Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
334
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Заняття № 4

Морфологічне дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка № 1

При гістологічному дослідженні біоптату слизової оболонки параульцерозній зони антрального відділу шлунка мають місце явища вираженого набряку, незначної дистрофії та вакуолізації цитоплазми покривного епітелію, заглиблення, звивистість ямок та зменшення іх кількісті. Слизова оболонка в ділянці краю виразки сплощена з наявністю фиброзно-некротичних мас, які інфільтровані нейтрофілами. Ретикулярні волокна відсутні. На поверхні – зернисто-клітинний детрит. Кількість Helicobacter pylori - 40 в препараті.

Заключення :

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Морфологічне дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка № 1

Заключення: дані гістологічного дослідження біоптату слизової оболонки свідчать про наявність зони ексудації гострої доброякісної виразки антрального відділу шлунка на тлі помірного інфікування слизової оболонки Helicobacter pylori.

Заняття № 4

Морфологічне дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка № 2

При гістологічному дослідженні біоптату слизової оболонки параульцерозній зони малої кривизни шлунка має місце сполучна тканина різного ступеню зрілості, яка розповсюджуеться за межі виразкового дефекту та проникає в слизову і субсерозну основу та власну м´язову оболонку, відмичається слабовиражена лімфоплазмоцитарна інфільтрація, в деяких ділянках – підвищений вміст еластичних волокон.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Морфологічне дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка № 2

Заключення: дані гістологічного дослідження біоптатів слизової оболонки параульцерозній зони малої кривизни шлунка (сполучна тканина різного ступеню зрілості, яка розповсюджуеться за межі виразкового дефекту та проникає в слизову і субсерозну основу та власну м´язову оболонку, відмичається слабовиражена лімфоплазмоцитарна інфільтрація, в деяких ділянках – підвищений вміст еластичних волокон) свідчать про наявність зони рубця доброякісної виразки.

Заняття № 4

Морфологічне дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка № 3

При гістологічному дослідженні біоптатів слизової оболонки параульцерозній зони антрального відділу шлунка мають місце явища помірного набряку, незначної дистрофії цитоплазми покривного епітелію, поверхневий шар представлений у вигляді рихлої брилової структури, який дифузно інфільтрований макрофагами, нейтрофільними та поліморфоядерними лейкоцитами. Виявлені поодінокі колагенові волокна з великою кількістю судин та фібробластів.

Заключення:

Заняття № 4

Еталон відповіді: