Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka-khrestomatia_s_dokumentami.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать

II. Внутрішньо-український стан

15. Сучасний період визвольної боротьби українського народу чається великим зростом національної свідомости й політичної активності на всіх землях, що виявляється у:

а) зв’язані народніх мас з революційно-визвольною програмою й тактикою Організації Українських Націоналістів,

б) в безпосередній участі мас в боротьбі, зокрема у її нових самооборонних та військових формах.

  1. Усі спроби опортуністичного табору скерувати визвольну боротьбу українського народу за УССД на манівці співпраці з окупантськими імперіялізмами та дочепити українську визвольну справу до планів їх імперіялізмів, розбилися об рішучий спротив українських народних мас.

  2. Організація Українських Націоналістів є одиноким, вповні незалежним самостійницьким керівником революційно-визвольної боротьби українського народу за Українську Самостійну Соборну Державу.

В. Наші цілі

18. Організація Українських Націоналістів бореться за Українську Самостійну Соборну Державу, за право кожного народу на самостійне державне існування, за визволення поневолених народів від імперіялізмів, за побудову справедливого політичного й соціяльного ладу.

Г. Методи й форми нашої боротьби

19. Єдиний шлях для здійснення наших цілей  це революційна боротьба українського народу і всіх інших поневолених народів проти імперіялізмів Берліна й Москви, яка приспішить поразку обох імперіалізмів та через національні революції поневолених народів доведе до відбудови їх національних держав.

20. Тільки одностайною боротьбою український народ здобуде Українську Самостійну Соборну Державу. Тому нашим завданням є залучити якнайширші народні маси до планової, активної боротьби. В сучасний передреволюційний період залучування народніх мас до боротьби проходить у формі їх активної участи:

а) в політичних діях,

б) в самооборонних діях,

в) у військових діях.

  1. Об’єднання українського народу буде здійснене єдино в боротьбі. Прагнучи до об’єднання українського народу, орієнтуємось сьогодні на елементи, здібні до революційної боротьби.

  2. Збройна сила українського народу  це основна передумова перемоги в його боротьбі за УССД.

  3. Наші цілі здобудемо, вийшовши поза межі України та зв’язавши нашу боротьбу за УССД з боротьбою інших поневолених або загрожених імперіялізмами народів, зокрема народів Сходу, Прибалтики й Балканів, пропагуючи й реалізуючи наше гасло волі народам і людині й права кожного народу на самостійні національні держави та протиставляючись реакційним концепціям і планам імперіялізмів.

  4. Організаційна збройна й політична сила українського народу  це єдина гарантованість на зовнішньому відтинку нашої боротьби.

  5. Ведучи боротьбу проти імперіялістичних гнобителів України, ми стоїмо за вилучення всіх другорядних фронтів. У наших зносинах з сусідніми народами розраховуємо на співпрацю з їхніми народніми масами та їхніми революційними неімперіялістичними елементами й поборюємо всіх попутників імперіалізму.

Д. [Пропущено].

http://www.cdvr.org.ua/sites/default/files/archive/F_5._T_4._Oz_012.pdf

Практичні завдання

1. Прочитайте текст постанов. Проаналізуйте основні розділи документу, з’ясуйте, яким питанням вони присвячені.

2. Подумайте, як можна охарактеризувати зміни, що відбулися в українському національно-державницькому русі та його ідеологічних настановах протягом війни.

Питання для самоконтролю і самоперевірки

1. Яку мету проголошувала ОУН у вступній частині документу?

2. Кого вважала ОУН своїми ворогами?

3. Кого вважала ОУН своєю соціальною базою?

4. Які завдання своєї діяльності проголошує у документі ОУН?

5. Які демократичні засади проголошуються ОУН у документі?

6. Яких двох блоків проблем стосувалися політичні постанови ОУН?

7. Які методи і форми боротьби націоналістів закріплював документ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]