Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

охорона праці доповідь

.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
21.88 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ НАУКИ МОЛОДІ та СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Вадима Гетьмана

Доповідь

з теми: «Застосування засобів індивідуального захисту працівників на будівництві»

з навчальної дисципліни

“охорона праці”

Виконала студентка 3 курсу

факультету економіки та управління

спеціальності 6601-1

група №4

Окішор Катерина Олександрівна

Київ 2013

Застосування засобів індивідуального захисту працівників на будівництві.

Загальні вимоги безпеки  для працівників будівництва.

Для забезпечення працівників від дії небезпечних і шкідливих виробничих факторів при існуючій технології та умовах робіт необхідне застосування засобів індивідуального захисту.

Проектування виробничих об'єктів, розробка нових техно¬логій, засобів виробництва, засобів колективного та індивідуального захисту працівників повинні провадитися з урахуванням вимог щодо охорони праці.

Коментована стаття та ст. 24 Закону України «Про охорону праці» встановлюють положення про дотримання вимог з охорони праці як при проектуванні виробничих об'єктів, розробленні нових технологій, засобів виробництва, засобів колективного та індивідуального захисту працівників, так і при введенні в дію після будівництва або реконструкції виробничих будівель, споруд, устаткування, транспортних засобів, технологічних процесів.

У процесі провадження робіт, відповідно до наявної професії й кваліфікації, працівники зобов'язані виконувати деякі вимоги з охорони праці для працівників відповідних професій і видів робіт, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації застосовуваних ними в процесі робіт будівельних машин, засобів захисту, оснащення, інструменту.

При виконанні робіт з нової технології, а також застосуванні нових матеріалів, конструкцій, машин, устаткування і технологічного оснащення, для яких вимоги безпечного провадження робіт не передбачені інструкціями з охорони праці, працівники зобов'язані виконувати рекомендації з охороні праці, розроблені компетентними організаціями у встановленому порядку.

У процесі повсякденної виробничої діяльності працівники зобов'язані співробітничати з роботодавцями з метою забезпечення спільних дій по захисту працівників і інших осіб від небезпечних і шкідливих виробничих факторів, у тому числі:

захисту працівників від падіння з висоти; захисту працівників і інших осіб від падіння предметів із висоти; забезпечення електробезпечності; забезпечення пожежовибухобезпечності; забезпечення безпеки дорожнього руху; захисту працівників і інших осіб від впливу машин, що рухаються, і механізмів; захисту працівників і інших осіб від впливу шкідливих речовин, шуму й вібрації; захисту працівників від шкідливих кліматичних впливів.

У випадках виявлення на будівельному майданчику, у виробничих цехах, на ділянках, робочих місцях порушень вимог безпеки робіт, що не можуть бути усунуті власними силами, і виникнення погрози особистої безпеки або здоров'ю працівники повинні звернутися до керівника робіт. При неприйнятті цією особою вчасно мір безпеки працівники мають право призупинити роботи і залишити небезпечну зону

Працівники, що мають професійні навички і не мають протипоказання за віком чи статтю відповідно до наявної професії, перед допуском до роботи повинні пройти:

медичний огляд для визнання придатними до виконання робіт у порядку, установленому Мінздравом України; навчання й перевірку знань безпечних методів робіт, підтверджуваних відповідним посвідченням; вступний інструктаж з охорони праці; первинний інструктаж на робочому місці.

Основними засобами індивідуального захисту при процесах, пов’язаних із хімічними засобами є: спеціальне взуття, спеціальний одяг, окуляри, респіратори.

При роботі з небезпечними речовинами слід застосовувати захисні дерматологічні засоби для рук: плівкоутворювальні пасту та рукавички.

Для захисту обличчя і очей від бризок розплавлених солей і енергії випромінювання необхідно застосовувати металеву сітку з осередками 0,8х0,8 мм, у якій на рівні очей вставлене органічне скло розміром 80х80 мм і завтовшки 3 мм, вигнуте по овалу обличчя.

Видача працівникам засобів індивідуального захисту здійснюється відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 29.10.96 N 170, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.11.96 за N 667/1692 (НПАОП 0.00-4.26-96), та Типових норм безкоштовної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям наскрізних професій і посад усіх галузей народного господарства та окремих виробництв, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці і соціальних питань, Президії Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок від 12.02.81 N 47/П-2 (із змінами) (НПАОП 0.00-3.03-81).

Засоби індивідуального захисту, що застосовуються працівниками при термообробці металів, повинні задовольняти вимоги відповідних стандартів безпеки праці по конкретних видах захисту та цих Правил. Засоби індивідуального захисту повинні мати сертифікат виготовлювача. Класифікація і загальні вимоги до засобів захисту працівників наведені в ГОСТ 12.4.011-89.

Керівники ділянок повинні періодично інструктувати працівників щодо правильного застосування засобів індивідуального захисту і догляду за ними.

Для заміни спецодягу, що здається працівниками в прання або ремонт, у організації повинен бути запас комплектів спецодягу.

Знаходячись на території будівельного майданчика, у виробничих і побутових приміщеннях, на ділянках робіт і робочих місцях, працівники зобов'язані виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, що відносяться до охорони праці, прийняті в даній організації. Допуск сторонніх осіб, а також розпиття спиртних напоїв у зазначених місцях забороняються.

Працівники повинні виконувати роботи відповідно до наявної кваліфікації. При недостатній кваліфікації працівники повинні пройти стажування під керівництвом більш досвідченого працівника, призначеного наказом по організації.

Працівники зобов'язані підтримувати порядок на робочому місці в процесі виконання робіт, очищати його від сміття, снігу, полою, не допускати порушень правил складування матеріалів і конструкцій, а також перевантаження засобів підкладання і цілісності огороджувальних і захисних пристроїв.

Застосовувані в процесі роботи засоби захисту, механізований інструмент, устаткування і технологічне оснащення повинні бути використані по призначенню, відповідно до інструкцій заводів-виготовлювачів по їх експлуатації й у порядку, установленому проектами провадження робіт, технологічними картами або іншими технологічними документами.

Працівники, що знаходяться поблизу місця події нещасного випадку, повинні зробити допомогу потерпілому і сповістити про це керівнику робіт. При розслідуванні причин нещасливого випадку працівники зобов'язані повідомити відомі їм обставини нещасного випадку, що трапився.

Працівники, винні в порушенні вимог інструкцій з охорони праці, несуть адміністративну й кримінальну відповідальність, у порядку, установленому законодавством.