Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат инт. техн..docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
39.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ “КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

імені В.Гетьмана

Кафедра інформаційного менеджменту

Реферат

З дисципліни : «Інтернет технології в бізнесі»

На тему : «Електронні гроші в Інтернет та їх вплив на еволюцію

банківських послуг.»

Виконала:

Студентка ІІ курсу , спеціальності 6504, групи 2,

Миколайчук К.М.

Перевірила:

Щедріна О.І.

Київ - 2012

Зміст

Вступ.

  1. Поняття електронних грошей.

  1. Електронний гаманець.

  1. Плюси та мінуси електронних грошей.

  1. Основні системи електронних розрахунків.

  1. Проблеми впровадження електронних грошей в грошовий оборот.

  1. Перспективи розвитку електронних розрахунків.

Висновок.

Список використаної літератури.

Вступ

Гроші - один з найбільших наших винаходів - складають найбільш захоплюючий аспект економічної науки. “ Гроші зачаровують людей. Із-за них вони страждають, для них вони трудяться. Вони придумують найбільш майстерні способи витратити їх. Гроші - єдиний товар, який не можна використовувати інакше, окрім як звільнитися від них. Вони не нагодують вас, не дадуть притулку і не розважать до тих пір, доки ви не витратите або не інвестуєте їх. Люди майже все зроблять для грошей, і гроші майже все зроблять для людей. Гроші - це приваблива, така, що повторюється, міняє маски загадка ”.

З розвитком Інтернету переваги електронних платіжних систем стають все більш очевидними. Адже можливість оплачувати товари і послуги, не виходячи з дому, регулярно збільшує кількість прихильників такого виду взаєморозрахунків, і тому стрімко набуває широкої популярності на ринку.

Електронні платіжні системи дозволяють набувати бажаного товару незалежно від місцезнаходження покупця і продавця. Багато хто вважає, що електронні гроші це пластикові карти (дебетні або кредитні), що дозволяють замість готівки розплачуватися ними в магазинах і інших установах. Проте, пластикові карти на зразок широко поширених Visa, MasterCard, Cirrus не є електронними грошима як такими. Це всього лише засіб доступу до рахунку, відкритого в банку, що емітував дану карту і що є учасником якої-небудь з названих однойменних систем.

Ще три - чотири роки тому електронні гроші вважалися у нас екзотикою, а сьогодні на дверях багатьох крупних міських магазинів, ресторанів або сервісних центрів красуються логотипи, що сповіщають, що саме тут оплату можна провести електронними грошима. Число їх володарів в столиці і ряду інших найбільших міст неухильно росте.

Не дивлячись на те, що у нас електронні гроші з'явилися недавно, у всьому світі цими грошима люди користуються вже протягом багатьох років. Оскільки це є найбільш простою і швидкою формою розрахунку, доступною практично в будь-якій країні світу.

  1. Поняття електронних грошей.

Існує багато визначень електронних грошей. Зупинимось на деяких з них. "Вікіпедія" дає наступне визначення і тлумачення:

Електронні гроші (також відомі як e-money, e-гроші, електронна готівка, електроні обміни, цифрові гроші, цифрова готівка чи цифрові обміни) — означення грошей чи фінансових зобов'язань, обмін та взаєморозрахунки з яких проводяться за допомогою інформаційних технологій. Електронні гроші є важливим концептом електронної комерції та електронного урядування.

Для користування ними потрібна інфраструктура — комп'ютерні мережі, Інтернет та електронні платіжні сервіси.

Електронні гроші завжди пов'язані з певною платіжною системою, яка виступає їх емітентом та яка або сама виступає їх екваєром, або підписує договір еквайрингу з іншими компаніями.

Система електронних платежів це приклад електронних грошей. З електронними грошима також можуть виникати деякі проблеми. Їх дві, і обидві вони сидять усередині людини. Перша — немає персонального комп'ютера, або він є, але його тримають більше для меблів. Друга - в уявленні комп'ютерні гаманці і різноманітна екзотика у вигляді цифрових грошей не для кожного. Як правило, присутній такий чинник, як необхідність платити за карти, за допомогою яких поповнюється гаманець: за готівку, наче дешевше буде.

Згідно з визначенням Європейського центробанку під терміном “електронні гроші” розуміють грошову вартість, що зберігається в електронному вигляді на технічному пристрої. “Електронні гроші” у Директиві 2000/46/ЄС розглядаються як замінник монет і банкнот, здебільшого призначений для здійснення платежів в обмежених сумах, та визначаються як грошова вартість, що є вимогою до емітента, яка: зберігається на електронному пристрої; емітується при отриманні грошових коштів на суму не меншу, ніж емітована грошова вартість; приймається як засіб платежу особами, іншими ніж емітент.

За висновком директора Української фінансово-банківської школи Савлука М.I., “е-гроші” – не є аналогом готівкових грошей, не є третьою самостійною формою грошей, а є високотехнологічним аналогом депозитних грошей, які мають у перспективі замінити чек. Розвиток електронних грошей – це вдосконалення механізму зберігання, руху та функціонування депозитних грошей. Разом з цим, ним підкреслено, що в науковій економічній літературі існують протилежні думки з цього приводу.

Поява електронних грошей обумовлена:

• розвитком інформаційних і криптографічних технологій, які дозволили зберігати на технічних пристроях грошову вартість та передавати її;

• потребами систем електронної торгівлі, яким необхідний інструмент для здійснення беззбиткових мікроплатежів.

Таким чином, можна зробити висновок, що електронні гроші є грошовими зобов’язаннями емітента в електронному вигляді і зберігаються на електронному пристрої держателя. У системах, які здійснюють розрахунки електронними грошима, банківські рахунки використовуються лише при введенні та виведенні грошей з системи: зарахування грошей на рахунок емітента при емісії електронних грошей та списання грошей з рахунку емітента у разі пред’явлення електронних грошей для погашення.