Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Interaktivny_paket_sudmed / Навчальний посібник / Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
859.14 Кб
Скачать

Національний медичний університет

імені О.БОГОМОЛЬЦЯ

КАФЕДРА СУДОВОЇ МЕДИЦИНИ

Михайличенко Б.В., Шевчук В.А., Бондар С.С.,

Федотова І.А., Біляков А.М., Комаров О.І.

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

З МЕТОДИЧНИХ РОЗРОБОК ЛЕКЦІЙ

З СУДОВОЇ МЕДИЦИНИ, МЕДИЧНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Для студентів, які навчаються за КМСОНП

КИЇВ - 2009

ЗМІСТ

ЛЕКЦІЯ 1. Вступ. Поняття про судову медицину і судово-медичну експертизу. Історична довідка про розвиток судової медицини. Процесуальні та організаційні засади судово-медичної експертизи.

Професор Б. В. Михайличенко

ЛЕКЦІЯ 2. Судово-медична експертизапотерпілих, звинувачуваних та інших осіб. Організація, приводи та особливості її проведення. Експертиза встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження, стану здоров’я, при спірних статевих станахтапри статевих злочинах.

Доцент Бондар С.С.

ЛЕКЦІЯ 3. Загальні питання судово-медичної танатології. Процес вмирання та смерть. Клінічна та біологічна смерть, їх діагностика. Ранні та пізні трупні явища. Діагностика давності настання смерті.

Професор Михайличенко Б.В., доцент Федотова І.А.

ЛЕКЦІЯ 4. Загальні питання судово-медичної травматології. Поняття про травму. Ушкодження тупими твердими предметами, їх морфологічні ознаки та судово-медичне значення. Ушкодження гострими предметами. Особливості ран, нанесених власною рукою. Визначення зажиттєвості та давнини спричинення ушкоджень шкіри. Причини смерті від дії тупих твердих та гострих предметів.

Професор Б. В. Михайличенко, доцент Бондар С.С.

ЛЕКЦІЯ 5. Судово-медична токсикологія: загальні відомості про отрути та отруєння, класифікація отрут, діагностика отруєнь їдкими, кров’яними, деструктивними, нервово-функціональними отрутами. Судово-медична діагностика алкогольної інтоксикації.

Професор Б. В. Михайличенко, асистент А.М.Біляков

ЛЕКЦІЯ 6. Судово-медична експертиза речових доказів Загальні відомості про речові докази. Роль лікаря-спеціаліста в галузі судової медицини у виявленні речових доказів під час огляду місця події, їх описанні та вилученні. Судово-медична експертиза крові, сперми та волосся.

Професор Б. В. Михайличенко, доцент Шевчук В.А.

ЛЕКЦІЯ 7. Правові аспекти та регламентація лікарської діяльності. Правові відносини у сфері охорони здоров'я. Судово-медична експертиза професійно-посадових правопорушень медичних працівників.

Викладач О.І. Комаров

Методична розробка лекції №1 на тему:

Вступ. Поняття про судову медицину і судово-медичну експертизу. Історична довідка про розвиток судової медицини. Процесуальні та організаційні засади судово-медичної експертизи”.

Лекція розрахована на 2 години

МЕТА: розкрити питання розвитку судової медицини та судово-медичної експертизи з сучасними організайційно-процесуальними засадами її проведення.

Матеріальне забезпечення

1. Слайди портретів відомих вчених-судових медиків.

2. Таблиця структури судово-медичної служби в Україні.

3. Таблиця структури бюро судово-медичної експертизи.

4. Статті Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів.

5. Закон України “Про судову експертизу.”