Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
347
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 9

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Натще шлунок пустий, стравохід вільно прохідний, стінки еластичні, дещо потовщені в дистальному відділі. Кардія функціонує недостатньо.

Шлунок та його газовий міхур розташований типово, звичайної форми та збільшених розмірів. При тугому виповненні відмічається посилена сегментарна перистальтика шлунка без суттєвого уповільнення його випорожнення, значна кількість шлункового вмісту натщесерце, помірне розширення порожнини шлунка.

Воротар дещо асиметрично звужений з порушенням просування контрасту в деформовану цибулину дванадцятипалої кишки.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 9

При проведенні рентгенологічного контрастного дослідження стравоходу виявлена недостатня функція кардії свідчить про зниження тонусу гастроезофагеального сфінктера та наявність гастроезофагеального рефлюкса. Значна кількість шлункового вмісту натщесерце, помірне його розширення, посилена сегментарна перистальтика шлунка без суттєвого уповільнення його випорожнення та порушення просування контрасту через асиметрично звужений воротар свідчать про рубцевий стеноз пілоруса внаслідок раніше перенесених пептичних виразок.

Заключення: в даному випадку має місце рентгенологічні ознаки гастроезофагеального рефлюксу та субкомпенсованого пілоростенозу.

Заняття № 4

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 10

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Натще шлунок пустий, стравохід вільно прохідний, стінки еластичні, дещо потовщені в дистальному відділі. Кардія функціонує достатньо.

Шлунок та його газовий міхур розташований типово, звичайної форми та розмірів. При тугому виповненні відмічається потовщення, нерівність, малорухомість складок слизової в тілі шлунка в ділянці малої кривизни . Поступове зникнення меж між складками, нерівномірність розподілення контрастної речовини з утворенням безформних скупчень в місці виразки (стійка контрастна пляма з нечіткими контурами). Перистальтика в’яла.

Пілоричний відділ прохідний, евакуація через нього прискорена.

Цибулина дванадцятипалої кишки звичайної форми, розмірів, слизова не набрякла.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 1

При проведенні рентгенологічного контрастного дослідження шлунка виявлені

потовщення, нерівність, малорухомість складок слизової в тілі шлунка в ділянці малої кривизни, поступове зникнення між складками, нерівномірність розподілення контрастної речовини з утворенням безформних скупчень в місці виразки (стійка контрастна пляма з нечіткими контурами) свідчать про наявність інфільтративно-виразкового новоутворення тіла шлунка.

Заключення: в даному випадку має місце рентгенологічні ознаки інфільтративно-виразкового новоутворення тіла шлунка (верифікація діагнозу за допомогою гастродуоденоскопії з морфологічним дослідженням біоптатів).