Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6ДПК.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
30.92 Mб
Скачать

Кафедра дефектології та психологічної корекції

Історія становлення й розвитку кафедри дефектології та психологічної корекції

У 2001 році на базі психолого-педагогічного факультету Луганського державного педагогічного університету розпочала роботу кафедра дефектології та психологічної корекції. Завідувачем кафедри був обраний кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Петрович Глоба, який обіймав цю посаду з 2001 по 2007 рік. У 1990 році він захистив кандидатську дисертацію з корекційної педагогіки на тему «Система корекції фізичного виховання інвалідів з порушенням функції спинного мозку». Викладав дисципліни «Теоретико-методологічні напрями розвитку корекційно-реабілітаційної освіти», «Соціально-правове забезпечення навчально-виховного процесу в спеціальних закладах». У теперішній час завершує працю над докторською дисертацією на тему «Теоретичні й практичні основи соціалізації дітей та молоді з обмеженими можливостями в умовах регіонального реабілітаційного простору». Має понад 30 наукових праць.

З перших днів існування кафедри розпочато плідну роботу з організації процесу підготовки майбутніх корекційних педагогів і спеціальних психологів за подвійною спеціальністю «Дефектологія та практична психологія», розроблено методичні рекомендації з навчальних дисциплін і завдання перспективного розвитку кафедри. Було налагоджене творче співробітництво з цілим рядом установ та закладів, створено експериментальні майданчики на базах Спецкомплексу «Школа-дитячий садок № 135 для дітей із ЗПР та НПЗ», ЗОШ № 45 м.Луганська для дітей з розумовою відсталістю, д/с № 90 (м.Краматорськ Донецької обл.), санаторію “Слов’янського” (м.Слов’янськ), інтернату-ПТУ для інвалідів (м.Луганськ).

З 2001 року при кафедрі розпочала функціонування лабораторія діагностики й корекції психофізичного стану дітей і дорослих. Було визначено пріоритетні напрями наукових досліджень кафедри, що отримало розвиток в доробках її викладачів О.П.Глоби, О.М.Ляшенка, А.В.Тімохіної та кандидатських наукових дослідженнях О.О.Гліченко, А.І.Корнєєвої, І.В.Кущенко, І.Ю.Ужченко, І.М.Хлопоніна, Н.Є.Хлопоніної. Результати досліджень викладачами кафедри представлялися на обласних, всеукраїнських, міжнародних конференціях (Київ, Москва, Кам´янець-Подільский, Луганськ, Полтава, Херсон) і в численних наукових публікаціях.

Протягом 2002 – 2004 років кафедра дефектології та психологічної корекції продовжує плідно співпрацювати з інститутом спеціальної педагогіки АПН України, інститутом корекційної педагогіки та психології КНПУ ім. М.П.Драгоманова, Інститутом корекційної педагогіки РАО (м.Москва), Луганським Відділенням МАН України, Обласним центром медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів, Обласним центром «Інваспорт», реабілітаційним центром для дітей та підлітків «Відродження» (м.Луганськ), спеціалізованим комплексом «Школа-дитячий садок № 135 для дітей із ЗПР та НПЗ», ЗОШ №45, обласним психоневрологічним диспансером (м. Луганськ). На базі Центру інноваційних технологій були розроблені й проведені тренінгові курси «Стратегія успіху або новий код НЛП», «Майстерський курс еріксонівського гіпнозу», «Уміння управління», «Майстерня практичної психології», «Чоловік і жінка». Розроблялися й упроваджувалися консалтингові програми ЦІТ (І.М.Хлопонін, Н.Є.Хлопоніна); семінари для кураторів ВНЗ м.Луганська та області «Соціально-психологічний тренінг як засіб розвитку особистості студента» (Ю.О.Бистрова, О.П.Глоба, І.Ю.Ужченко, Н.Є.Хлопоніна). З 2003 року на Ровеньківському факультеті ЛНПУ кафедрою разом з лабораторією діагностики й корекції психофізичного стану дітей і дорослих було відкрито науково-практичний експериментальний майданчик соціальної роботи та психологічного консультування (О.П.Глоба, І.А.Лазарєва І.Ю.Ужченко).

У 2004 році на базі кафедри дефектології та психологічної корекції за ініціативою І.Ю.Смислової був організований студентський науковий гурток з дефектології «Промінь», який набув великої популярності серед студентів. На сьогоднішній день до його структури входять секції спеціальної психології (керівники – Ю.О.Бистрова, І.Ю.Ужченко), корекційної педагогіки (І.О.Григор´єва, В.Є.Коваленко), психологічної корекції (А.Ю.Мухіна, Н.Є.Сєромаха), психотерапії (Н.Є.Хлопоніна) і логопедії (І.А.Лазарєва, І.В.Макаренко, Т.В.Махукова). У рамках роботи гуртка проводяться навчальні семінари, диспути, проблемні дискусії, відеолекторії, відеотренінги, тренінги з формування професійних умінь і навичок, організується знайомство студентів з роботою спеціальних навчальних закладів. Студентські наукові роботи, підготовлені в межах діяльності гуртка, стали переможцями Міжнародних олімпіад з дефектології, призерами Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.

У 2005 – 2006 роках продовжувалася розробка комплексної наукової теми кафедри за такими напрямами, як «Діагностика та психолого-педагогічна корекція при межових станах психіки у дітей, підлітків, дорослих» і «Раннє виявлення й соціально-педагогічна підтримка обдарованих дітей з вадами в розвитку». Коло наукових пошуків викладачів кафедри було розкрито в низці досліджень, присвячених формуванню образного мислення дошкільників із затримкою психічного розвитку (І.Ю.Ужченко); впливу рольових очікувань подружжя на характер сімейного спілкування (Н.Є.Хлопоніна); особливостям конфліктної поведінки розумово відсталих підлітків (Ю.О.Бистрова); аналізу сучасних зарубіжних тенденцій психологічного забезпечення діяльності корекційно-реабілітаційних закладів (В.В.Соколов); питанню правового виховання в допоміжній школі (О.О.Ляшенко); формуванню навичок писемного мовлення в молодших школярів з оптичною дисграфією (І.А.Лазарєва); питанню соціально-педагогічної підтримки батьків дітей раннього віку з особливими потребами (І.В.Макаренко).

Викладачі кафедри після проведення засідання наукового гуртка з дефектології «Промінь». Обговорення результатів роботи, 2007 рік. Справа наліво – викладачі Ю.О.Бистрова, І.Ю.Ужченко, Я.М.Полстянкіна.

З 2005 року при Інституті післядипломної освіти ЛНУ імені Тараса Шевченка розпочало існування відділення магістратури за напрямом підготовки «Дефектологія». Розробка та викладання навчальних дисциплін магістратури й керівництво магістерськими роботами здійснюється провідними фахівцями кафедри – С.М.Вінокуровою, О.П.Глобою, В.В.Соколовим, А.В.Тімохіною, Н.Є.Хлопоніною. У теперішній час цей перелік поповнили Ю.О.Бистрова, І.А.Лазарєва, І.В.Макаренко, Т.В.Махукова, А.Ю.Мухіна, Н.Є.Сєромаха, І.Ю.Ужченко.

За ці роки викладачами кафедри було надруковано понад 140 статей у фахових виданнях, розроблено методичні рекомендації з організації навчання за окремими дисциплінами, видано 4 наукових посібники з грифом МОН України (автори О.П.Глоба, О.М.Ляшенко, А.В.Тімохіна). Викладачі кафедри Ю.О.Бистрова, І.В.Кущенко, І.А.Лазарєва, І.В.Макаренко, В.В.Соколов, І.Ю.Ужченко, Н.Є.Хлопоніна успішно навчалися в аспірантурах провідних наукових установ України.

З 2006 року кафедра стала Луганським осередком Української асоціації корекційних педагогів (президент Асоціації – академік В.М.Синьов, директор Інституту корекційної педагогіки та психології, м. Київ). Голова осередку – І.Ю.Ужченко. Через асоціацію наукові розробки кафедри втілюються в практику роботи педагогів-дефектологів України (проводяться спільні семінари, наукові праці викладачів видаються в друкованому органі Асоціації – журналі «Корекційна освіта»).

2007 року згідно з темами кафедри були захищені дві кандидатські дисертації: «Особливості конфліктної поведінки розумово відсталих підлітків» (Ю.О.Бистрова), «Рольові очікування подружжя як психологічні детермінанти сімейних конфліктів» (Н.Є.Хлопоніна). Наукові розробки, представлені в дисертації Н.Є.Хлопоніної, знайшли відображення в 15 наукових статтях і втілені у практику роботи психологічного тренінгового центру для дітей і підлітків «Гармонія», де проходять корекційні заняття з дітьми, які мають психофізичні вади, та їх батьками.

З 2007 року кафедру очолює кандидат психологічних наук, доцент Юлія Олександрівна Бистрова. У цей час у рамках кафедральних тем було здобуто грант за програмою «TEMPUS» «Навчання інвалідів у вищих навчальних закладах» (автор В.В.Соколов). Над виконанням цього проекту плідно працюють усі члени кафедри. Розроблено курси й науково-методичні семінари, спрямовані на підготовку викладачів до праці з людьми з особливими навчальними потребами. Кафедрою укладено договори з реабілітаційними центрами (м.Рубіжне, м.Петровське, м.Суходільськ та ін.), ПТУ-інтернатом для інвалідів, дитячим будинком «Повір у себе» про надання їм статусу експериментального майданчика кафедри та подальшу співпрацю з навчання їх випускників. Участь у фінансовому проекті кафедра здійснює спільно з Кримським гуманітарним університетом (м.Ялта). Члени кафедри – постійні учасники-тренери семінарів програми Міжнародної організації Темпус Тасис «Спільний Європейський проект», «Навчання інвалідів у вищих навчальних закладах» (м.Ялта), а також програми Міжнародної організації Королівства Нідерланди «Матра-кап» (м.Ялта). Кафедра продовжує роботу в фінансових проектах – Грант президента України «Розвиток місцевого самоврядування», «Організація інтегрованого навчання дітей дошкільного та молодшого шкільного віку з вадами опорно-рухового аппарату» (О.П. Глоба, І.А.Лазарєва).

2007 року з метою впровадження дисертаційних розробок у практику навчальних закладів для дітей з психофізичними вадами членами кафедри проведено Регіональну нараду фахівців на тему «Порушення поведінки та методи їх корекції в розумово відсталих дітей і підлітків», Навчально-методичний семінар з проблем «Сучасні корекційні технології роботи з дітьми з психофізичними порушеннями», «Формування звуковимови в процесі навчальної діяльності» (С.М.Вінокурова, І.А.Лазарєва, І.В.Макаренко, Т.В.Махукова) для педагогів-дефектологів м.Луганська та області. З метою втілення власних корекційних програм Ю.О.Бистровою, С.М.Вінокуровою, І.О.Григор’євою, І.В.Макаренко, Я.М.Полстянкіною та І.Ю.Ужченко проведено науково-методичні семінари для педагогів-практиків і директорів допоміжних навчальних закладів. Викладачі кафедри І.В.Макаренко та Н.Є.Сєромаха плідно працюють з Луганською обласною молодіжною громадською організацією інвалідів «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – Схід», де втілюють свої авторські розробки щодо корекційних занять з дітьми-інвалідами.

У розробці наукових напрямів кафедри беруть участь магістранти спеціальності «Дефектологія», які працюють на експериментальних майданчиках і проводять під керівництвом викладачів виїзні корекційні заняття з учителями та учнями допоміжних навчальних закладів (ЗОШ № 45, Спеціалізована школа-садок №135 м.Луганська, Допоміжна спеціальна загальноосвітня школа-інтернат м.Петровське, Дитячий будинок для дітей з глибокими психофізичними порушеннями м. Ровеньки).

З 2007 – 2008 навчального року кафедрою розпочато підготовку майбутніх корекційних педагогів за напрямом «Корекційна освіта», а вже з 2008 – 2009 н. р. студенти-першокурсники спеціальності «Корекційна освіта» почали навчання за двома кваліфікаційними напрямами «Кореційна освіта. Спеціальна психологія» та «Корекційна освіта. Логопедія».

Відкрите заняття асистента І.А.Лазарєвої, 2008 рік.

З липня 2008 року ЛНУ імені Тараса Шевченка бере участь у експерименті МОН України «Щодо навчання осіб з особливими освітніми потребами у вищих навчальних закладах» (Ю.О.Бистрова – член координаційної ради МОН з контролю за проведенням експерименту). Зростання кількості дітей з відхиленнями в розвитку, необхідність комплексної підтримки дітей-інвалідів та їх сімей призвели до розробки проекту створення корекційно-консультативної служби на психолого-педагогічному факультеті.

2008 року І.Ю.Ужченко було захищено кандидатську дисертацію «Формування образного мислення молодших школярів із затримкою психічного розвитку». Наукові результати, представлені в дисертації, знайшли відображення в 30 наукових статтях і втілені у практику роботи Спеціалізованого комплексу «Школа-садок для дітей з нейропсихічними захворюваннями» № 135.

Кафедра продовжує закріплювати зв’язки з Луганським осередком Української асоціації корекційних педагогів, через яку наукові розробки викладачів продовжують утілюватися в практику роботи педагогів-дефектологів. Кафедра активно співпрацює з Українською асоціацією тифлопедагогів (президент Асоціації – канд. псих. наук, професор Є.П.Синьова, завідувач кафедри тифлопедагогіки Інституту корекційної педагогіки та психології, м. Київ), Луганським обласним осередком Української асоціації офтальмологів (голова осередку – доктор мед. наук, професор А.М. Петруня, головний лікар центру очних хвороб, м.Луганськ) та дитячих офтальмологів (голова осередку – канд. мед. наук С.А.Лупирь, обласний дитячий офтальмолог, м. Луганськ). Результатом співпраці є спільний проект – Навчально-методичний семінар для директорів навчально-реабілітаційних центрів для дітей з порушеннями зору. За його результатами виданий збірник наукових праць та методичних рекомендацій і «Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка», рекомендований ВАК України.

Урочисте відкриття науково-методичного семінару для директорів навчально-реабілітаційних центрів, 2008 рік.

У 2008 році було розроблено й проведено Всеукраїнський науково-методичний семінар для директорів спеціальних шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів м.Луганська та Луганської області: «Психолого-медико-педагогічні засади організації комплексного реабілітаційного процесу в спеціальних загальноосвітніх навчальних закладах для дітей з порушеннями зору» (Ю.О.Бистрова, І.Ю.Ужченко), семінари регіонального рівня «Сучасні корекційні технології роботи з дітьми з психофізичними порушеннями» (Ю.О.Бистрова, І.А.Лазарєва, І.Ю.Ужченко, Н.Є.Хлопоніна), «Сучасні проблеми корекційної освіти» (Ю.О.Бистрова, І.О.Григор’єва, І.Ю.Ужченко), «Формування звуковимови в процесі навчальної діяльності» (С.М.Вінокурова, І.А.Лазарєва, І.В.Макаренко, Т.В.Махукова). Викладачі кафедри беруть активну участь у конференціях, наукових семінарах (Київ, Кам´янець-Подільский, Полтава, Харків, Херсон).

ІІІ Науково-практична конференція «Актуальні проблеми корекційної педагогіки та спеціальної психології», 2009 рік. Робота секції логопедії.

Викладачі кафедри Т.В. Махукова, С.М.Вінокурова.

У 2009 році завідувач кафедри Ю.О.Бистрова навчалася на курсах соціальних та корекційних педагогів у Вищої школі міста Намюра (Бельгія). Цього ж року було захищено дві кандидатські дисертації: «Сучасні зарубіжні тенденції психологічного забезпечення діяльності корекційно-реабілітаційних закладів освіти» (В.В.Соколов), «Соціально-педагогічна підтримка батьків дітей раннього віку з особливими потребами» (І.В.Макаренко), було завершено грант за програмою «TEMPUS»

Навчальний процес – заняття проводить завідуюча кафедрою дефектології та психологічної корекції Ю.О.Бистрова, 2009 рік.

Протягом усіх років існування кафедри її викладачами здійснювалася систематична робота з вироблення в студентів спеціальності «Корекційна освіта» навичок дослідницької роботи з урахуванням вимог кредитно-модульної системи навчання, урізноманітнювалися форми студентської наукової роботи.

На кафедрі дефектології та психологічної корекції працювали:

Ляшенко Олександр Миколайович – кандидат педагогічних наук, доцент, завідуючий кафедрою дефектології Кримського інженерно-педагогічного університету;

Хлопонін Ігор Миколайович, магістр психології, представник Консалтингової компанії «BPT-group» (м.Київ), бізнес-тренер, бізнес-консультант з питань управління персоналом.