Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavets_52.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Розділ 3. Аналіз принципів місцевого самоврядування в різних країнах

    1. Принципи місцевого самоврядування в Україні та аналіз їх реалізації

Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування у липні 1997 року, коли після укладення Конституції України почалася гостра боротьба стосовно визначення пріоритетів в органах місцевого самоврядування. В цей час почала проводитися робота по удосконаленню органів місцевого самоврядування в країні. Так, у 1997 році Верховна Рада прийняла Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», який регулював відносини між державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Серед основних принципів , зазначених у Хартії та записаних у законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» можна виділити наступні:

  • Принцип правової автономії;

  • Принцип організаційної автономії;

  • Принцип фінансової автономії 8.

Сутність принципів автономії полягає в тому, що вони мають свої власні повноваження, визначені конституцією та Законами України.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» статтею 44 запровадив поняття делегованих повноважень, відповідно до яких районні та області ради делегують відповідним місцевим державним адміністраціям певні повноваження в галузях підготовки і внесення на розгляд ради проектів програм соціально – економічного та культурного розвитку відповідних районів та областей 9.

Відповідно до принципу організаційної автономії органи самоврядування мають можливість визначити свої власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективності управління.

У 2001 році було прийнято Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування», який урегулював правові, організаційні, матеріальні і соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в органах місцевого самоврядування. У статті 1 даного Закону визначено, що служба в органах місцевого самоврядування – це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади 10.

Організація органів самоврядування згідно до положень Закону України «Про органи самореалізації населення» , ґрунтується на принципах:

Гласності;

Добровільності щодо взяття окремих повноважень ради;

Територіальності;

Виборності;

Підзвітності, підконтрольності, відповідальності перед відповідними радами та перед жителями, які обрали орган самоорганізації населення;

Фінансової та організаційної самостійності 11.

Так, в Україні ведеться плідна робота по вдосконаленню взаємодії суб’єктів державного управління та органів місцевого самоврядування. Напрям вдосконалення такої взаємодії сьогодні є пріоритетним для нашої країни, так як в сукупності дані органі виконують єдину функцію управління на місцевому рівні в Україні. Позитивним є свідоме приєднання нашої країни до міжнародних стандартів, які акцентують увагу на розвитку та посиленню демократії в державі, та початок приведення вітчизняного законодавства до відповідності цим стандартам.

Проте, все ж в державі існує невідповідність дотриманням міжнародних стандартів, про що говорять наступні факти.

Верховна Рада України ратифікувала Хартію у 1997 році. Проте її офіційний переклад та опублікування відбулося лише у 2002 році, тобто п’ять років Хартія фактично не мала чинності . оскільки жодний судовий орган не міг би посилатися на її положення .

У Конституції України збереглися підходи до місцевого самоврядування як до інституту державної влади, що не відповідає принципу децентралізації влади, закладеному в Хартії. Тому, і вітчизняний законодавець, і самі органи місцевого самоврядування на практиці часто беруть на себе відповідальність за стан усіх суспіль справ на підвідомчій території, а не лише питань місцевого значення. В цьому виявляється радянський варіант організації місцевої влади, яка не визнавала її поділу на виконавчу владу та місцеве самоврядування.

Так, актуальними є питання чіткого розподілу компетенцій між органами державної влади та місцевого самоврядування, які здійснюють регіональну політику, часто дублюючи функції держави та територіальних громад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]