Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші_сутність, форми та функції.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
67.11 Кб
Скачать

2.2.2. План проведення та структура заняття з обраної теми

Для успішного проведення будь-чого у житті необхідним є проведення попереднього планування того чи іншого завдання. Не винятком є і проведення уроку, особливо уроку! Адже одним з найголовніших завдань викладача є не просто викласти матеріал та перевірити знання, а перш за все, - досягти саме засвоєння знань учнями, набуття навичок їх застосування на практиці, адже теоретичні знання виступають лише свого роду платформою у будь-якій справі. Вміння ж їх застосовувати дає більше можливостей у житті.

Шкільний урок, як відомо, триває 45 хв., тому зобразимо у стислому вигляді етапи проведення уроку з розписом відведеного на кожен з них часу.

 Етапи проведення уроку:

  1. організаційний момент - 2 хв.;

  2. міні-лекція та активізація опорних знань – 10 хв.;

  3. сприймання й усвідомлення учнями нового матеріалу - 5 хв.;

  4. проведення завдань та вирішення практичних задач – 23 хв.;

  5. підсумки уроку, виставлення оцінок та повідомлення домашнього завдання –5 хв.

Таким чином, спершу доцільним буде провести знайомство з аудиторією: власне відрекомендуватись, а також познайомитись з учнями. Це дасть змогу встановити той важливий контакт з аудиторією. При цьому можна буде оцінити на перший погляд аудиторію, з якою буде проводитись співпраця.

Як вже зазначалося, не в усіх загальноосвітніх навчальних закладах ведеться викладання економічних дисциплін. Звісно, на мою думку, у такому віці учні вже повинні мати знання по даній темі, але проведення невеликої лекції, викладу основного матеріалу – є безперечно необхідною складовою проведення уроку.

Опісля, для підкріплення отриманих теоретичних знань, буде наданий невеликий конспект повідомленого нового матеріалу.

Як відомо, уроки в школі мають свою особливість і відмінності від університетських занять, де вони поділяються чисто на лекційні заняття та на практичні (семінарські), де проводиться перевірка знань. На уроках же в школі для початку надається теоретичних матеріал, після чого слідує виконання різного роду завдань для перевірки рівня засвоєння знань та виконання практичних завдань для набуття того чи іншого досвіду.

Переходячи вже до частини з перевірки засвоєного матеріалу, пропоную провести розподіл учнів в аудиторії на три підгрупи для виконання наступного ряду завдань. Виконання подібних колективних завдань, на мою думку, розвиває у майбутніх працівників дух «колективізму» та згуртованості у роботі, що є такою необхідною рисою та вимогою багатьох роботодавців.

Командам буде запропоновано обрати капітанів, вигадати назву та гасло кожної підгрупи у відповідності до тематики уроку, що трохи відволіче учнів та дозволить творчо помислити.

У такому командному дусі будуть виконані наступні завдання:

  1. експрес-опитування;

  2. заповнення таблиці біля дошки.

Окрім виконання колективних завдань, буде представлено увазі учнів ряд індивідуальних завдань, зокрема:

  1. розв’язок тестових завдань;

  2. вирішення кросворду.

Переходячи до більш практичної частини уроку, учням буде запропоновано знову ж таки у командному вигляді вирішити практичні завдання (задачі), які тісно переплітаються з реальними життєвими ситуаціями, що дасть змогу застосувати теоретичні знання на практиці та набути певний досвід.

І на кінець уроку буде винесено невеличке дискусійне питання, яке надасть можливість кожного в аудиторії увімкнути творче мислення та висловити власну позицію. Це надасть змогу у підсумку прийти до якоїсь позиції даного класу.

Оцінювання проведеної роботи учнів протягом уроку буде проводитись у двох формах:

  • за колективну співпрацю (оцінка роботи у групах);

  • за індивідуальну роботу та активність.

Таким чином, на мою думку, можна буде оцінити роботу усіх та кожного окремо. Отримані оцінки кожен зможе дізнатись одразу ж, адже вони будуть оголошені вже вкінці самого заняття.

І опісля буде задане домашнє завдання згідно теми проведеного уроку для того, щоб вдома кожен зміг систематизувати та поглибити особисті знання.

Отже, підводячи підсумки наведеної структури уроку, можу говорити про різноманітність застосовуваних методів навчання (як колективних, так і індивідуальних; як письмових, так і усних; як на виявлення знань теоретичного матеріалу, так і на виявлення здатності творчо та не ординарно мислити).