Optika

.pdf
Скачиваний:
70
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.19 Mб
Скачать

Електродинаміка.  5. Хвильова й квантова оптика

325

S

S1

f b a

Якщо лінзу забрати, то точка перетинання променів переміститься ближче до місця, де перебувала лінза, на відстань b. Визнач­ те фокусну відстань лінзи.

Розв’язання.Скористаємося оборотністю світлових променів. Тоді точка S1 відіграє роль джерела світла, а точка S — роль уяв-

ного зображення. З огляду на те, що f

необхідно брати зі знаком

«мінус», запишемо формулу тонкої лінзи:

 

 

1

 

=

1

1

,

або F =

df

.

 

F

 

d

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

f d

З рисунка видно, що d = a, f = a b, отже,

 

 

F =

a(a b)

=

a(b a)

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(b)

 

b

 

Оскільки за умовою завдання b < a, то вираз (b a) є негативним, тому негативним є й фокусна відстань лінзи (F < 0), що відповідає розсіювальній лінзі.

3.Побудуйте зображення точки, що перебуває на головній оптичній осі розсіювальної лінзи.

4.На рисунку показані світна точка S і її зображення S1 , отримане за допомогою лінзи, а також головна оптична вісь KN цієї лінзи. Визначте положення оптичного центра лінзи і її фокусів. Яка це лінза — збиральна чи розсіювальна?

KN

S1 S

326

Усі уроки фізики. 11 клас. Академічний рівень

5.Дано точки A й A1 на осі лінзи невідомої форми. Визначте вид лінзи (збиральна чи розсіювальна). Побудовою знайдіть фокуси лінзи.

AA1

6.Лінза з оптичною силою D = 5 дптр дає зображення предмета,

збільшене вдвічі. Визначте відстань між лінзою й предметом. Розв’язання.Оптична сила лінзи позитивна, тобто лінза збираль-

на. В умові не сказано, дійсне або уявне зображення дає лінза (обидва варіанти збільшеного зображення можливі). Отже, з формули= f /d випливає, що f = ±d (лінійне збільшення = 2 ). Тоді

формула тонкої лінзи набуває вигляду:

d1 ± 1d = D ,

звідки:

d = ± 1 .D

Отже, завдання має два розв’язання. Перевіривши одиниці величин і підставивши числові значення, одержуємо d1 = 0,3 м

й d2 = 0,1 м.

7.Якщо предмет розташований на відстані 36 см від збиральної лінзи, то висота його зображення 10 см, а якщо на відстані 24 см — то висота його зображення 20 см. Визначте фокусну відстань лінзи й висоту предмета.

8.Визначте побудовою положення фокусів лінзи, якщо A — світна точка, A1 — її зображення. MM — головна оптична вісь лінзи.

Електродинаміка.  5. Хвильова й квантова оптика

327

A

A1

M

M

 

Домашнє завдання

1.Підр-1: § 41 (п. 4, 5); підр-2: § 20 (п. 1).

2.Зб.:

Рів1 № 13.8; 13.22; 13.23; 13.24. Рів2 № 13.55; 13.56; 13.57; 13.58. Рів3 № 13.74, 13.75; 13.76; 13.77.

328 Усі уроки фізики. 11 клас. Академічний рівень

УРОК 7/65

Тема.  Оптичні прилади Мета уроку:  показати учням, у який спосіб дослідження оптичних

явищ сприяло розвитку вмінь управляти ходом світлових про­ менів і конструювати різні оптичні прилади.

Тип уроку:  урок вивчення нового матеріалу.

 

 

 

ПЛАН УРОКУ

 

 

 

 

 

 

1.

Закон прямолінійного поширення світла.

Контроль

4 хв

2. Закон відбиття світла.

знань

 

3.

Закон заломлення світла.

 

 

4.

Формула тонкої лінзи

 

 

 

 

 

 

1.

Лупа.

Демонстрації

6 хв

2.

Фотоапарат, його будова.

3. Мікроскоп, проекційний апарат.

 

 

4.

Модель телескопа

 

 

 

 

 

 

1.

Оптичні системи.

Вивчення

 

2.

Око. Окуляри.

нового

25 хв

3. Лупа.

матеріалу

 

4.

Телескоп і мікроскоп.

 

 

5.

Фотоапарат, проекційний апарат

 

 

 

 

Закріплення

 

1.

Якісні питання.

вивченого

10 хв

2. Навчаємося розв’язувати задачі

матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Оптичні системи

Розрізняють природні (біологічні) і штучні оптичні системи.

¾¾ Оптична система — сукупність оптичних елементів — створена для формування пучків світлових променів або для одержання зоб­ ражень.

Всі оптичні прилади можна розділити на дві групи:

а) прилади, які діють тільки разом з людським оком і не утворюють зображень на екрані. До них належать лупа, мікроскоп і різні прилади телескопічної системи. Такі прилади називають візуальними;

Електродинаміка.  5. Хвильова й квантова оптика

329

б) прилади, за допомогою яких одержують оптичні зображення на екрані. До них належать проекційні апарати, фотоапарати, кіноапарати й інші.

2. Око. Окуляри

Людське око являє собою складну систему, головною метою якої є найбільш точне сприйняття, первісна обробка й передання інформації, що міститься в електромагнітному випромінюванні видимого світла. Очне яблуко складається з оболонок, які оточують внутрішнє ядро ока, що становить його прозорий уміст — склоподібне тіло, кришталик, водяниста волога в передній і задній камерах­.

Світлові промені потрапляють від навколишніх предметів в око через роговицю. Роговиця в оптичному змісті — це сильна збиральна лінза, що фокусує розбіжні в різні сторони світлові промені.

Заломившись на передній і задній поверхні роговиці, світлові промені проходять через прозору рідину, що заповнює передню камеру, аж до радужки. Зіниця, круглий отвір у радужці, дозволяє центрально розташованим променям продовжити свою подорож усередину ока. Зіниця не тільки регулює величину світлового потоку на сітківку, але й відсіває бічні, випадкові, зухвалі перекручування промені. Далі світло заломлюється кришталиком. За кришталиком розташоване склоподібне тіло, що поширюється аж до сітківки й заповнює собою великий об’єм очного яблука.

Промені світла, сфальцьовані оптичною системою ока, потрапляють, зрештою, на сітківку. Роговиця й кришталик — це дві збірні лінзи, і зображення, проектоване на сітківку, перевернене. У сітківці оптична інформація сприймається світлочутливими нервовими клітинами, кодується в послідовність електричних імпульсів і передається через зоровий нерв у головний мозок для остаточної обробки й свідомого сприйняття.

¾¾ Здатність ока пристосовуватися до різної яскравості спостережуваних предметів називають адаптацією.

Кришталик може змінювати свою кривину, а отже, і оптичну силу.

Здатність кришталика змінювати свою кривину в разі зміни відстані до розглянутого предмета називають акомодацією.

Якщо людина дивиться на дуже віддалений предмет, то її око найбільш розслаблене. Що ближче розташований предмет, то сильніше напружується око.

330 Усі уроки фізики. 11 клас. Академічний рівень

Найменшу відстань, на якій око бачить предмет, практично не напружуючись, називають відстанню найкращого зору D.

Для людини з нормальним зором ця відстань дорівнює 25 см. Оптична сила нормального ока 58,5 дптр, що відповідає фокусній відстані 1,71 см.

Найпоширенішими дефектами зору є короткозорість і далекозорість, які виправляють, застосовуючи лінзи.

За короткозорості (рис. б) зображення віддаленого предмета виходить усередині ока перед сітківкою. Щоб воно відсунулося від кришталика й перемістилося на сітківку, слід застосовувати окуляри із розсіювальними (увігнутими) лінзами.

За далекозорості (рис. в) все зовсім інакше. Тепер зображення опиняється за сітківкою, і для його переміщення на неї застосовують окуляри зі збиральними (опуклими) лінзами.

а

б

в

3. Лупа

¾¾ Лупою називається двоопукла лінза з невеликою фокусною відстанню (від 10 до 1 см).

Лупа є найпростішим приладом, що дозволяє збільшити кут зору.

Наше око бачить тільки ті предмети, зображення яких виходить на сітківці. Розмір зображення залежить від кута зору ϕ —

кута між крайніми променями, які потрапляють від предмета в око: tgϕ = dh (у більшості випадків кут зору дуже малий, тому

ϕ ≈ tgϕ = dh ).

Багато предметів малі, їх видно з відстані найкращого зору під кутом зору, близьким до граничного. Лупа збільшує кут зору,

Електродинаміка.  5. Хвильова й квантова оптика

331

а також і зображення предмета на сітківці ока, тому видимі розміри предмета збільшені порівняно з його дійсними розмірами.

4. Телескоп і мікроскоп

Призначення телескопа — зібрати якнайбільше світла від досліджуваного об’єкта й збільшити його видимі кутові розміри.

Основною оптичною частиною телескопа є об’єктив, що збирає світло й створює зображення джерела.

Якщо об’єктив телескопа являє собою лінзу або систему лінз, то телескоп називають рефрактором, а якщо ввігнуте дзеркало — те

рефлектором.

Навіть за кутових збільшень об’єктів у десятки разів кут зору для дуже віддалених зір виявляється менше 1′ . Проте око розрізняє таку зорю через велику концентрацію світлового потоку на зіниці. Що більше діаметр об’єктива телескопа, то більша енергія потрапляє на зіницю ока.

Для одержання великих кутових збільшень (близько кількох сотень) застосовують мікроскоп. Прилад складається із двох систем лінз: об’єктива й окуляра. На об’єктив світло падає від розглянутого об’єкта, через окуляр світло потрапляє в око спостерігача. Предмет розташовується безпосередньо за фокусом об’єктива, за допомогою якого досягають дійсного збільшеного зображення.

Необхідно підкреслити, що принцип дії мікроскопа зводиться до послідовного збільшення кута зору спочатку об’єктивом, а потім окуляром. Спочатку об’єктив створює збільшене зображення предмета перед окуляром, а потім окуляр додатково збільшує це зображення.

Кутове збільшення оптичних мікроскопів зазвичай змінюється в межах від 15 до 1200.

5. Фотоапарат, проекційний апарат

¾¾ Фотоапаратом називається пристрій для одержання оптичних зображень різних об’єктів на світлочутливому шарі фотоплівки або матриці.

Необхідно насамперед відзначити, що зображення утворене не лінзою, а за допомогою малого отвору. Лінза потрібна для одержання більш якісного зображення. Тому особливу увагу слід звернути на роль діафрагми у фотоапараті. Будова фотоапарата подібна

332

Усі уроки фізики. 11 клас. Академічний рівень

до будови ока. Роль роговиці й кришталика тут виконує об’єктив, роль же сітківки в плівковому фотоапараті — світлочутлива плівка, а в цифровому — фотоелемент.

Істотною відмінністю фотоапарата від ока є спосіб наведення на різкість: для цього зазвичай змінюють відстань від об’єктива до плівки (фотоелемента). Однак останнім часом з’явилися фотоапарати, у яких можна плавно змінювати також і фокусну відстань об’єктива.

За допомогою проекційних апаратів на екрані одержують дійсне збільшене зображення рисунків, креслень, фотографій і т. ін.

Проектування прозорих об’єктів (діафільмів, діапозитивів) називається діапроекцією, непрозорих об’єктів (рисунків, фотографій, креслень) — епіпроекцією.

Призначення діапроектора — створювати на екрані збільшене зображення прозорих рисунків або фотографій, зафіксованих на кадрі діафільму або діапозитиві.

Кінопроектор відрізняється від діапроектора лише тим, що в ньому зміна кадрів відбувається 24 рази за 1 с. Із цією метою перед об’єктивом ставлять рухливу механічну заслінку (обтюратор), що перекриває об’єктив у той момент, коли кіноплівка прокручується на один кадр. Оскільки око ці переривання не помічає, то ми бачимо безперервний рух предметів на кіноекрані.

ПИТАННЯ ДО УЧНІВ У ХОДІ ВИКЛАДУ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Перший рівень

1.Оптична сила лінз може бути додатною або від’ємною. Які лінзи потрібно використовувати для усунення короткозорості? далекозорості?

2.Як відрізнити окуляри для далекозорих людей від окулярів для короткозорих людей?

3.Чи можна сфотографувати предмет, розташований між об’єктивом і його фокусом? Чому?

Другий рівень

1.Чому людина з нормальним зором може однаково чітко бачити як далеко, так і близько розташовані предмети?

2.Як треба розташувати предмет і лупу, щоб бачити через лупу збільшене зображення цього предмета? Яким буде це зображення — дійсним чи уявним?

Електродинаміка.  5. Хвильова й квантова оптика

333

3.Що спільного в будові ока й фотоапарата? Чим відрізняються в них способи наведення на різкість?

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1.Якісні питання

1.Що спільного у всіх оптичних приладів, які «збільшують» або «наближають»?

2.Оптична сила лінз в окулярах –1,5 дптр. Для короткозорих чи далекозорих очей ці окуляри?

3.У магазині «Оптика» є в продажу такі окуляри: +2 дптр, –0,5 дптр, –3 дптр, +2,5 дптр. Які вади зору виправляють ці окуляри?

2.Навчаємося розв’язувати задачі

1.На футлярі лупи написане 4 . Це означає, що лупа дає 4-кратне збільшення. Яка фокусна відстань цієї лупи?

2.Збільшення об’єктива мікроскопа дорівнює 25. Яке збільшення мікроскопа, якщо збільшення окуляра 12?

ЩО МИ ДІЗНАЛИСЯ НА УРОЦІ

yy Оптична система — сукупність оптичних елементів,— створена для формування пучків світлових променів або для одержання зображень.

yy Здатність ока пристосовуватися до різної яскравості спостережуваних предметів називають адаптацією.

yy Здатність кришталика змінювати свою кривину в разі зміни відстані до розглянутого предмета називають акомодацією.

yy Найменша відстань, на якій око бачить предмет, практично не напружуючись, називають відстанню найкращого зору D.

yy Короткозорій людині необхідні окуляри з розсіювальними лінзами, а далекозорій — із збиральними.

yy Лупою називається двоопукла лінза з невеликою фокусною відстанню (від 10 до 1 см).

Домашнє завдання

1.Підр-1: § 42; підр-2: § 20 (п. 2).

2.Зб.:

Рів1 13.9; 13.10; 13.11; 13.27.

334

Усі уроки фізики. 11 клас. Академічний рівень

Рів2 № 13.60; 13.61; 13.62; 13.63. Рів3 № 13.71, 13.73; 13.76; 13.77.

3. Д: підготуватися до самостійної роботи № 10.

ЗАВДАННЯ ІЗ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ № 10 «ПРИРОДА СВІТЛА. ЗАКОНИ ГЕОМЕТРИЧНОЇ ОПТИКИ»

Завдання 1 (1,5 бала)

Ясного дня сонячні відблиски на поверхні води є результатом...:

Азаломлення світла.

Б прямолінійного поширення світла. В дзеркального відбиття світла.

Гдифузійного відбиття світла.

Завдання 2 (2,5 бала)

На рисунку зображена скляна лінза, що перебуває в повітрі. Перед лінзою розташовано предмет AB .

B

A

F

F

АЗображення предмета в лінзі пряме уявне збільшене.

БЗображення предмета в лінзі пряме дійсне зменшене.

ВЗображення предмета в лінзі перевернене уявне зменшене.

ГЗображення предмета в лінзі перевернене дійсне зменшене.

Завдання 3 (3 бали)

Завдання 3 має на меті встановити відповідність (логічна пара). До кожного рядка, позначеного буквою, підберіть твердження, позначене цифрою.

АЯкщо предмет перебуває далі від подвійної фокусної відстані від лінзи, то…

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]