Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мак.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Розвўязок

Платіжний баланс складається у формі бухгалтерських рахунків, що містять статистичну інформацію із зовнішньоторговельних операцій господарських суб'єктів країни і закордону за певний період (як правило, за рік). Вартісне вираження платіжного балансу відбиває співвідношення між вартістю, отриманою країною, і вартістю, вивезеною за її межі.

Отже, платіжний баланс країни А має такий вигляд (в млн..дол.):

     Зовнішньо-економічні операції країни

вартість, що вивезена за межі країни

вартість, що отримана країною

Купівля резидентами країни А цінних паперів іноземних фірм

50

    

Імпорт товарів і послуг в країну А

100

    

Експорт товарів і послуг з країни А

    

120 .

Грошові перекази з інших країн в країну А

    

30

Продаж цінних паперів фірм краіни А іноземцям

    

60

Імпорт золота в країну А

     60

    

     210

     210

Задача № 34.

Уряд країни приймає рішення про введення тарифу на імпорт цукру в розмірі 0,02 дол. за 1 кг цукру. Світова ціна на цукор дорівнює 0,1 дол. за 1 кг. Обсяг внутрішнього виробництва цукру при вільній торгівлі складає 6 млрд. кг у рік, а при наявності тарифу на імпорт – 8 млрд. кг у рік. Обсяг внутрішнього споживання цукру при вільній торгівлі складає 22 млрд. кг у рік, а при тарифі на імпорт – 20 млрд. кг у рік. Обсяг імпорту цукру в дану країну при вільній торгівлі складає 16 млрд. кг у рік, а при наявності тарифу на імпорт – 12 млрд. кг у рік.

Розрахуйте:

а) втрати споживачів даної країни від введення тарифу на імпорт цукру;

б) виграш вітчизняних виробників від цього заходу;

в) збільшення доходів державного бюджету від введення тарифу на імпорт цукру;

г) чисті втрати національного добробуту країни від обмеження імпорту.

     Розвўязок

а) Для здійснення необхідних розрахунків корисно зробити графічну діаграму даної задачі, що полегшить її рішення.

S0 = 6 млрд. кг (внутрішнє виробництво цукру при вільній торгівлі)

S1 = 8 млрд. кг (внутрішнє виробництво цукру при наявності тарифу)

D0 = 22 млрд. кг (внутрішнє споживання цукру без тарифу)

D1 = 20 млрд. кг (внутрішнє споживання цукру з тарифом)

Pw = 0,1 дол. за кг (світова ціна на цукор)

Pt = Pw + тариф на імпорт = 0,1 дол. за 1 кг + 0,02 дол. за 1 кг = 0,12 дол. за 1 кг (внутрішня ціна на цукор з урахуванням тарифу)

D0 – S0 = М0 = 16 млрд. кг (імпорт цукру в країну за умови вільної торгівлі)

D0 – S1 = М1 = 12 млрд. кг (імпорт цукру в країну з урахуванням тарифу)

Втрати споживачів даної країни від введення тарифу на імпорт цукру визначаються площею трапеції (a+b+c+d): вони зв'язані з загальним підвищенням цін на вітчизняний і імпортний цукор, що супроводжується абсолютним скороченням його споживання.

Площа зазначеної трапеції може бути розрахована за формулою:

(млрд. дол. в рік)

б) Виграш вітчизняних виробників від введення тарифу на імпорт цукру також обумовлений перевищенням внутрішніх цін над світовим рівнем, що дозволяє продавати за підвищеними цінами не тільки колишній обсяг виробленого цукру S0, але і зрослий до S1 обсяг виробництва. Площа трапеції (а) характеризує величину цього виграшу:

(млрд. дол. в рік)

в) Збільшення доходів державного бюджету від введення тарифу на імпорт цукру визначається площею прямокутника (с): частина споживчого надлишку перерозподіляється тепер від споживачів до держави через зрослі ціни на цукор.

(млрд. дол. в рік)

г) Чисті втрати національного добробуту країни від обмеження імпорту визначаються сумою площ трикутників (b) і (d). Вони обумовлені неефективним використанням ресурсів вітчизняними виробниками цукру в умовах захисту їх від іноземної конкуренції (трикутник (b)) і абсолютним скороченням внутрішнього споживання цукру в результаті підвищення цін на нього (трикутник (d)).

Сума площ трикутників (b) і (d) може бути розрахована як різниця між площею трапеції (a+b+c+d), площею трапеції (а) і площею прямокутника (с): 0,42 – 0,14 – 0,24 = 0,04 (млрд. дол в рік)

Задача № 25. Яка з трьох закордонних фірм-імпортерів прохолодних напоїв у дану країну може бути звинувачена в демпінгу на її внутрішній ринок?

Фірма 1

Фірма 2

Фірма 3

Середні витрати виробництва в розрахунку на одиницю продукції (в дол.)

10

10

10

Ціна напоїв на внутрішніх ринках фірм-імпортерів(в дол.)

10

12

9

Експортна ціна напоїв(в дол.)

11

11

10,5

Ціна напоїв, вироблених імпортозамінними фірмами в даній країні(в дол.)

12

13

11

Розвўязок

Для відповіді на поставлене питання необхідно порівняти рівні експортних цін усіх фірм і рівні цін їхньої продукції на вітчизняних ринках. У тому випадку, коли експортна ціна виявиться нижче, ніж ціна продукції на вітчизняному ринку фірми-імпортера, має місце демпінг. Тільки у фірми 2 експортна ціна прохолодних напоїв (11 дол.) нижче, ніж їхня ціна на вітчизняному ринку (12 дол.), що свідчить про демпінг фірми 2 на внутрішній ринок даної країни.

Задача № 37. У таблиці представлені дані про попит і пропозицію холодильників в Україні і Білорусі.

а) При відсутності зовнішньої торгівлі, які рівноважні ціни й кількості на ринках холодильників в обох країнах?

б) При наявності зовнішньої торгівлі, яка ціна рівноваги встановиться на світовому ринку холодильників?

в) Яка з країн буде експортувати холодильники і скільки?

Таблиця

Ціна холодильників

(за 1 шт. дол.)

Розмір попиту в Україні

(в тис. шт)

Розмір пропозиції в Україні

(в тис. шт)

Розмір попиту у Білорусі

(в тис. шт)

Розмір пропозиції у Білорусі (в тис. шт)

10

110

0

80

30

20

90

20

50

50

30

70

40

35

65

40

60

60

20

80

50

50

80

5

95

60

40

95

0

105

70

30

105

0

110

80

20

110

0

115

Розвўязок

При відсутності зовнішньої торгівлі, як очевидно з таблиці, точки рівноваги на ринку холодильників будуть мати координати для України:

Р = 40, Q = 60, для Білорусі: Р = 20, Q = 50.

б) Ціна рівноваги на світовому ринку холодильників встановиться на рівні, при котрому надлишковий попит на холодильники в Україні буде дорівнювати надлишковій пропозиції у Білорусі. Цей рівень повинен бути у проміжку між цінами внутрішньої рівноваги обох країн, тобто 20 < Рw < 40. Із таблиці видно, що світова ціна буде встановлена на рівні Рw = 30.

В цьому випадку перевищення попиту над пропозицією в Україні дорівнює: 70 – 40 = 30, і надлишкова пропозиція в Білорусі складе також: 65 – 35 = 30.

в) Очевидно, що експортувати холодильники буде Білорусь, де внутрішній попит, витрати й ціна рівноваги нижче, чим в Україні. При ціні Рw = 30 внутрішній попит в Білорусі складе 35 тисяч, а пропозиція 65 тисяч. Різниця й буде складати обсяг експорту.

До розділу № 13

Задача № 54. Все нижчеперераховане є прикладом політики твердого курсу, за винятком:

а) Національний Банк автоматично збільшує грошову пропозицію на 3% у рік;

б) Відповідно до вимоги конституції Уряд зобов'язаний щорічно балансувати державний бюджет;

в) Національний Банк у майбутньому буде керуватися такою моделлю кредитно-грошової політики:

г) Після спаду недержавних витрат Верховна Рада вирішує стимулювати сукупний попит за допомогою зниження податків.

     Розвўязок

Правильною відповіддю на питання задачі є відповідь г), що є прикладом свободи дій у макроекономічній політиці. У випадках а), б) і в) мова йде про тверді курси монетарної і фіскальної політики, причому в пунктах а) і в) розглядаються відповідно моделі пасивної і активної політики Національного Банку.

До розділу №13

Задача № 12. Економіка спочатку знаходиться у стані рівноваги при потенційному обсязі випуску Y* = 1500 і рівні цін Р = 100. Національний Банк повідомляє про свій намір збільшити грошову масу на 3,3%. Розрахуйте можливі зміни у рівнях цін і випуску за умови раціональних чекань і довіри економічних агентів до політики Національного Банку. Наскільки ймовірні ці зміни?

     Розвўязок

За умови раціональних чекань і довіри до макроекономічної політики всі економічні агенти скорегують свої чекання точно у відповідності до оголошеного темпу росту грошової маси: заробітна плата і ціни зростуть на 3,3%, що збільшить середній рівень цін Р до 103,3. У зв’язку з тим, що коригування цін відбувається в описаних умовах швидко, то фактичний обсяг випуску залишиться на рівні потенційного Y* = 5000, тобто економіка залишиться в стані повної зайнятості ресурсів.

Вірогідність досить швидкого коригування заробітної плати і цін невелика через відносну негнучкість ринку праці і відносну недосконалість економічної інформації. Більш того, якщо економічні агенти не довіряють політиці Національного Банку, то вони спробують "страхуватися" від росту інфляції шляхом пред'явлення більш високих вимог до заробітної плати і цін: останні збільшаться не на 3,3%, а на більшу величину. У результаті почне працювати механізм інфляційної спіралі “заробітна плати-ціни”.

До розділу 6