Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОхП шпора.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.04 Кб
Скачать

37. В чому полягає професійний добір працюючих?

У сучасних умовах безпека праці, надійність та продуктивність технічних систем залежить від професійного добору працівників на підприємствах різних форм власності. Здійснення такого добору передбачено ст.18 Закону «Про охорону праці» і спрямовано на реалізацію одного з найважливіших принципів державної політики в галузі охорони праці – пріоритету життя та здоров’я людей щодо результатів виробничої діяльності.

Професійний добір — одна з найважливіших складових комплексу профілактичних заходів щодо забезпечення безпеки праці, який включає також контроль за проектуванням нових технологій та виробничого устаткування, застосування раціональних режимів праці й відпочинку і засобів індивідуального захисту, ефективне медичне обслуговування, зниження можливих економічних втрат у зв’язку з травматизмом та профзахворюваністю. Значення цих заходів тепер зростає у зв’язку з впровадженням соціального страхування від нещасних випадків і профзахворювань. Тому для широкого введення профдобору на підприємствах необхідні наукове обґрунтування та детальна розробка механізму реалізації його у вигляді заходів.

Основу психофізіологічного професійного добору становить забезпечення адекватності вимог, які висувають фактори умов праці, психофізіологічним можливостям людини. Тому він повинен супроводжуватися попередніми(під час приймання на роботу) й періодичними (в процесі трудової діяльності) медичними оглядами. Створення системи пофесійного добору для широкого впровадження на промислових підприємствах має передбачати вирішення найважливіших завдань у межах як усієї країни, так і окремого підприємства.

Основними напрямами професійного добору є:

- підвищення успішності професійної діяльності;

- профілактика травматизму;

- профілактика профзахворювань.

Система професійного добору працівників у межах підприємства передбачає визначення контингентів, які підлягають профдобору; обґрунтування виробу методів і критеріїв профдобору; організацію кабінетів профдобору.

38. Розкрити зміст поняття "охорона праці".

Охорона праці за своєю сутністю є турботою про людину у процесі використання її праці і розглядається як охорона працездатності людини. З іншого боку, відносини щодо охорони праці — невід'ємна складова організації процесу праці, що створює умови для стабільної та успішної трудової діяльності громадян.

Основним завданням охорони праці є гуманізація праці. Під гуманізацією праці розуміють профілактику перевтоми, професійних захворювань, запобігання виробничому травматизму, підвищення змістовності праці, створення умов для всебічного розвитку особистості.

Завданнями охорони праці є:

• віднаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища;

• запровадження норм гранично допустимих рівнів шкідливих виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпечності праці;

• розробка та планування заходів з поліпшення умов праці;

• забезпечення безпеки виконання робіт працівником;

• впровадження технічних засобів і заходів з боротьби з травматизмом і профзахворюваннями;

• розробка методів оцінки соціальної та економічної ефективності заходів з удосконалення умов та охорони праці.

Зміст охорони праці розглядають у соціальному, технічному, ме-дико-біологічному, юридичному, галузевому та вузькоспеціальному аспектах. Кожен аспект охорони праці має свій зміст і є самостійним напрямком у системі заходів щодо безпеки життя та здоров'я у процесі трудової діяльності.