Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.корпоративні фінанси.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
419.33 Кб
Скачать

6. Система поточного і підсумкового контролю знань

6.1. Поточний контроль знань студентів

Об’єктом поточного контролю знань студентів є:

а) контроль систематичності та активності роботи протягом семестру;

б) контроль за виконанням модульного завдання.

Зміст і організація поточного контролю повинні бути спрямовані на досягнення таких завдань:

  • Забезпечення регулярного відвідування студентами семінарських та практичних занять;

  • Мобілізація студентів для систематичної роботи щодо вивчення програмного матеріалу, його глибокого засвоєння;

  • Оптимізація бюджету часу студентів і викладачів для проведення поточного контролю знань студентів.

Поточний контроль знань студентів денної форми навчання здійснюється у відповідності:

1) з результатами активності на практичних заняттях, у тому числі:

1.1) вирішення тестів, фінансових вправ, поточні відповіді, написання контрольних робіт тощо;

1.2) перевірки і захисту АФС;

2) за результатами оцінювання вибіркових видів робіт;

3) написання та перевірки модульного контролю.

Перелік, номер, назва семінарського (практичного) заняття та максимальна кількість балів, яку можна отримати, наведені у «Карті самостійної роботи студента».

1) Оцінка активності на практичних заняттях.

1.1) Оцінка правильності рішення тестових завдань, задач, поточні відповіді на питання практичного заняття, написання контрольних робіт тощо. Максимальна кількість балів, яку студент має право отримати на одному семінарському занятті становить 3 бали. Семінари (практичні), на яких студент може отримати бали за поточну роботу вказані в карті самостійної роботи студента. Загальна кількість балів за підготовку до семінарських занять складає суму всіх балів отриманих на заняттях, але не більше ніж 27 балів.

Критерій оцінки відповідей студентів на теретичні питання, вирішеня фінансових вправ і тестових завдань під час контролю знань на семінарських (практичних) заняттях.

Критерій оцінки теоретичних питань

3 балИ студент дає обґрунтовані, глибокі та теоретично правильні відповіді на поставлені питання; демонструє здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, робити логічні висновки та узагальнення; демонструє здатність висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів на певне питання; використовує фактичні та статистичні дані, які підтверджують тези відповіді на питання; демонструє знання законодавчих та нормативних актів України, підручників, посібників.

2 балИ студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але було допущено незначні неточності в поясненні формулюванні термінів і категорій, або використанні цифрового матеріалу, або посиланні на теоретичні моделі, або посиланні на конкретні періоди і дати.

1 бал студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але у розкритті змісту питань були допущені помилки, у формулюванні термінів і категорій, використанні цифрового матеріалу, посиланні на конкретні періоди і дати; питання викладено недостатньо глибоко, у занадто стислій формі. Відсутнє підведення підсумку висвітлення поставленого питання.

0 балів студент зовсім не відповідає на поставлене питання або відповідає неправильно. У відповіді відсутні необхідні докази та аргументи. Зроблені висновки не відповідають загальновизначеним, є помилковими. Відповідь містить зайвий матеріал, що не відповідає змісту питання і свідчить про нездатність студента зрозуміти питання. Відповідь є повністю ідентичною тексту підручника чи конспекту або повністю ідентичною відповіді іншого студента на це ж саме питання.

Критерій оцінки фінансових вправ

3 балИ студент дає повну, вичерпну відповідь. Вона складається з правильного арифметичного результату; доцільного і логічного теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; вірного посилання (за необхідністю) на відповідні законодавчі та нормативні акти.

2 балИ студент повністю вирішує вправу, однак не завжди приводить пояснення розрахунків, що здійснюються, або відсутня кінцева відповідь до вирішеної задачі.

1 бал студент розв`язує вправу без теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; або теоретичне обґрунтування зроблене, хід розв`язання вірний, але є арифметична помилка у розрахунках.

0 балів студент зовсім не розв`язує вправу або розв`язує її невірно; опис та розв`язок є повністю ідентичним опису і розв`язку задачі іншим студентом або не відповідає умовам фінансової вправи.

Критерій оцінки тестових завдань

Тестове завдання оцінюється наступним чином.

3 балИ студент дав правильну відповідь на всі питання тестового завдання або допустив одну незначну помилку.

2 балИ студент дав правильну відповідь не менше ніж на 75% тестових завдань.

1 бал студент дав правильну відповідь не менше ніж на 50% тестових завдань.

0 балів студент не дав правильних відповідей на жодне питання завдання або відповів правильно менше ніж на 50% завдань.

1.2) Оцінка АФС. До презентації та захисту допускаються викладачем завдання, які підготовлені на достатньо високому рівні і претендують на високу попередню оцінку (не менше 4-5 бали за підготовку АФС). Недопущені до презентації, тобто виконані на низькому якісному рівні, завдання оцінюються без презентації і захисту, виходячи із максимальної оцінки 3 бали. Для отримання допуску до презентації завдання подається для ознайомлення викладачу не менше ніж за три тижні до заняття, на якому передбачена його презентація.

Оцінювання якості та адекватності виконання завдання здійснюється на основі 10-бальної системи оцінки із кроком у бал. Студент може отримати 5 балів за підготовку письмової роботи і презентації АФС та 5 балів за захист АФС. Оцінка виставляється за результатами презентації обґрунтованого вирішення проблемних питань, що розглядаються у завданні, орієнтовно 15-20 хвилин перед академічною групою на семінарському занятті № 13 або № 14, в залежності від обраного напряму дослідження.

Загальна оцінка за АФС не може перевищувати 10 балів для кожного студента з групи, яка виконувала роботу по підготовці АФС, у т.ч.:

  • 5 балів можна отримати за якісно підготовлену письмову роботу і презентацію, що забезпечила живий інтерес до обговорення теми АФС з боку усіх інших студентів академічної групи. Мінусові бали робота отримує за неякісно підготовлену презентацію, що обумовила відсутність інтересу до її обговорення з боку усіх інших студентів академічної групи, та відсутність питань до презентантів та мляву дискусію.

  • 5 балів можна отримати за ґрунтовну, змістовну, але стислу доповідь і захист проведеного дослідження. Мінусові бали ставляться за неякісне викладення результатів проведеного дослідження, яке стало причино відсутності інтересу академічної групи до їх обговорення, відсутності запитань та дискусії за результатами АФС.

Загальна оцінка виставляється шляхом зменшення максимальної оцінки на один бал за помилку теоретичного чи практичного характеру, або невірні аналітичні висновки. Презентація включає активне обговорення в аудиторії порушеного питання, а також додаткові виступи з боку студентів, які не були задіяні у підготовці завдання. Такі виступи оцінюються окремо (до 3-х балів) і враховуються при визначені поточної успішності студента шляхом виставлення додаткових заохочувальних балів в електронному журналі окремою колонкою в кінці семестру.

2) Оцінка вибіркових видів робіт. Студент самостійно обирає одну із запропонованих форм самостійної роботи. Результати самостійної роботи мають бути представлені як на паперовому, так і на електронному носіях. Виконана самостійна робота оцінюється, виходячи із максимальної оцінки в 5 балів, яка виставляється за повністю виконане завдання.

Самостійна робота підлягає захисту під час аудиторних занятть № 4 і № 10 (в залежності від обраної теми) або перед викладачем, відповідно до графіку його індивідуального консультування (у поза аудиторний час). Під час захисту оцінюється і повнота виконання роботи (обґрунтовується максимальна оцінка за роботу, але не більше 5 балів) та перевіряється засвоєння студентом опрацьованого матеріалу. Максимальна оцінка підлягає зменшенню на:

- 2,0 бала за невірне передання студентом змісту самостійно опрацьованої статті та ідеї її автора;

- 1,0 бал за неохайне виконання та/або оформлення роботи;

- 1,0 бал за кожне із 5 (п’яти) питань, що залишилося без повної відповіді з боку студента;

- 1,0 бал за граматичні помилки, відхід від наукового стилю викладення результатів самостійно опрацьованого матеріалу;

-1,0 бал за неадекватне тлумачення студентом термінів та понять, використаних автором у роботі, що самостійно опрацьовувалася студентом.