Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом_1-2_раздел.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
204.47 Кб
Скачать

1.3. Теоретичні основи міжнародного маркетингу в шоу-бізнесі

У ринкових умовах головною особливістю маркетингу в сфері шоу -бізнесу є поєднання трьох його напрямків . Крім залучення потенційних споживачів можна виділити управління відносинами з покровителями , створення репутації та системи внутрішнього менеджменту установи . англійський економіст Брадфорд склав схему, що описує маркетингову діяльність організацій шоу -бізнесу. (рис.1).

Робота з відвідувачами (клієнтами ) необхідна для виправдання місії компанії в сфері шоу -бізнесу , тоді як метою залучення покровителів ( спонсорів , інвесторів) є отримання фінансової та матеріальної підтримки. Створення репутації культурної організації важливо для подальшого розвитку її діяльності .

Крім того , слід зазначити , що різні області маркетингу в сфері шоу -бізнесу нерозривно взаємопов'язані. Установа , якісно розробляє свою індивідуальну , високопрофесійну робочу програму , стає більш цікавим для відвідувачів і для суспільства в цілому.

Рис.1. Напрями маркетингу організації у сфері шоу-бізнесу

Джерело:

Управління відносинами з покровителями

Управління репутацією організації

Керівник

Управление организацией

Рис.2. Спіраль розвитку напрямків маркетингової діяльності у сфері шоу-бізнесу

Джерело:

Продукт.В сфері шоу-бізнесу в якості продукту виступають різні послуги , що надаються компанією відповідно до її місії. Для компанії «Преміум Саунд», наприклад , в якості основних послуг виступають організація концертів,корпоративних заходів, заходи щодо просування (Презентації ;Промо-акція ;Pr-акції ;відкриття магазинів, центрів і т.д).Крім того , велике значення мають додаткові послуги. Додаткові послуги: кейтерингове обслуговування ;оформлення майданчика / декор ;виступи зірок естради ;транспортні послуги ;прийом і розміщення vip-гостей ;бронювання готелів, оренда приміщення ;технічне забезпечення заходу ;чартерні авіаперевезення в будь-яку точку світу.

Споживач.Особливістю комплексу маркетингу компанії шоу-бізнесу є обов'язкова присутність і участь споживачів , інакше вся діяльність підприємства виявляється безглуздою . Ця особливість , втім , поширюється також на виробництво ряду послуг. Сфера шоу-бізнесу задовольняє потреби людини в духовному розвитку , тому в якості споживачів послуг компаній в сфері шоу-бізнесу виступають різні верстви населення.

Політика цін.Цінова політика у сфері шоу-бізнесу визначається насамперед економічними показниками країни. Наприклад, зараз, на міжбанку гривня падає, що призведе до підвищення цін, так як зарубіжних виконавців купують у фіксованій валюті - долар.

Просування продукту.З чотирьох елементів комплексу просування продукту (стимулювання продажів , прямий маркетинг , суспільні зв'язки і реклама) три елементи знаходять застосування у сфері шоу-бізнесу - реклама , прямий маркетинг і суспільні зв'язки .

Реклама і прямий маркетинг у сфері шоу-бізнесу спрямовані на додатковий приплив коштів . Управління ж громадськими зв'язками організації орієнтується на створення її іміджу , репутації. Звичайно , чітких меж між цими елементами провести не можна , так як сама реклама і прямий маркетинг впливають на створення репутації організації , і розширення громадських зв'язків призводить до збільшення числа відвідувачів та спонсорів або інвесторів.

Розділ 2.Сучасний стан та особливості організації та реалізації міжнародної маркетингової діяльності у шоу-бізнесі

2.1 Світові тенденції організації міжнародної маркетингової діяльності у шоу-бізнесі

2.2.Проблеми та тенденції розвитку ринку шоу-бізнесу в Україні

2.3 Аналіз міжнародної діяльності ТОВ «Преміум Саунд» на ринку шоу-бізнесу на прикладі концерту Joe Cocker.

Компанія «Преміум Саунд» - один з лідерів на ринку послуг у сфері шоу-бізнеса в Україні. Компанія була заснована у 1997р.,але діяльність Event-агентства з організації та управління заходів як окрема послуга виникла близько 12 років тому.

Основні послуги, які надає компанія "Преміум Саунд" це:

-Організація корпоративних заходів (корпоративний відпочинок;розважальна програма; діловий прийом; Team building;управлінський консалтинг)

- Приватні замовлення(Ювілей / День народження; весілля;ексклюзивне захід;випускний бал;дитяче свято)

- Заходи щодо просування (Презентації ;Промо-акція ;Pr-акції ;відкриття магазинів, центрів і т.д)

- Додаткові послуги: кейтерингове обслуговування ;оформлення майданчика / декор ;виступи зірок естради ;транспортні послуги ;прийом і розміщення vip-гостей ;бронювання готелів, оренда приміщення ;технічне забезпечення заходу ;чартерні авіаперевезення в будь-яку точку світу.

Компанія «Преміум Саунд» є представником таких виконавців як Keiko Matsui,DePhazz,Carlos Santana,Joe Cocker, та Patricia Kaas в країнах Східної та Західної Європи.

З 2011р. компанія «Преміум Саунд» почала працювати і на ринку Сполучених Штатів, відкривши філію Event -агенства в Лос-Анджелесі,тому основною метою компанії є набуття конкурентоспроможності серед американських агентств шоу-бізнесу.

Компанія «Преміум Саунд» за всі роки існування створила собі безукорізненний імідж на ринку шоу-бізнесу країн СНД,якій підтверджується якістю та ефектністю проведенням концертів,і що дуже важливо за приємливими цінами на квитки.Кожен рік компанія «Преміум Саунд» підписує контракт з зіркою світового масштабу і організовує його турне по країнам СНД.Зазвичай,другою стороною в цьому контракті виступає канадська компанія «Live Nation»,яка є світовим лідером у сфері шоу-бізнесу. «Live Nation» має філії во всіх розвиненних країнах світу:США,Китай,Японія,Австралія та майже всі країни ЄС.Крім того «Live Nation» має найбільший інтернет ресурс(www.ticketmaster.com),а також наявність кас во всіх розвиненних країнах, по розповсюдженню квитків на всі можливі концерти.І саме «Live Nation» продюсує та має контракти з найвідомішими зірками світу,такими як One Repulic,Lady Gaga,Jenifer Lopez,Backstreet Boys,Avicii,One Direction і багато інших.Тому,якщо компанія «Преміум Саунд» планує організувати концерт,їй доводиться звертатися у «Live Nation» і викупати контракт на рік для проведення туру в країнах СНД.

Перш ніж підписати контракт,компанія зобов’язана ознайомитися з райдером виконавця.Райдер – це перелік умов і вимог, що пред'являються артистом, музикантом або творчим колективом до організаторів виступів. Повне виконання всіх умов райдера стороною організатора є необхідною умовою організації виступу артиста або музиканта. В іншому випадку артист має повне право відмовитися від виступу без повернення внесеної передоплати та відшкодування збитків організатора.

Після того,як компанія погоджується з райдером,вона складає приємливий розклад концертів під час всього турне.Це є однією з найважливіших деталей всього організаційного процесу,тому що від цього залежить успіх виступів виконавця і відвідуваність концертів,що є найголовнішим,тому що весь прибуток компанії залежить від продажу квитків.Перед кожним концертом визначається цільова аудиторія виконавця,концерти якого,компанія хоче організувати,і порівнюється з цільовою аудиторією виконавців,якіх планують організовувати конкуренти.Якщо цільова аудиторія буде збігатися,то компанії будуть ділити прибуток між собою,тому треба складати розклад так, щоб на одну і ту саму цільову аудиторію не проводилися концерти з різницею в місяць.Наприклад,цільова аудиторія у Джо Кокера це:

  • Жінки / чоловіки - 35 +

  • Основний вік - 30-60

  • Рівень доходів: високий, вище середнього

  • Рід занять: керівники, підприємці,фахівці.

Тобто,ні в якому разі,не можна допускати можливості,щоб Джо Кокер виступав протягом місяцю,наприклад, з Елтоном Джоном або Хуліо Іглесіасом,тому що в них однакова цільова аудиторія.Також,від цільової аудиторії залежить з яким спонсором буде укладена угода.У Джо Кокера спонсором виступав «Nemiroff»,тому що основна група споживачів старше ніж 30 років і мають дохід вище середнього,якщо ж це буде,наприклад, «DJ Tiesto»,то скоріш за все спонсором буде енергетичний напій «Burn» чи «Red Bull»,у яких основна група споживачів від 18-30 років.

Після того,як складається розклад,компанія «Преміум Саунд» виплачує гонорар Джо Кокеру,він складає 1 міл. 250 тис євро(табл..).Звісно,що частина грошей,які йдуть на організацію концерту надають спонсори, в обмін на рекламування з метою популяризації товару.Але,зазвичай,є один спонсор,якій надає найбільшу суму коштів,його називають «титульним» і його рекламують більше ніж інших.Вклад спонсора залежить від ефективності реклами,а тобто від:

  • кількості виходів роліку на телебаченні;

  • кількості виходу реклами по радіо;

  • зовнішньої реклами(сіті-лайти;екрани;проектори в метро);

  • нагадування генерального спонсору в пресі;

  • інтернет реклама. Розміщення банерної реклами з логотипом спонсора на різних сайтах;

  • оформлення фойє концертного майданчика і залу банерами спонсора(надаються спонсором);

  • поширення промо-матеріалів спонсора перед поданням.(сувеніри,флаєра, брошури, надаються спонсором);

  • проведення спонсором перед поданням BTL заходів;

  • згадка спонсора в ЗМІ.

Як було зазначено вище,у Джо Кокера «титульним» спонсором був «Nemiroff».

Що стосується рекламної діяльності,то вона розпочалася,як тільки був підписан контракт з Джо Кокером,тобто за 4 місяці до концерту.Рекламна діяльність проводилась таким чином:

  • Реклама на вулиці (орендується 40 рекламних щитів:біл-бордів,сіті-лайти);

  • Радіо (замовляється реклама на радіо станціях,які підходять за цільовою аудиторією);

  • Телебачення (замовляється реклама на каналах,які підходять за цільовою аудиторією терміном на місяць);

  • Преса(замовляється реклама у журналах,які підходять за цільовою аудиторією);

  • Флаєри,рекламні листівки (друкуються 10 тис. штук);

  • Інтернет (реклама у соціальних мережах,таких як Facebook,Twitter;блогах,форумах,а також,як банери і вірусна розсилка);

  • Афіша(великі плакати на всю будівлю);

  • ТВ відкритий(знімаються в оренду 5 великих екранів,зазвичай в центрі міста).

Таблиця

 

Маркетинг

Деталі

Місцева валюта,EUR

Поточний курс,EUR

Реклама на вулеці

40 рекламних щитів на 3 місяці

72 000

97 200

Друк плакатів для рекламних щитів

 

10 000

13 500

Радіо

 

15 000

20 250

Телебачення

 

40 000

54 000

Преса

 

10 000

13 500

Флаєри,рекламні листівки

10 000 шт.

4 000

5 400

Інтернет

 

10 000

13 500

Афіша

 5 шт.

70 000

94 500

ТВ відкритий

5 великіх екранів на 20 днів

10 000

13 500

РАЗОМ

 

241 000

325 350

Джерело

Далі йде все відповідно райдеру Джо Кокера(табл.):

  • Страхування виконавця та його групи;

  • організовується перевезення персональної апаратури виконавця та його групи;

  • бронюються номера у п’ятизірковому готелі у центрі Москви на всю групу виконавця;

  • відкриваються візи на 30 чоловік;

  • замовлення VIP в аеропорту для Джо Кокера та музикантів;

  • замовляється місцевий транспорт(це були 2 Range Rover для Джо Кокера і його музикантів,а також два мікроавтобуси Mercedes бізнес-класу);

  • Наймання додаткового персоналу(перекладачі;шофери;офіціанти)

  • Служба безпеки(наймання персональних охоронців);

  • Кейтеринг – це ресторанне обслуговування,яке організується практично в будь-якому місці — це може бути виїзний банкет, фуршет, барбекю на природі, корпоративна вечірка або інша форма обслуговування. При цьому ресторан надає цю послугу умовно безкоштовно,в обмін на рекламу.

Таблиця

Витрати на

виконавеця,подорожі,транспорт

Деталі

Місцева валюта

EUR

Поточний курс EUR

Плата виконавцю

1 250 000

1 250 000

Технічний райдер

25 000

33 750

Вантажні перевезення

25 000

33 750

Візи

30 чоловік

6 000

8 100

Готель

24 000

32 400

Місцевий транспорт

10 000

13 500

Додаткові витрати

10 000

13 500

Кейтеринг

10 000

13 500

Служба безпеки

5 000

6 750

VIP в аеропорту

15 чоловік

4 500

6 075

Страхування

2% от 2 мілйонів

20 000

27 000

Додатковий персонал і перекладачі

3 000

4 050

Інші витрати

5 000

6 750

РАЗОМ

1 397 500

1 449 125

Джерело: «Преміум Саунд»

В той же час,компанія «Преміум Саунд» домовляється стосовно арени, де буде проводитися безпосередньо концерт.Концерт проводився на Олімпійському стадіоні в Москві,що коштувало 121,5 тис. євро(табл..).На охорону під час концерту були найняті приватні охоронці,а також ріжська поліція,яка контролювала за порядком під час заходу,що коштувала 27 тис. євро.Також були замовленні бейджи для організаторів,артистів,технічного персоналу та охорони(додаток).Кожна з цих груп мають свій унікальний бедж,який дозволяє переміщатися в певній зоні,в якій вони мають право знаходитися.Якщо хтось з цих груп виходить зі своєї зони,він буде оштрафований,це може бути як охоронець,так і організатор.Наприклад,якщо організатор вийде на сцену під час виступу.Але є й винятки,якщо буде небезпечна ситуація спровокована збоку фанатів,то охоронці повинні виходити на сцену та забезпечити безпеку виконавцю.

Таблиця

Виробничі витрати

Деталі

Місцева валюта,EUR

Поточний курс,EUR

Місце проведення,оренда

 

90 000

121 500

Місцева продукція

Включно до технічного райдеру

50 000

67 500

Кейтерінг під час концерту

Включно до витрат

5 000

6 750

Поліція

 

5 000

6 750

Приватні охоронці для місця проведення концерту

 

15 000

20 250

Додаткові місця

 

25 000

33 750

Бейджи

 

800

1 080

Інші витрати

 

0

0

РАЗОМ

 

190 800

257 580

Джерело:

Валовий обсяг продажів квитків

Місцева валюта,EUR

Поточний курс EUR

Категорія

Кількість місць

Ціна за місце

Сума,EUR

1

6000

40

240 000

324 000

2

2000

50

100 000

135 000

3

2000

70

140 000

189 000

4

1500

85

127 500

172 125

5

2500

100

250 000

337 500

6

4000

150

600 000

810 000

7

1200

170

204 000

275 400

8

800

180

144 000

194 400

9

600

200

120 000

162 000

10

550

250

137 500

185 625

11

500

400

200 000

270 000

12

300

450

135 000

182 250

13

200

750

150 000

202 500

14

50

1000

50 000

67 500

TOTAL

24 000

2 598 000

3 507 300

Відрахування

Ставка у %

Місцева валюта,EUR

Поточний курс, EUR

Комісія з продажу квитків, %

7%

181 860

245 511

Авторське право, %

5%

129 900

175 365

ЗАГАЛЬНИЙ ДОХІД

2 286 240

3 086 424



 

Місцева валюта,EUR

Поточний курс EUR

Місткість

Дохід

Витрати

Прибуток,(збиток)

Прибуток,(збиток)

100%

2 286 240

1 847 593

438 647

592 173

90%

2 057 616

1 847 593

210 023

283 531

80%

1 828 992

1 847 593

(18 601)

(25 111)

70%

1 600 368

1 847 593

(247 225)

(333 754)

60%

1 371 744

1 847 593

(475 849)

(642 396)

50%

1 143 120

1 847 593

(704 473)

(951 039)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]