Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
347
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 3

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Стравохід вільно прохідний, стінки еластичні, кардія функціонує достатньо. Натще шлунок містить помірну кількість секреторної рідини.

Шлунок та його газовий міхур розташований типово, звичайної форми та розмірів. При тугому виповненні стінки шлунка рівні по малій кривизні та фестончасті по великій кривизні, складки не потовщені. В антральному відділі складки слизової оболонки потовщені з нечіткими контурами. Евакуація та перистальтика шлунку не порушені.

Пілоричний відділ прохідний, евакуація не порушена.

Цибулина дванадцятипалої кишки незначно деформована, по передній стінці на рельєфу слизової оболонки визначається овальне скупчення контрасту розміром до 7 мм у діаметрі.

Перистальтика цибулини дванадцятипалої кишки дещо прискорена.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 3

При проведенні рентгенологічного контрастного дослідження шлунку виявлені зміни рельєфу слизової (потовщення складок з нечіткими контурами) антрального відділу шлунка свідчать про наявність запального процесу слизової шлунка. Деформація цибулини дванадцятипалої кишки та овальне скупчення контрасту розміром до 7 мм у діаметрі на передній стінці з прискоренням перистальтики відображає рентгенологічну ознаку - «ніша рельєфу» та симптом місцевої гіпермобільності, що вказує на виразковий дефект цибулини дванадцятипалої кишки.

Заключення: в даному випадку мають місце рентгенологічні ознаки хронічного антрального гастриту (верифікація діагнозу при гастродуоденоскопії з морфологічним дослідженням біоптатів слизової) та виразки цибулини дванадцятипалої кишки середніх розмірів по передній стінці на фоні деформації цибулини дванадцятипалої кишки.

Заняття № 4

Рентгенологічне контрастне дослідження шлунка № 4

П.І.П. пацієнта: вік:

Акт ковтання не порушений. Стравохід вільно прохідний, стінки еластичні. Кардія функціонує недостатньо, реєструється зворотне надходження контрасту в стравохід із шлунка (особливо у вертикальному положенні та при виконанні спеціальних рентгенологічних прийомів).

Натще шлунок пустий. Шлунок звичайної форми, типово розташований, перистальтика симетрична, хвилями середньої глибини, слизова представлена еластичними, дещо потовщеними складками в антральному відділі шлунка.

Пілоричний відділ прохідний, евакуація не порушена.

Цибулина дванадцятипалої кишки звичайної форми, розмірів, складки

слизової потовщені, тонус стінок знижений, відмічається уповільнення

пасажу контрасту.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді