Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[NF]НФ протокол 20.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
562.18 Кб
Скачать

Робота 1. Визначення функціональної рухомості нервових процесів за допомогою пннз-01.

Метод полягає у тому, що обстежуваний одержує світлові подразнення різного кольору (умовні подразники) і повинен реагувати на них натисканням на відповідні клавіші (умовнорухова реакція). Частоту подразнень регулюють приладом автоматично залежно від швидкості й точності реакції. Показником функціональної рухомості нервових процесів буде кількість подразнень, на які обстежуваний відреагує за 2 хв.

Мета роботи: визначити і оцінити функціональну рухомість нервових процесів за допомогою ПННЗ-01.

Для роботи потрібні: ПННЗ-01, секундомір.

Хід роботи. Обстежуваний сідає перед екраном приладу і одержує інструкцію: «На екрані з'являтимуться світлові подразники - червоне, зелене або жовте кола. Коли з'явиться червоне коло, треба швидко натиснути і відпустити праву клавішу, зелене коло — ліву, жовте — не натискати. Темп подразнень поступово збільшуватиметься. На помилки не звертати уваги, намагатися якомога довше утримувати максимальний темп». Провести тренування протягом 20—З0 с і потім розпочати дослідження — натиснути кнопку «Пуск» і одночасно вимкнути секундомір. Через 2 хв. роботу припинити. Записати дані лічильника.

Результатів роботи.

Номер обстежуваного

Кількість прийнятих сигналів за 2 хв.

Оцінка в балах за 10-бальною шкалою

<152 – 1 бал

153-165 – 2

166-175 – 3

176-183 – 4

184-193 – 5

194-202 – 6

1.

203-212 – 7

2.

213-222 – 8

3.

223-230 – 9

>230 – 10

Висновки: 1.Оцінити функціональну рухомість нервових процесів обстежуваних

2.Визначити, якому типу ВНД співпадає висока, якому низька рухомість, у якого рухомість не визначається

Робота 2. Визначення сили і рухомості нервових процесів за допомогою коректурного методу.

У досліді використовують таблицю Анфімова. Це надруковані на стандартному .аркуші паперу 8 літер у довільній послідовності — разом 1600. Обстежуваний повинен викреслювати (умовнорухова реакція) певну букву (умовний подразник). Робота триває 5 хв., виконують її в максимальному темпі. Показником рухомості-лабільності нервових процесів буде кількість знаків, які обстежуваний переглянув за 5 хв., а сили нервових процесів — зміна продуктивності праці (кількості знаків, переглянутих за З0 с, і зроблених помилок).

Мета роботи: визначити силу і рухомість нервових процесів коректурним методом за допомогою таблиць Анфімова, зробити висновок.

Для роботи потрібні: таблиці Анфімова, секундомір.

Хід роботи. Роботу виконують одночасно всі студенти групи. Кожний студент одержує таблицю, заповнює анкетні дані. Далі проводять інструктаж: «Зараз ви одержите завдання і одночасно за командою почнете його виконувати, намагаючись це робити максимально швидко і точно. Літери треба переглядати послідовно в кожному рядку в напрямку зліва направо. Кожні З0 с за сигналом помічатимете вертикальною лінією те місце таблиці, де ви її переглядаєте. Тривалість досліду — 5 хв.». Потім студенти вгорі над таблицею надписують завдання, яке оголошує викладач. Це може бути просте завдання (наприклад, викреслювати літеру «в»), або трохи складніше (викреслювати літеру «в» і підкреслювати літеру «а»), або ще складніше.

Після цього викладач подає команду «Почали» і одночасно вмикає секундомір. Через кожні З0 с він подає сигнал і студенти ставлять вертикальну риску в тому місці, де вони переглядали таблицю. По закінченні роботи студенти самі перевіряють якість роботи, або обмінюються бланками. Підраховують кількість переглянутих знаків та помилок за кожні 30 с і за весь період роботи.

Результати роботи.

    1. Кількість переглянутих знаків за 5 хв. ____________________,

    2. Кількість помилок

    3. Графік динаміки продуктивності праці:

Критерії оцінки сили збудження за динамікою продуктивності діяльності (без врахування помилок)

Висновки:

1) Рухомість(лабільність) нервових процесів ___________________кількість знаків за 5 хв. Порівняти з максимальною і мінімальною кількістю знаків, переглянутими за 5 хв. іншими досліджуваними

2) Сила нервових процесів за динамікою продуктивності праці___________