Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
347
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 4

При проведенні рентгенологічного контрастного дослідження виявлене повернення барію з шлунка в дистальний відділ стравоходу свідчить про зниження тонусу стравохідно - шлункового сфінктера. Потовщення складок в антральному відділі шлунка і цибулини дванадцятипалої кишки, зниження тонусу стінок та уповільнення пасажу контрасту вказують наявність запального процесу слизової антрального відділу шлунка та цибулини дванадцятипалої кишки.

Заключення: в даному випадку мають місце гастроезофагеальний рефлюкс, хронічний антральний гастрит та дуоденіт (верифікація діагнозу при гастрдуоденоскопії з морфологічним дослідженням біоптатів).

Заняття № 4

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 5

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Стравохід вільно прохідний, стінки еластичні, в дистальному відділі стінка потовщена, після проходження барію на внутрішній поверхні залишається стійка контрастна пляма розміром 5 мм з чітким контуром. Кардія функціонує недостатньо, реєструється повернення барію в стравохід із шлунка (особливо у вертикальному положенні та при виконанні спеціальних рентгенологічних прийомів).

Натще шлунок пустий. Шлунок звичайної форми, типово розташований, перистальтика симетрична, хвилями середньої глибини, слизова представлена еластичними, дещо потовщеними складками з нечіткими контурами.

Пілоричний відділ прохідний, евакуація не порушена. Цибулина дванадцятипалої кишки звичайної форми, розмірів, рельєф слизової не порушений.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 5

При проведенні рентгенологічного контрастного дослідження виявлене повернення барію з шлунка в дистальний відділ стравоходу свідчить про зниження тонусу стравохідно - шлункового сфінктера. Наявність на внутрішній поверхні стравоходу стійкої контрастної плями розміром 5 мм з чітким контуром - «ніша рельєфа», яка є рентгенологічною ознакою виразки стравоходу.

Незначне потовщення складок слизової шлунка з нечіткими контурами вказують на можливу наявність запального процесу слизової шлунка.

Заключення: в даному випадку має місце рентгенологічні ознаки гастроезофагеального рефлюксу з виразкою дистального відділу стравоходу та хронічного гастриту (діагноз необхідно підтвердити за допомогою гастрдуоденоскопії з біопсією).

Заняття № 4

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 6

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Стравохід вільно прохідний, стінки еластичні, в дистальному відділі стінка не потовщена. До прийому контрасту спостерігалось скупчення газу в задньому середостінні та заповнення випавшої в грудну порожнину частини шлунка після прийому контрасту. Кардія розташована вище стравохідного отвору діафрагми, функціонує недостатньо, реєструється повернення барію в стравохід зі шлунка (особливо у вертикальному положенні та в положенні Тренделенбурга).

Натще шлунок пустий. Шлунок звичайної форми, типово розташований, перистальтика симетрична, хвилями середньої глибини, рельєф слизової з еластичними складками.

Пілоричний відділ прохідний, евакуація не порушена. Цибулина дванадцятипалої кишки звичайної форми, розмірів, слизова не потовщена.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді