Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavets_52.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Розділ 4. Шляхи вдосконалення реалізації принципів місцевого самоврядування в україні

За час своєї незалежності Україна пройшла шлях становлення оновленого порядку роботи органів місцевого самоврядування орієнтуючись на європейські стандарти. Хоча був зроблений вагомий крок назустріч реформам даного сектору. Стан справ на практиці показує заплутаність делегування обов’язків і контролю виконання у роботі органів самоврядування. Сьогодні налагодження місцевого самоуправління є важливим елементом оптимізації ефективності функціонування в цілому, як в економічному, так і соціальному та інших важливих аспектах для країни.

Так, Україна перебуває в умовах реформування суспільства, тому необхідним є розширення функцій та повноважень місцевого самоврядування. Місцеві державні адміністрації можуть бути звільнені від реалізації певних економічних і соціальних функцій, що наразі виконуються органами самоврядування.

Невирішеним законодавчо залишається питання децентралізації повноважень центральних органів виконавчої влади, які керуються установками з центру тим самим стаючи на перепоні вирішенню питань органами місцевого самоврядування, які більш глибоко та детально ознайомленні з проблемними ситуаціями з урахуванням особливостей конкретного регіону.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування досягають взаємодії за умови посилення ролі органів місцевого самоврядування, що потребує внесення змін до Законів України «Про місцеве самоврядування».

Окремої уваги потребує затвердження бюджету місцевого самоврядування одночасно з бюджетами області та району, які мають входити до складу державного бюджету тим самим роблячи місцеве самоврядування відносно фінансово незалежним у своїх діях. Формування такого бюджету, як показує досвід Франції, має заключатися у дохідності власної бази, де має місце децентралізація загальних державних податків і збільшення частки місцевих податків у бюджетах на місцях.

Так як суттєвим перешкоджання функціонуванню місцевого самоврядування став несвоєчасний переклад Хартії необхідні заходи подолання впровадження

міжнародних стандартів, таких як внесення змін у Конституцію та Закони України, з урахуванням деяких неточностей перекладу понять Хартії, узгодження термінів та їх затосування та практиці.

Реалізація принципів місцевого самоврядування в Україні стане ефективнішою за дотриманням безпосередньо європейських стандартів , що має на меті також забезпечення матеріально - фінансової автономії територіальних громад при реалізації принципу самостійності місцевих бюджетів, про що йшлося вище. Реальна самостійність бюджетів можлива при їх визначенні на довгостроковій основі.

Принципи місцевого самоврядування мають забезпечуватися законодавчо на базі правової, фінансової, матеріальної та організаційної самостійності.

Модель державної влади і місцевого самоврядування України багато в чому нагадує модель державного устрою Французької Республіки. Так, Україна, як і Франція – унітарна держави, а тому форма правління в Україні подібна Франції. Вони схожі за територією (площа Франції – 543,9 тис. км.; площа України – 609,7 тис. км.), за кiлькiстю населення, за адміністративно – територіальним устроєм (кількість регіонів у Франції – 22; в Україні – 25), а також мають багато спільних географічних, кліматичних, демографічних та історичних ознак. Цікаво, що i місцеве самоврядування в Україні в своєму розвитку проходить шлях, подібний до французького. Крім того, Франція, як і Україна, має чотири рівні управління: центральний, регіональний, рівень департаменту та рівень комуни, який є базовим рівнем адміністративно–територіального устрою Франції і об’єктом як державного управління, так і місцевого самоврядування .

Таким чином досвід Франції, де процес децентралізації триває вже понад 26 років, для України є дуже цікавим. Він показує, що децентралізація державної влади побудована на принципі субсидіарності (вимагає, щоб рішення у державі приймались на нижчому можливому рівні, і верхні ланки управління вдаватись до будь-яких дій тільки у тому разі, якщо ці дії будуть ефективніші за відповідні дії нижніх ланок 14), є запорукою утвердження в державі демократичних стандартів управління, тобто децентралізація державної влади і розвиток місцевого самоврядування в країні – це аксіоми, на яких тримається держава і добробут її населення. Тому Україні потрібна така система взаємодії державної влади і місцевого самоврядування, яка б відповідала стратегічному курсу держави до демократії та європейським стандартам, що потрібує подальшого вивчення та наукового обґрунтування.

Управлінський потенціал громадського суспільства найбільш повно виявляється у наявності в ньому власних недержавних владно-управлінських інститутів, основними серед яких є органи місцевого самоврядування. За їх допомогою вирішується ціла низка внутрішніх справ та здійснюється взаємодія з державою . Тому в Україні необхідний постійний моніторинг та контроль заходів держави стосовно політики самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]