Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.корпоративні фінанси.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
419.33 Кб
Скачать

3. Зміст науки за темами

Тема 1. Теоретичні основи корпоративних фінансів

Сутність та особливості корпоративних фінансів. Корпоративні фінанси як основа фінансового менеджменту. Капітал підприємства та його економічна сутність. Розподіл функцій власності на активи та управління ними. Форми організації корпоративних підприємств. Корпоративне управління.

Операційна, інвестиційна та фінансова діяльність компаній у системі корпоративних фінансів. Особливості фінансово-інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм ведення корпоративного бізнесу. Поняття «фінансування». Класифікація форм фінансування компаній залежно від форми організації корпоративного підприємства. Моделі корпоративного фінансування. Критерії прийняття фінансових рішень.

Теоретичні основи оптимізації структури капіталу підприємства. Структура капіталу та теорема Міллера-Модільяні. Структура капіталу та ефект фінансового левериджу. Зміст теореми іррелевантності. Основні положення теорії оптимізації портфеля інвестицій (Г. Марковіц). Прийняття фінансових рішень в умовах інформаційної асиметрії. Теорія агентських відносин. Концепція біхевіористичних корпоративних фінансів.

Тема 2. Ціна залучення капіталу та ризик

Фінансово-інвестиційні ризики компанії та інвесторів в умовах невизначеності. Фінансово-інвестиційні ризики та витрати на фінансування компанії. Ставка дисконтування та ставка капіталізації. Підходи до визначення ставки дисконтування: теорія і практика.

Середньозважена вартість капіталу (Weighted Average Cost of Capital). Ціна залучення власного капіталу. Модель оцінки доходності капітальних активів (САРМ). Співвідношення ризику та доходності вкладень. Безризикова ставка доходності. Ризик країни. Ринкова премія за ризик (MRP). Оцінка ризиків та коефіцієнт бета. Коефіцієнт варіації як критерій ризику. Систематичний та несистематичний ризик. Коефіцієнт бета як втілення операційних та фінансових ризиків.

Ціна залучення капіталу на ринках, що розвиваються. Використання САРМ для прийняття рішень щодо фінансування та інвестування.

Теорія арбітражного ціноутворення (АРТ). Модель опціонного ціноутворення Блека-Шоулза (BlackScholes Option Pricing Model, OPM).

Ціна залучення позичкового капіталу. Вплив оподаткування на ціну залучення капіталу. Венчурний капітал та ціна його залучення.

Тема 3. Чисті грошові потоки (cash-flow) корпоративних підприємств

Чистий грошовий потік (Cash-Flow) як джерело фінансування підприємств. Чисті грошові потоки від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Вільний грошовий потік (Free Cash-Flow) та його значення у прийнятті фінансово-інвестиційних рішень.

Методи розрахунку Cash-flow: прямий та непрямий. Показники Cash-flow. Значення чистих грошових потоків у забезпеченні ліквідності компанії.

Класифікація внутрішніх джерел фінансування. Зміст самофінансування, відкрите та приховане самофінансування. Забезпечення наступних витрат і платежів як внутрішнє джерело фінансування підприємств. Критерії прийняття рішень щодо самофінансування.

Звіт про рух грошових коштів (Cash-flow), мета та порядок складання. Прогнозування показників Cash-Flow.