Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Маркетинг пром предприятия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
96.77 Кб
Скачать

2. Вiд теорії до практики на прикладi нвп «Аріадна» Нитка Аріадни

Прикладом успішної свіжої диверсифікації може послужити досвід одеського біотехнологічного НВП «Аріадна». Підприємство, що раніше спеціалізувалося на випуску лікарських препаратів і біологічно активних добавок для людей, а також заквасок для виробництва кисломолочних продуктів, контрольних середовищ для лабораторних потреб, інгредієнтів для функціонального харчування, тепер додало до асортименту своєї продукції ряд ефективних кормових добавок для сільськогосподарських тварин. Слід зазначити, що компанія була готова до диверсифікації не тільки морально: дослідження в цій області проводилися нею досить давно, відповідно на момент прийняття рішення про доцільність диверсифікації вона вже мала у своєму розпорядженні необхіднi розробки. Залишалося тільки впровадити їх у виробництво.

Одне з основних правил диверсифікації полягає в тому, що це безперервний процес. Оскільки для ринку України незалежно від специфіки, як, втім, і для більшості ринків інших країн СНД, характерна нестійкість, криза і слабка прогнозованість, компаніям, у тому числі і самим успішним, навіть у кращі часи необхідно думати про запасний вихід. Тобто, враховуючи, що в країні в будь-який момент може змінитися економічна або політична ситуація, можливі зміни в законодавчій базі, виникнення проблем з сировиною чи збутом та ін. Тому важливо продумувати етапи діяльності підприємства на декілька кроків вперед, а заодно розглядати варіанти розширення/зміни напрямків бізнесу з метою його зміцнення.

Кредо одного американського телекомунікаційного гіганта звучить так: «Будь-яке удосконалення з моменту впровадження вважається застарілим». Це означає, що кожен новий крок у бізнесі одночасно передбачає планування наступного. Випередити самих себе - ось у чому секрет успіху сучасних компаній, яким вдається процвітати, випереджати зміни ринку, практично не прогинаючись під мінливий світ».

Запланована зміна

Процес диверсифікації може стосуватися як підприємства в цілому (переорієнтація виробництва на випуск нових видів продукції з метою розширення ринків збуту, відкриття дочірніх виробництв), так і окремих напрямів його діяльності (розширення асортиментного портфеля). Основною метою диверсифікації, як правило, є забезпечення економічної стійкості організації, посилення її конкурентоспроможності, підвищення прибутковості. Найчастіше саме пошук нових ефективних напрямків діяльності дозволяє компаніям розвиватися, отримувати додаткові доходи і знаходити нові конкурентні переваги.

Існує кілька видів диверсифiкацiйних стратегій залежно від цілей і завдань, які ставить перед собою підприємство. На практиці повсюдно застосовується масштабна (пов'язана або незв'язана) диверсифікація і локальна (експериментальна) мiкродиверсифiкацiя. Цей варіант являє собою впровадження окремих елементів масштабної диверсифікації, які згодом можуть оформитися в самостійний виробничий підрозділ.

Диверсифікуватися або не диверсифікуватися?

Приймаючи рішення про доцільність диверсифікації, слiд керуватися насамперед ступенем перспективності конкретного напряму бізнесу, фінансовим, а також професійним потенціалом компанії (тим, наскільки досконало вивчений даний сегмент ринку). В якості другого критерію рекомендується вдатися до закону Парето, проаналізувавши принцип 20 : 80 стосовно до конкретної бізнес-ситуації та оцінивши, які варіанти диверсифікації зможуть принести високий прибуток при значно більш низьких витратах фінансових і людських ресурсів. На думку фахівців, найбільш перспективною у всіх відносинах можна вважати споріднену або суміжну диверсифікацію. Таким чином, у компаній, які роблять ставку на стратегію спорідненої диверсифікації, тобто інвестують в однокореневі бізнеси, набагато більше шансів досягти поставленої мети. У разі спорідненої диверсифікації загальний потенціал виробництва значно перевищує суму продуктивностi, яку мали б бізнеси, якби працювали незалежно один від одного. У числовому еквіваленті ефект спорідненої диверсифікації можна представити як 2 + 2 = 5. На практиці ж цей вид стратегії гарантує компанії стійку конкурентоспроможність з усіма витікаючими з цього наслідками.