Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6ДПК.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
30.92 Mб
Скачать

Кадровий склад кафедри дефектології та психологічної корекції на 2010 рік

Бистрова Юлія Олександрівна – завідувач кафедри дефектології та психологічної корекції, доцент, кандидат психологічних наук. У 1994 році закінчила Луганський державний педагогічний інститут імені Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Російська мова та література», після чого 5 років працювала вихователем та 4 роки вчителем російської мови в навчальних закладах м.Луганська. З 2003 року – викладач кафедри дефектології та психологічної корекції ЛНПУ імені Тараса Шевченка. У 2004 році закінчила Інститут післядипломної освіти цього ВНЗ за спеціальністю «Психологія». У 2007 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Особливості конфліктної поведінки розумово відсталих підлітків». З жовтня 2007 року очолює кафедру дефектології та психокорекції. Член координаційної ради МОН України щодо навчання осіб з особливими освітніми потребами у вищих навчальних закладах, заступник голови Луганського осередку Української асоціації корекційних педагогів, член Ученої ради психолого-педагогічного факультету, завідувачем лабораторії діагностики та корекції психофізичних станів дітей та дорослих, керівник науково-практичного студентського гуртка зі спеціальної психології та корекційної педагогіки «Промінь». Викладає дисципліни «Спеціальна психодіагностика», «Методика викладання російської мови в допоміжній школі», «Основи дефектології», «Корекційна педагогіка», «Профорієнтаційна робота в спецшколі», спецкурс «Проблеми спілкування та навчання, конфліктне спілкування». Працює над темою докторської дисертації «Система психолого-педагогічного забезпечення професійно-трудової соціалізації осіб з психофізичними порушеннями». Наукові інтереси – система функціонування психологічної служби у допоміжній школі та механізми її реалізації; професійна реабілітація інвалідів. Автор 50 статей і 3 навчально-методичних посібників. Нагороджена грамотами й подяками Міністерства освіти і науки України, управління освіти й науки Луганської облдержадміністрації, мерії м.Луганська, ЛНУ імені Тараса Шевченка, НПУ імені М.П.Драгоманова.

Глоба Олександр Петрович – кандидат педагогічних наук, доцент. Очолював кафедру протягом 2001 – 2007 років. У 1990 році захистив кандидатську дисертацію з корекційної педагогіки на тему «Система корекції фізичного виховання інвалідів з порушенням функції спинного мозку». Викладає дисципліни «Теоретико-методологічні напрями розвитку корекційно-реабілітаційної освіти», «Соціально-правове забезпечення навчально-виховного процесу в спеціальних закладах». Працює над докторською дисертацією на тему «Теоретичні й практичні основи соціалізації дітей та молоді з обмеженими можливостями в умовах регіонального реабілітаційного простору». У листопаді 2010 року закінчив докторантуру ЛНУ імені Тараса Шевченка. Автор понад 50 наукових праць.

Макаренко Ірина Володимирівна–кандидат педагогічних наук, доцент. Закінчила дефектологічний факультет Московського ордена Леніна й ордена Трудового Червоного Прапору державного Інституту імені В.І.Леніна за спеціальністю «Вчитель і логопед допоміжної школи. Олігофренопедагог дошкільних закладів». У 2009 році захистила кандидатську дисертацію із соціальної педагогіки за темою «Соціально-педагогічна підтримка батьків дітей раннього віку з особливими потребами». Коло наукових інтересів: реабілітаційна робота з дітьми раннього віку з перинатальним ураженням ЦНС та консультація їх батьків. Викладає дисципліни «Практикум з логопедії», «Методи відбору дітей в логопедичні установи», «Логопедія з практикумом». Автор 20 публікацій, 4 методичних посібників та електронних методичних посібників з логопедії, мультимедійної навчальної програми для студентів. Очолює логопедичну секцію наукового гуртка «Промінь». Логопед дитячої лікарні №2 м.Луганська, логопед-дефектолог вищої категорії. Має подяки ЛНУ імені Тараса Шевченка за розробку електронного посібника й перше місце в університетському конкурсі на кращого куратора академічної групи.

Соколов Валерій Валентинович –кандидат психологічних наук, доцент. Закінчив Донецький національний університет, здобув кваліфікаційний рівень магістра зі спеціальності «Психологія».У 2009 році захистив дисертацію на тему «Сучасні світові тенденції психологічного забезпечення діяльності корекційно-реабілітаційних закладів освіти». Викладає дисципліни «Невропатологія», «Патопсихологія дитячого віку», «Технологія соціальної роботи з інвалідами», «Порівняльна психопедагогіка», «Історія олігофренопедагогіки», «Профілактика захворювань та основи комплексної реабілітації».

Тімохіна Алла Василівна – кандидат медичних наук, доцент. У 1963 році закінчила Луганський державний медичний інститут за спеціальністю «Лікар». 1979 року здобула другу вищу освіту в Московському державному університеті за спеціальністю «Психологія». У 1977 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Вплив ноцоцептивних (больових) роздратувань на психофізіологічні функції», отримала вчене звання доцента. Викладає дисципліни «Психопатологія та патопсихологія», «Медична педагогіка», «Музична психотерапія», «Основи психотерапії». Коло наукових зацікавлень: сучасні межові порушення психіки в дітей, підлітків, молоді; депресивні стани й ігрова залежність; аутизм у дітей. Автор понад 200 наукових праць. За сумлінну багаторічну працю нагороджена грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Ужченко Ірина Юріївна – кандидат психологічних наук, доцент. У 2000 році з відзнакою закінчила психолого-педагогічний факультет ЛДПУ імені Тараса Шевченка, після чого була прийнята на посаду асистента кафедри психології. З 2001 року працює на кафедрі дефектології та психологічної корекції. Закінчила аспірантуру при Інституті спеціальної педагогіки АПН. У 2008 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Особливості формування наочно-образного мислення молодших школярів засобами конструкторської діяльності». Викладає дисципліни «Психологія розумово відсталої дитини», «Клініка порушень психічного розвитку», «Клініка розумової відсталості», «Патопсихологія», «Психопатологія», «Методика викладання корекційної педагогіки у ВНЗ», «Спеціальна психологія». Автор понад 30 наукових праць. Організатор студентського наукового гуртка «Промінь», учасники якого неодноразово перемагали в конкурсах студентських наукових робіт і на Всеукраїнських олімпіадах з корекційної педагогіки та спеціальної психології. Нагороджена грамотами і подяками ЛНУ імені Тараса Шевченка, Департаментом освіти і культури Сполучених Штатів Америки.

Хлопоніна Наталія Євгенівна – кандидат психологічних наук, доцент. У 1999 році закінчила Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Початкове навчання і психологія» й отримала кваліфікацію «Вчитель початкових класів. Практичний психолог у закладах освіти». У 2000 році закінчила магістратуру цього ж ВНЗ за спеціальністю «Психологія». З 2001 року працює на кафедрі дефектології та психологічної корекції ЛДПУ імені Тараса Шевченка. 2007 року захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю «Соціальна психологія, психологія соціальної роботи» на тему «Вплив рольових очікувань подружжя на характер сімейного спілкування». Викладає дисципліни «Основи психотерапії», «Основи психокорекції та психотерапії», «Психокорекційна робота в закладах для аномальних дітей», «Методологія та специфіка наукових досліджень», «Психологічний супровід сім'ї, що виховує дитину з психофізичними порушеннями розвитку», «Соціальна психологія». Наукові інтереси: психологія сім'ї; психологія дитячо-батьківських стосунків; психологічна допомога сім'ї, що виховує дитину з психофізичними порушеннями розвитку; особистісно-зорієнтована психотерапія. Автор 24 наукових публікацій. Очолює секцію психокорекції наукового гуртка «Промінь».

Лазарєва Ірина Анатоліївна– старший викладач. У 1997 закінчила дефектологічний факультет Слов’янського державного педагогічного інституту за спеціальністю «Логопедія». Протягом 2006 – 2007 навчального року підвищувала кваліфікацію в Інституті корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П.Драгоманова, результатом чого стало написання роботи за темою «Інноваційні підходи у роботі реабілітаційного закладу». Брала участь у підготовці експериментальної програми з підготовки до інтегрованого навчання в загальноосвітніх навчальних закладах дітей з вадами психофізичного розвитку в місті Ровеньки та отримала Грант президента України. 2009 року закінчила аспірантуру при НПУ імені М.П.Драгоманова. Працює в рамках теми «Порушення усного та писемного мовлення у дітей та підлітків». Викладає дисципліни: «Неврологічні основи логопедії», «Логопедія», «Вікова логопедія», «Методика роботи логопеда», «Діагностика та корекція мовленнєвих вад», «Основи дефектології та логопедії». Має 15 публікацій. Керівник логопедичної секції наукового гуртка «Промінь». Нагороджена грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка за особистий внесок у підготовку педагогічних кадрів і сумлінну працю.

Бородавкіна Ольга Анатоліївна – асистент. У 2005 році закінчила ЛНПУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Соціальна педагогіка і психологія». Отримала звання магістра психології. З 2004 року працює на кафедрі лаборантом, а з 2005 року – асистентом. Зараз навчається в аспірантурі при кафедрі корекційної психопедагогіки НПУ імені М.П.Драгоманова. Працює над дисертаційним дослідженням на тему «Особливості психічних станів у розумово відсталих дітей в умовах закладів інтернатного типу». Викладає дисципліни «Основи психодіагностики», «Основи дефектології», «Методика викладання образотворчого мистецтва у допоміжній школі». Має 10 публікацій. Нагороджена грамотами і подяками Інституту педагогіки та психології ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Вінокурова Світлана Митрофанівна асистент. Закінчила дефектологічний факультет Слов’янського державного педагогічного інституту за спеціальністю «Вчитель та логопед допоміжної школи». Провідний логопед лікарняних закладів Луганської області, має вищу атестаційну категорію за спеціальністю «Логопед». Працює над темою «Виправлення заїкування у віковому аспекті». Викладає дисципліни «Практикум з логопедії», «Логопедія», «Діагностика мовленнєвих вад». Автор 3 публікацій. Неодноразово нагороджувалася обласним відділом охорони здоров'я за сумлінну та якісну роботу логопеда, грамотами й подяками Інституту педагогіки та психології ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Григор’єва Інна Олександрівна – асистент. У 2004 році закінчила Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дошкільне виховання. Психологія», після чого 5 років працювала вихователем та 2 роки психологом у навчальних закладах м.Луганська. З 2005 року –асистент кафедри дефектології та психологічної корекції ЛНПУ імені Тараса Шевченка. У 2010 році закінчила аспірантуру за спеціальністю «Корекційна педагогіка». Член Луганського осередку Української асоціації корекційних педагогів. Коло наукових інтересів: формування моральної самосвідомості в розумово відсталих підлітків як засіб профілактики та корекції їх асоціальної поведінки. Викладає дисципліни: «Методика викладання ручної праці в допоміжній школі», «Дидактичні ігри в допоміжній школі», «Корекційна психопедагогіка», «Психолого-педагогічні технології в допоміжній школі», «Соціальна адаптація дітей з психофізичними порушеннями розвитку». Має 10 публікацій. Керівник секції корекційної педагогіки науково-практичного студентського гуртка «Промінь». Нагороджена грамотами й подяками Інституту педагогіки та психології ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Коваленко Вікторія Євгенівна –асистент. У 2007 році закінчила ЛНПУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дефектологія та практична психологія» та здобула кваліфікацію магістратура за спеціальністю «Дефектологія». Цього ж року прийнята на кафедру асистентом. Викладає дисципліни «Корекційна педагогіка», «Методика відбору дітей в спеціальні навчальні заклади», «Психодіагностика», «Дефектологія та основи логопедії». Коло наукових інтересів: організація індивідуального навчання учнів з порушеннями психофізичного розвитку. Автор 6 статей. Отримала нагороди та подяки Інституту педагогіки та психології за вагомі досягнення в науково-дослідницькій роботі зі студентами та як кращий куратор секції гуртожитку.

Козенко Оксана Євгенівна, – асистент. У 1993 році закінчила Луганський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Практична психологія». З 1995 року працює в Луганській обласній психолого-медико-педагогічній консультації (на посаді завідуючої з 2004 року). У 2004 році закінчила магістратуру та отримала кваліфікацію психолога, викладача психології. На кафедрі працює з 2010 року. Викладає дисципліни «Організація психорекційної роботи в закладах спеціальної освіти» та інші. Коло наукових інтересів – виникнення психосоматичних розладів, їх клінічні прояви, питання психологічної корекції та психотерапії.

Махукова Тетяна Віталіївна – асистент. Закінчила дефектологічний факультет Слов’янського державного педагогічного інституту за спеціальністю «Логопедія». Працює над дисертаційним дослідженням на тему «Формування культури спілкування в дітей молодшого шкільного віку з тяжкими порушеннями мовлення засобами фразеологізмів». Викладає дисципліни «Неврологічні основи логопедії», «Логопедія», «Практикум з логопедії», «Методика роботи логопеда», «Особливості роботи логопеда в допоміжному освітньому закладі», «Вступ до логопедичної спеціальності з історією логопедії». Коло наукових інтересів: особливості процесів спілкування у дітей з тяжкими порушеннями мовлення; формування семантичного рівня мовної компетенції в дітей з тяжкими порушеннями мовлення. Автор 15 публікацій. Нагороджена грамотою ЛНУ імені Тараса Шевченка за успіхи в науково-дослідницькій роботі.

Мухіна Анастасія Юріївна– асистент. У 2006 році закінчила психолого-педагогічний факультет ЛНПУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дефектологія та практична психологія» й магістратуру за спеціальністю «Дефектологія». Навчається в аспірантурі кафедри корекційної психопедагогіки НПУ імені М.П.Драгоманова. Працює над темою «Особливості статеворольової ідентичності розумово відсталих дівчат-підлітків». Викладає дисципліни «Методика викладання історії в допоміжній школі», «Методика викладання російської мови в допоміжній школі», «Психологія», «Основи психопедагогіки», «Порівняльна психопедагогіка», «Методика викладання природознавства в допоміжній школі». Автор 10 публікацій. Очолює секцію психологічної корекції наукового гуртка «Промінь». Нагороджена грамотами й подяками Інституту педагогіки та психології ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Пахомова Алла Олегівна– асистент. У 2008 році закінчила Луганський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дошкільне виховання. Психологія». З 2010 року – лаборант, асистент кафедри. Викладає дисципліни «Спеціальна психодіагностика», «Педіатрія». Коло наукових інтересів: афективно-особистісні компоненти діяльності підлітків із порушеннями інтелектуального розвитку.

Сєромаха Наталія Євгенівна – асистент. 2006 року закінчила психолого-педагогічний факультет ЛНПУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дефектологія та практична психологія» та магістратуру за спеціальністю «Дефектологія». Аспірант кафедри корекційної психопедагогіки НПУ імені М.П.Драгоманова. Працює над темою «Корекція поведінки в ситуаціях фрустрації розумово відсталих дітей молодшого шкільного віку» Коло наукових інтересів: особливості психокорекційної роботи з глибоко розумово відсталими дітьми. Викладає дисципліни «Методика викладання української мови в допоміжній школі», «Спеціальна методика роботи з глибоко розумово відсталими дітьми», «Спеціальна психодіагностика», «Методи відбору дітей в допоміжну школу», «Організація роботи гувернера-психопедагога». Працює дефектологом у Луганському міському центрі з надання соціальних послуг. Має 13 публікацій, у тому числі 1 методичний посібник. Очолює секцію психологічної корекції наукового гуртка «Промінь». Нагороджена грамотами і подяками Інституту педагогіки та психології ЛНУ імені Тараса Шевченка.